Ο Θεοδωράκης λέει παράσιτο τον Φλαμπουράρη
<p>Συνέντευξη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 έδωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης</p>
«Το Ποτάμι σε επτά μήνες προσπάθησε, αποκάλυψε και συγκρούστηκε με το λόμπι της δραχμής, έκανε προτάσεις για τροποποιήσεις στους νόμους της κυβέρνησης Τσίπρα, πήρε πρωτοβουλία για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής, έθεσε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 9-0,1 και τους Γιώργο Λυκουρέντζο και Λάμπρο Καλαρρύτη, κάνοντας έναν απολογισμό της σύντομης κοινοβουλευτικής ζωής του Ποταμιού.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε:
«Αν το Ποτάμι είναι δυνατό θα μπορέσει να επιβάλλει νέους όρους, όπως η αξιοκρατία, ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας και η αποτελεσματική διακυβέρνηση από ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα». Στη συνέχεια, ερωτώμενος για την υπόθεση Φλαμπουράρη, τόνισε: «Δεν έχει ηθικό πλεονέκτημα ούτε η αριστερή, ούτε καμιά ιδεολογία. Παντού μπορεί να υπάρχουν απατεώνες. Αυτό που λέμε είναι ότι οι αρχηγοί πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παράσιτα στην αυλή τους. Είχα χτυπήσει ένα καμπανάκι στον κ. Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη καλώντας τον να δώσει απαντήσεις για τη διαφθορά στη δική του αυλή. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν πρέπει να απαντήσει για τον κ. Φλαμπουράρη».
Τέλος, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους το Ποτάμι είναι το Κίνημα των «δύσκολων αποστολών» λέγοντας «Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε τα πιο δύσκολα υπουργεία, γιατί έχουμε τους ανθρώπους και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη δουλειά. Έχουμε εξειδικευμένες πολιτικές και κυρίως έχουμε μαζί μας τους ανθρώπους εκείνους που μπορούν να κάνουν τη δύσκολη δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, είπε:
-Κανένας εκ των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Και οι δύο, όπως και το ΠΑΣΟΚ τα έκαναν μαντάρα. Γι” αυτό πρέπει o κόσμος να σκεφτεί ότι τους πληρώσαμε ακριβά. Αν το Ποτάμι είναι δυνατό θα μπορέσει να επιβάλλει νέους όρους, όπως η αξιοκρατία, ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας και η αποτελεσματική διακυβέρνηση από ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα. Πολύς κόσμος ελπίζει σε μια συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση, ώστε αν γίνει μια στραβοτιμονιά να τη διορθώσουμε εμείς. Θα είναι καλό για τη χώρα να δουν τα παλιά κόμματα ότι το Ποτάμι βρίσκεται σε ανοδική πορεία για να μας ακούσουν. Αν λοιπόν ο κόσμος θέλει στην κυβέρνηση το Ποτάμι, πρέπει να ψηφίσει το Ποτάμι.
-Πρέπει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να αποκλείσουμε τη συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην ίδια κυβέρνηση. Δεν την απορρίπτουμε εμείς αλλά οι ίδιοι. Δεν υπάρχει κουλτούρα τέτοιου είδους συγκυβέρνησης στη χώρα. Το πρώτο κόμμα λοιπόν θα πρέπει να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου για να σχηματίσει κυβέρνηση. Εμείς επισημαίνουμε έναν κίνδυνο: ότι αν είναι πολύ δυνατός ο πρώτος θα παίζει παιχνίδια με τα τρία-τέσσερα μικρά κόμματα που θα έχει από κάτω του. Από την άλλη αν υπάρχει ένα δυνατό τρίτο κόμμα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, διότι η κυβέρνηση θα έχει δύο ισχυρούς πυλώνες. Θέλουμε το Ποτάμι δυνατό λοιπόν για να καθορίσει τις εξελίξεις.
-Είμαστε το κόμμα με τις πιο ξεκάθαρες και συγκεκριμένες θέσεις. Χθες οκτώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου του Ποταμιού, έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις. Εμείς πάντως επιμένουμε ότι τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία των κομμάτων που ψήφισαν τη συμφωνία Τσίπρα-δανειστών στη Βουλή, όχι για να κάνουν συγκυβέρνηση, αλλά για να δεσμευθούμε ότι για κάποιο χρονικό διάστημα θα υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, δεν θα γίνουν εκλογές και θα επιχειρηθούν αλλαγές στις αδικίες του μνημονίου. Όποιος υπόσχεται μονομερείς ενέργειες λέει ψέματα. Αν όμως υπάρχει μια πλειοψηφία του 70% και συσταθεί μια επιτροπή που θα κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση στην Ευρώπη -για αλλαγές στο μνημόνιο, για μεταρρυθμίσεις, για ενισχύσεις που χρειάζεται η χώρα- η Ευρώπη θα την αποδεχθεί.
-Το αν το Ποτάμι θα συμμετάσχει σε επόμενη κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα. Αυτό που λέμε είναι ότι θα στηρίξουμε το σχηματισμό κυβέρνησης και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν νέες εκλογές για τα επόμενα τρία χρόνια. Το πώς θα στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση θα το δούμε. Μπορεί να είναι ψήφος ανοχής, στήριξη, θα δούμε.
-Δεν έχει ηθικό πλεονέκτημα ούτε η αριστερά, ούτε καμιά ιδεολογία. Παντού μπορεί να υπάρχουν απατεώνες. Αυτό που λέμε είναι ότι οι αρχηγοί πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παράσιτα στην αυλή τους. Είχα χτυπήσει ένα καμπανάκι στον κ. Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη καλώντας τον να δώσει απαντήσεις για τη διαφθορά στη δική του αυλή. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν πρέπει να απαντήσει για τον κ. Φλαμπουράρη. Η απάντηση ότι κάποια στιγμή, σε κάποιο γραφείο έκανε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, δεν είναι επαρκής. Δεν μεταβιβάζονται έτσι οι μετοχές μια εταιρίας. Ο κ. Τσίπρας, αντί να κοιτάει υποτιμητικά όλους τους άλλους και να μας κουνάει το δάχτυλο, ας είναι προσεκτικός με το κόμμα του. Δεν θέλουμε να μετατραπεί η πολιτική σ” έναν χώρο εισαγγελικού προθάλαμου αλλά θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την καθαρότητα του πολιτικού χώρου.
-Το Ποτάμι σε επτά μήνες προσπάθησε, αποκάλυψε και συγκρούστηκε με το λόμπι της δραχμής, έκανε προτάσεις για τροποποιήσεις στους νόμους της κυβέρνησης Τσίπρα, πήρε πρωτοβουλία για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής, έθεσε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Το Σύνταγμα πάντως πρέπει να αναθεωρηθεί. Τα σύγχρονα Συντάγματα απαιτούν πιο απλές διαδικασίες αναθεώρησης. Δεν μπορείς να περιμένεις κάθε φορά οκτώ χρόνια για να προχωρήσεις στην αναθεώρηση. Η ζωή προχωράει πιο γρήγορα.
-Το Ποτάμι έχει αποδείξει ότι δεν λέει φούμαρα για τα πρόσωπα που προτείνει. Όλοι οι ανεξάρτητοι παρατηρητές αποδέχονται ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας ξεπερνάει τις γραμμές των κομμάτων. Θεωρούμε ότι ο Νικηφόρος Διαμαντούρος για παράδειγμα θα πρέπει να έχει ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση. Δώσαμε μια καλή αφορμή για να δει ο κόσμος ότι υπάρχουν πρόσωπα και λύσεις. Μόνο που τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται στην κοινωνία και όχι στα κομματικά γραφεία. Δεν υπάρχουν στην Κουμουνδούρου, στη Συγγρού και στη Χ. Τρικούπη.
-Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε τα πιο δύσκολα υπουργεία, γιατί έχουμε τους ανθρώπους και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη δουλειά. Έχουμε εξειδικευμένες πολιτικές και κυρίως έχουμε μαζί μας τους ανθρώπους εκείνους που μπορούν να κάνουν τη δύσκολη δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα.