Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει την πλειοψηφία ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεγάλες τομές που ξεκίνησαν πριν από 7 μήνες, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», και σημείωσε πως ακόμα και αν δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία θα έχουμε κυβέρνηση, γιατί ο τόπος δεν έχει περιθώριο για πολιτική αστάθεια. Υπογράμμισε ότι το δίλημμα είναι αν αυτή η κυβέρνηση θα είναι προοδευτική ή συντηρητική, ότι το μεγάλο δίλημμα είναι ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας είπε και αυτή η κάλπη την Κυριακή έχει έναν δημοψηφισματικό χαρακτήρα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει την απόφασή του. Απευθύνθηκε στους νέους, λέγοντας ότι κατανοεί ότι μπορεί να είναι απογοητευμένοι και τους κάλεσε να μην απέχουν και να σκεφτούν ποιον ευνοεί η αποχή από την κάλπη. "Κάθε ψήφος που δεν θα πέσει στην κάλπη θα είναι υπέρ αυτών που έχουν σχέδιο να παλινορθώσουν το δικό τους καθεστώς. Δεν τους λέω να έρθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν κατ' ανάγκη τον ΣΥΡΙΖΑ, τους λέω όμως να έρθουν στην κάλπη, να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν χωρίς αυτούς για το δικό τους μέλλον".

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "πηγαίνουμε στις εκλογές έχοντας ξεκάθαρο σχέδιο και ξεκάθαρο πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε την πλειοψηφία. Ακόμα κι αν δεν την κερδίσουμε όμως έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να κάνουμε συνεργασίες". Παρέπεμψε στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ που ήταν ένα κόμμα με τελείως διαφορετική ιδεολογική αφετηρία αλλά ήταν έντιμη συνεργασία, και υπενθύμισε ότι επιλογή του για την προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ένα πρόσωπο από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης, για να επισημάνει πως αυτό αποδεικνύει ότι η δική του έγνοια είναι στα κρίσιμα σημεία να υπάρχει συνεννόηση και πατριωτική ευθύνη για να πάνε μπροστά. "Όχι όμως στο σχέδιο των δυνάμεων του χθες, δηλαδή να μείνουμε κολλημένοι σε αυτό το σύστημα της διαπλοκής, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας", σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι "ακόμα κι αν δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, θα έχουμε κυβέρνηση και θα κάνουμε κυβέρνηση γιατί ο τόπος δεν έχει περιθώριο για πολιτική αστάθεια". "Το πρώτο και μεγάλο δίλημμα της κάλπης είναι αν αυτή η κυβέρνηση θα είναι προοδευτική ή συντηρητική, δηλαδή μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις τομές που ξεκινήσαμε πριν από εφτά μήνες ή θα επαναφέρει το παλιό σύσσωμο", συνέχισε. Είπε ότι ο κ. Μεϊμαράκης ηγείται του ψηφοδελτίου του Σαμαρά, ότι αν κερδίσει θα έρθουν πάλι οι ίδιοι άνθρωποι, ο κ. Βορίδης ο κ. Γεωργιάδης, που έλεγε ότι δεν θα του πάρει τη δόξα ή τρόικα αλλά ότι εκείνος θα κάνει απολύσεις. "Το μεγάλο δίλημμα είναι ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ", τόνισε. Είπε ότι τώρα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει δύο παραπάνω βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές του Γενάρη, πως το ότι έφυγαν βουλευτές από το κόμμα δεν σημαίνει ότι έφυγε ο λαός και πως υπάρχει ένα κοινωνικό στρώμα που δεν ανιχνεύεται στα ραντάρ των δημοσκοπήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, δεν είναι απλά ένα κόμμα, τα στελέχη, ο πρόεδρός του, η γραφειοκρατία του, "είναι ένα δέσιμο που υπάρχει με τα λαϊκά στρώματα".Είπε ότι μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τη ΝΔ δεν θα είναι καλό για τον τόπο, δεν θα έχει σχέδιο, δεν θα έχει στρατηγική, δεν θα είναι καλή. Τόνισε ότι οι εκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν το ποιος θα κυβερνήσει για τα επόμενα 4 χρόνια. "Εγώ αυτό που λέω είναι ότι ο τόπος θα έχει κυβέρνηση, είτε προοδευτική είτε συντηρητική και αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα", δήλωσε και σημείωσε πως ο λαός πρέπει να κρίνει αν θα είναι αποτελεσματικό για τον τόπο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας αύριο να έχουν "δεμένα" τα χέρια τους, και ζήτησε από το λαό να δώσει αποφασιστική ενίσχυση στον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει την προσπάθεια.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση του Αλέκου Φλαμπουράρη, τόνισε ότι θα γυρίσει μπούμερανμγκ αυτή η ιστορία, διότι είναι τόσο οφθαλμοφανές ότι είναι μια απίστευτη κατασκευή. Είπε ότι κατηγορείται διότι πριν γίνει υπουργός, πολύ πριν από τις εκλογές του Γενάρη, πήγε σε έναν ανοικτό και διαφανή διαγωνισμό και πήρε μια δουλειά. Μόλις έγιναν εκλογές έφυγε από την εταιρεία, παρέδωσε τα στοιχεία, βγήκε στη σύνταξη. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε: "Ποιος την έδωσε αυτή τη δουλειά; Το κράτος; Η περιφέρεια Πελοποννήσου. Ποιος διοικεί την περιφέρεια; Η Αριστερά για να έχει τη δυνατότητα να κάνει διαμεσολάβηση; Ποιος είναι αντιπεριφερειάρχης στην περιφέρεια Πελοποννήσου; Το δεξί χέρι του κ. Μεϊμαράκη στο υπουργείο Αμυνας, ο οποίος κατηγορείται και για τα εξοπλιστικά προγράμματα, το δεξί χέρι". Κατόπιν αυτών, σημείωσε: "Αυτό είναι απίστευτη κατασκευή".

Σχετικά με κατηγορίες για την οικογένειά του και την κατηγορία ότι ο πατέρας του "έπαιρνε έργα επί Χούντας", ο κ. Τσίπρας μίλησε για "αθλιότητα". "Ο πατέρας μου και ο θείος μου είχαν μια τεχνική εταιρεία, επί Χούντας κατηγορήθηκαν -που είχαν κάποιες δουλειές στην Κρήτη- ότι συνέδραμαν σε μια βομβιστική επίθεση τότε της δημοκρατικής άμυνας. Προφυλακίστηκε ο πατέρας μου δύο μήνες, αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης επαγγέλματος και αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό και να συνεχίσουν τις δουλειές τους στη Σαουδική Αραβία", υπογράμμισε. "Είναι αθλιότητα και μάλιστα από ανθρώπους που έχουν βγει από τον δοκιμαστικό σωλήνα του συστήματος", είπε. Δεν προκαλεί εντύπωση, διερωτήθηκε, που ξαφνικά πριν από τις εκλογές έχει γίνει θέμα αν το παιδί του πηγαίνει σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο ή όχι; "Θα γυρίσουν μπούμερανγκ όλα αυτά γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει", είπε, εξηγώντας ότι επειδή 40 χρόνια έφτιαξαν ένα καθεστώς διαπλοκής και το σίτισαν και έχουν απόλυτη ενοχή, ρίχνουν λάσπη για να δείξουν ότι όλοι ίδιοι είναι, αφού δεν μπορούν να αποδείξουν την αθωότητά τους.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε μια πολύ σκληρή μάχη για να κρατήσει τις συντάξεις, καθώς πριν από το δημοψήφισμα της ζητούσαν 2,5% του ΑΕΠ από περικοπές των συντάξεων. Δεν ήθελαν να αυξήσει τις εισφορές των εργοδοτών αλλά να κόψει την κατώτατη σύνταξη και μάλιστα το ΕΚΑΣ άμεσα. Τόνισε ότι αυτό που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, είναι πως όταν θα έχουμε πλεόνασμα πάνω από αυτό που προβλέπει η συμφωνία, θα πάει στους συνταξιούχους, θα πάει για να ενισχύσει τις χαμηλές συντάξεις. "Σώσαμε τον κύριο κορμό των συντάξεων, σώσαμε τις κατώτατες συντάξεις, οι μειώσεις που έχουμε είναι 2% στις κύριες και 4% στις επικουρικές, που πηγαίνει για να ενισχύσει τον κλάδο Υγείας", είπε και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι μείωσαν 40% τις συντάξεις, χωρίς καμία έγνοια για τους απροστάτευτους. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που μπορεί να δεσμευτεί είναι για τη μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση να κρατήσει τις χαμηλές συντάξεις και τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, να μην πάμε στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. "Η μάχη η δική μας", τόνισε, "είναι διαφορετική από αυτή του κ. Μεϊμαράκη, γιατί δεν θα τη δώσουν, γιατί δεν την έδωσαν, δεν διαπραγματεύτηκαν. Γιατί, συνέχισε, λένε «ναι σε όλα», γιατί τα πιστεύουν αυτά που τους ζητούνται, πιστεύουν π.χ. στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα».