Βασίλης Κικίλιας: "Συνεργασία με minimum πρόγραμμα"
<p>Ο υποψήφιος της Ν.Δ. στην Α’ Αθηνών περιγράφει στα «ΠΑΠΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» την κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος</p>
Στον Γιώργο Νόκο- εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Την ανάγκη να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτική βάση, για να εξασφαλιστεί η σταθερότητά της, υπογραμμίζει μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και υποψήφιος της Ν.Δ. στην Α’ Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας. Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει ότι οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να στηρίζεται σε ένα κοινά αποδεκτό minimum προγράμματος και τονίζει ότι τα κόμματα που θα συγκροτήσουν κυβέρνηση πρέπει να θεωρούν δεδομένη την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. «Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ κυβέρνηση δεν στήνεται», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία του για την επικράτηση της Ν.Δ. στις εκλογές, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα του πρέπει, «μιλώντας ειλικρινά στους πολίτες, με παραδείγματα από τους οκτώ μήνες της ακυβερνησίας, να τους αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει, αλλά και δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές της επόμενης Κυριακής θα είναι ντέρμπι. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;
Στην υποθετική ερώτηση που μου βάζετε - γιατί στην Ελλάδα καταφέρνουμε να διαψεύδουμε και τις δημοσκοπήσεις - μου ζητάτε να απαντήσω πολιτικά. Λοιπόν, τα ντέρμπι παίζονται στα γήπεδα. Ομως, στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου οι Ελληνες δεν θα ψηφίσουν οπαδικά, αλλά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Οι Ελληνες είναι πατριώτες. Μετά από όσα πάθαμε, είναι ασυγχώρητο το να μη μάθαμε.
Η συσπείρωση της Ν.Δ. όμως είναι εντυπωσιακά μεγάλη σε σχέση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας ανησυχεί αυτό;
Η δεξαμενή των αναποφάσιστων έχει μεγάλο εύρος. Αν δεν γίνουν τις επόμενες ημέρες λάθη, αν η Νέα Δημοκρατία, μιλώντας ειλικρινά στους πολίτες, με παραδείγματα από τους οκτώ μήνες της ακυβερνησίας, τους αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει, αλλά και δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος, νομίζω ότι θα αντλήσουμε νέες δυνάμεις.
Αν είστε οι νικητές των εκλογών, με ποιους θα σχηματίσετε κυβέρνηση;
Την απάντηση, πρώτιστα, τη δίνει η ηγεσία του κόμματος, που έχει και την ευθύνη. Δύο όμως είναι τα δεδομένα. Το πρώτο: Οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να στηρίζεται σε ένα κοινά αποδεκτό minimum προγράμματος. Το δεύτερο: Τα κόμματα που θα συγκροτήσουν κυβέρνηση πρέπει να θεωρούν δεδομένη την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ κυβέρνηση δεν στήνεται…
Δεν θα είναι πιο ισχυρή μια κυβέρνηση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θα εκπέμπει μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους εταίρους μας;
Οσο μεγαλύτερη πολιτική βάση θα έχει η επόμενη κυβέρνηση τόσο πιο σταθερή θα είναι - με την ελπίδα, φυσικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει. Γιατί το είδαμε και αυτό.
Και εάν είστε δεύτερο κόμμα, τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε;
Δεν αντιλαμβάνομαι, μετά από ένα οκτάμηνο αλλεπάλληλων «συγκινήσεων», με το Grexit να παραμένει ante portas, με την οικονομία στο ναδίρ, τον επιχειρηματία, τον επαγγελματία, τον συνταξιούχο και τον ιδιωτικό υπάλληλο σε απόγνωση, πώς η Ν.Δ. θα είναι δεύτερο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να καραβοτσακιστεί μέσα στο λιμάνι…
Η διεξαγωγή των εκλογών με λίστα δεν επιτρέπει τη σημαντική ανανέωση προσώπων στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., αλλά σε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί ψηφοφόροι αναρωτιούνται: Αν κερδίσετε, θα κυβερνήσετε με τα ίδια πρόσωπα που αποδοκιμάστηκαν τον Ιανουάριο;
Δεν είναι παράδειγμα η μέθοδος ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ: Να γίνουμε δύο κόμματα και μερικά αποκόμματα. Η Ν.Δ. είναι παράταξη ιστορική, με παράδοση στην εσωκομματική δημοκρατία. Αλλά η ανανέωση δεν γίνεται μόνο με τα ψηφοδέλτια. Η Ν.Δ. οφείλει να καλέσει τις δημιουργικές και εύρωστες νέες δυνάμεις για να στηρίξουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Διάπλατες πόρτες, για να μπουν νέοι άνθρωποι με κριτήρια αξιοκρατίας και να πνεύσει φρέσκος αέρας. Για να διατηρήσουμε τον σεβασμό των πολιτών και να μην αφήσουμε χώρο σε αντιδημοκρατικά μορφώματα.
Κορυφαίο θέμα της προεκλογικής περιόδου είναι, μετά το 3ο Μνημόνιο, το Μεταναστευτικό. Είχατε την ευθύνη του χειρισμού του μέχρι τον Ιανουάριο. Τι πήγε στραβά έκτοτε και τι μπορεί να αλλάξει τώρα;
Πήγε τίποτε ίσια; Κατ’ αρχάς, κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τους παράνομους μετανάστες να έρθουν. Μετά τους έβγαλε να λιαστούν στην Ομόνοια. Μετά τους εξαφάνισε. Και τώρα, που γέμισαν τα νησιά, δεν είχε φροντίσει να εκμεταλλευτεί τα σχετικά κονδύλια της Ε.Ε. για να προσφέρει τουλάχιστον ανθρώπινες συνθήκες και να ανακουφίσει και τους ντόπιους που βασανίζονται. Ούτε ένα ευρώ σε οκτώ μήνες διακυβέρνησης δεν απορρόφησε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Αυτό που πρέπει να αλλάξει την 21η Σεπτεμβρίου είναι η μεταναστευτική πολιτική. Κράτος αμπέλι ξέφραγο εγκυμονεί άπειρους κινδύνους. Μια Ελλάδα χωρίς συμμαχίες στην Ευρώπη δίνει άνισο αγώνα.
Είστε και πάλι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών. Γνωρίζετε καλά τα προβλήματα της πόλης. Τι πρέπει να αλλάξει στην εικόνα της πρωτεύουσας; Πώς θα προσπαθήσετε μέσα από τη Βουλή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματά της;
Ολες οι πρωτεύουσες της Ευρώπης, μέσω ΕΣΠΑ, ανασυγκρότησαν εκ βάθρων το κέντρο τους, εισάγοντας χρήσεις για την ψυχαγωγία και την επιμόρφωση του πολίτη, αλλά και θεσπίζοντας φορολογικά μέτρα που του έδωσαν κίνητρα για να το επανακατοικήσει. Αποσυμφόρησαν το ιστορικό τους κέντρο, αναδεικνύοντας τα σημάδια της ιστορικής του μνήμης και σχεδιάζοντας ήπιες παρεμβάσεις. Εδωσαν έμφαση στους χώρους πρασίνου και αναψυχής. Εκαναν απαλλοτριώσεις και έδωσαν νέους χώρους ανάσας. Εμείς ζούμε στη μιζέρια των ανίκανων. Από τη Βουλή μπορώ μαζί με όλους τους συναδέλφους της Α’ αλλά και της Β’ Αθήνας να υποστηρίξουμε έναν συγκροτημένο και απολύτως εφαρμόσιμο σχεδιασμό των συναρμόδιων υπουργείων για την ανάδειξη της νέας Αθήνας, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Ομως πρέπει να υπάρχει όραμα για την Αθήνα. Εχω ένα τέτοιο όραμα για την πόλη μας, που την ξέρω και την περπατώ μέχρι την πιο απόμακρη γωνιά της. Η Αθήνα είναι μοναδική. Η εγκατάλειψή της είναι έγκλημα.