Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, από την ανάλυση των μετρήσεων προκύπτει ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είναι μικρότερη από μία μονάδα. Την ίδια στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ποιο κόμμα θα καταλάβει την τρίτη θέση. Ασαφής είναι και η εικόνα για το αν τα κόμματα που βάση των δημοσκοπικών ευρημάτων δίνουν μάχη για να μπουν στη Βουλή, δηλαδή η Λαϊκή Ενότητα, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, θα καταφέρουν τελικώς να ξεπεράσουν το όριο του 3% ώστε να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή.

Από την ανάλυση της τελικής μέτρησης που διεξήγαγε η Metron Analysis, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συγκεντρώνει 31,4%, μόλις 0,4% μπροστά απότη ΝΔ. Το κόμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 31%. Στην τρίτη θέση είναι η Χρυσή Αυγή με 7,4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,3%. Η μέτρηση της Metron Analysis δείχνει ότι η πέμπτη θέση θα πάει στο ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) με ποσοστό 5,9%, ενώ το Ποτάμι συγκεντρώνει 5,7%. Ακολουθούν η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,1%, ποσοστό που φαίνεται να καταλαμβάνουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (3,1%).

Από την εκτίμηση των εδρών, προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει το bonus των 50 εδρών ως πρώτο κόμμα, η Metron Analysis εκτιμά ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα έχει 131 έδρες στην επόμενη Βουλή, ενώ η ΝΔ -εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση- θα εκλέξει 80 βουλευτές. Η ΧΑ φαίνεται να καταλαμβάνει 19 έδρες, το Κομμουνιστικό Κόμμα 16, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι από 15 έδρες και τα τρία μικρότερα κόμματα (ΛΑΕ, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ) από 8 έδρες.

Η Metron Analysis θεωρεί ότι η Λαϊκή Ενότητα, η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα δώσουν μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή.

Από την ανάλυση της δημοσκόπησης της Rass ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προηγείται με 0,8% της ΝΔ. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει στο 31,8%, η ΝΔ κινείται στο 31% και η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 6,8%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,3%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) με 5,8%, το Ποτάμι με 5%, η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων με 3% και οι ΑΝΕΛ με 2,8%.

Η αξιολόγηση της Rass δείχνει ότι το χαμηλότερο ποσοστό που μπορεί να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το 29,8%, ενώ η «οροφή» για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι το 33,8%. Για τη ΝΔ το χαμηλότερο προβλεπόμενο ποσοστό είναι το 29% και το ανώτατο που μπορεί να καταλάβει η ΝΔ είναι το 33% των ψήφων. 

Για τη Χρυσή Αυγή τα ακρότατα όρια είναι το 5,8% (minimum) και το 7,8% (maximum). Το ΚΚΕ εκτιμάται ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει λιγότερο από 5,3% ούτε και να ξεπεράσει το 7,3%. Η πρόβλεψη της Rass είναι ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη αντιστοίχως δεν θα λάβει κάτω από 4,8%, ούτε και μπορεί να σπάσει το όριο του 6,8%. Τα ακρότατα όρια για το Ποτάμι είναι το 4% (minimum) και το 6% (maximum). Η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων εκτιμάται ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν λιγότερο από 2,5% ούτε και να ξεπεράσουν το όριο του 3,5%, ενώ για τους Ανεξάρτητους Έλληνες το ανώτατο προβλεπόμενο ποσοστό είναι το 3,3% και το χαμηλότερο το 2,3%.

Ενδιαφέρουσα είναι και η μέτρηση της MRB που δείχνει και αυτή τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της ΝΔ με ποσοστό 0,7%. Τρίτο κόμμα σ' αυτή την έρευνα είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) ενώ τόσο η Ένωση Κεντρώων, όσο και η Λαϊκή Ενότητα με τους ΑΕΛ μοιάζει ότι μένουν εκτός Βουλής.

Από την ανάλυση της έρευνας της MRB προκύπτει ότι στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ καταμετράται στο 28,4%, τη ΝΔ στο 27,7%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) στο 5,5, το ΚΚΕ με 5,1% ποσοστό που φαίνεται να συγκεντρώνει και η ΧΑ και το Ποτάμι με 4,5%. Ποσοστό 2,9% φαίνεται να συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων, 2,8% η Λαϊκή Ενότητα και 2,5% οι ΑΝΕΛ.

Τα στοιχεία της MRB δείχνουν ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 67,8%, την ώρα που το 7,6% όσων δηλώνουν ότι δεν θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. 

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ η συσπείρωση είναι πολύ υψηλή αγγίζοντας το 90,3%, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως απ' όσους δηλώνουν ότι δεν θα επιλέξουν εκ νέου τη ΝΔ η μεγαλύτερη διαρροή είναι προς το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 1,8%.