Αρχίζουν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στη ΝΔ
<p>Το αποφάσισαν σε χθεσινή τους συνεργασία Μεϊμαράκης και Παπαμιμίκος</p>
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη ΝΔ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προχωράει άμεσα τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου στη ΝΔ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά την εκλογική ήττα του κόμματος, αποφάσισε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εσωστρέφεια στο κόμμα, εκτονώνοντας το κλίμα με την διαδικασία της διαδοχής.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Να σημειωθεί ότι από την βραδιά των εκλογών στο κόμμα της ΝΔ επικρατούσε έντονος προβληματισμός. Παράλληλα ξέσπασαν και οι πρώτες κριτικές απέναντι στο αποτέλεσμα, με την δεξιά πτέρυγα να αυξάνει την πίεση που θέλει επαναπροσδιορισμό της κεντρώας φυσιογνωμίας.
Μετά από συνεργασία που είχαν χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.
Το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό, με τον ίδιο στις δηλώσεις του την βραδιά των εκλογών να μην ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του, ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι υποψήφιος έχοντας μάλιστα αποδείξει ότι είναι μια προσωπικότητα που μπορεί να ενώσει την παράταξη. Ενδιαφέρον ωστόσο θα έχει στην προκειμένου περίπτωση η στάση που θα κρατήσουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μάκης Βορίδης, ο Νίκος Δένδιας κ.ά.
Το παρασκήνιο της απόφασης Μεϊμαράκη
Από το βράδυ της Κυριακής μετά τη συνομιλία που είχε με τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και την κατ’ ιδίαν συζήτηση με τη Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται ότι αποφάσισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να ανοίξει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ «το ταχύτερο δυνατόν». Εκείνο που είπε προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι η παρούσα συγκυρία δεν προσφέρεται για εσωστρέφεια εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση «είναι θέμα εβδομάδων να βρεθεί μπροστά σε τραγικά αδιέξοδα».
Προφανώς η θέση του αυτή «έγινε κατανοητή αλλά όχι αποδεκτή» με αποτέλεσμα ο Μεϊμαράκης να δρομολογήσει αμέσως τις διαδικασίες. Δηλαδή νέος αρχηγός από την κομματική βάση με κάλπες που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα! Κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση θα συμβεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή επί ένα μήνα στη Βουλή θα ψηφίζονται Μνημονιακοί νόμοι και η ΝΔ θα αλληλοσπαράζεται παρέχοντας χρόνο εδραίωσης σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Όπως ακριβώς συνέβη το 2009 με τη διαδοχή Καραμανλή. Όσον αφορά στους υποψήφιους προέδρους, πέραν του Μεϊμαράκη που το σκέπτεται , ενδιαφέρον σε θεωρητικό επίπεδο εκδηλώνουν Νίκος Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη , Βασίλης Κικίλιας, από την οικογένεια Μητσοτάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας , το σκέφτεται ο Κώστας Αγοραστός και πιθανόν ο Μάκης Βορίδης.
Στάση αναμονής από τον Βορίδη
Απολύτως ορθή χαρακτήρισε την απόφαση να ανοίξει η διαδικασία εκλογής προέδρου στη ΝΔ ο βουλευτής Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ωρα MEGA". Ωστόσο,δεν αποσαφήνισε αν θα είναι ή όχι υποψήφιος.
«Πολύ σωστά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανοίγει αυτή τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που βρισκόταν σε εκρεμμότητα μετά την παραίτηση Σαμαρά. Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε: «Θα το δούμε στην πορεία, δεν είναι κάτι που έχω να πω τώρα».
Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Βορίδης είπε ότι «είναι ένα από τα λαμπρά στελέχη της ΝΔ, έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, έδωσε ένα σπουδαίο αγώνα στις εκλογές και έχει να προσφέρει» προσθέτοντας ότι «αν θα είναι υποψήφιος ή όχι είναι δικό του θέμα».
Πιθανή υποψηφιότητα Σαμαρά για την ηγεσία της ΝΔ
Την ώρα που ανοίγουν με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις στα στρατόπεδα Σαμαρικών και Καραμανλικών, φαίνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς βρήκε την διέξοδο που έψαχνε για να επανέλθει. Οι πληροφορίες του parapolitika.gr αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο Αντώνης Σαμαράς και ήδη ξεκίνησε τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις στο κόμμα, προκειμένου να μετρήσει τα περιθώρια επιστροφής του στο τιμόνι της ηγεσίας.
Στελέχη μάλιστα που ανήκουν στο σαμαρικό στρατόπεδο από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων άσκησαν έντονη κριτική, αλλά πιέσεις προς την ηγεσία του κόμματος, ζητώντας να επιστρέψει το κόμμα στην δεξιά στροφή που είχε επιχειρηθεί επί Σαμαρά.
Δεν θα είναι υποψήφιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε ότι από σήμερα, με βάση το καταστατικό, αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος και θα ασκεί τα στοιχειώδη καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.
Για το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας απάντησε ότι, το πιθανότερο είναι να μην θέσει υποψηφιότητα καθώς, εξήγησε, διαφωνεί με τη διαδικασία.
"Προς το παρόν κλίνω στο «όχι» γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος", δήλωσε συγκεκριμένα και υπενθύμισε τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου.
Τόνισε επιπλέον, ότι, δεν υπάρχει τρόπος αλλαγής του καταστατικού, ενώ σημείωσε πως πλέον στον κόμμα αναλαμβάνει τα πάντα η ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή).
Ο ίδιος, διευκρίνισε ότι, ως υπηρεσιακός δεν έχει δικαίωμα να συγκαλέσει τα όργανα και πως η όποια κουβέντα για τα αίτια της εκλογικής ήττας θα γίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεδριάζει η ΚΕΦΕ
Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, μέχρι το τέλος της εβδομαδας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδριαση ΚΕΦΕ του κόμματος, στην οποία μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη, που είναι οι κ.κ. Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώντας Λεκκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης.
Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα οριστεί προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, επτά έως δέκα ημερών. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.
Στη συνέχεια θα συνεδριάσει πάλι η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ.
Η διευρυμένη, πλέον, ΚΕΦΕ μετά θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.