Ο Τσίπρας άλλαξε όνομα σε υπουργεία (ΛΙΣΤΑ)
<p>Ολοκληρώθηκε η μετονομασία λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης </p>
Με δύο Προεδρικά Διατάγματα του Πρωθυπουργού που υπογράφονται από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανασυστάθηκε ο κυβερνητικός χάρτης των υπουργείων, με «σπασίματα» και μετονομασίες υπουργείων.
Έτσι, τα νέα και μετονομαζόμενα υπουργεία είναι:
1) υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
2) υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
3) υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,
4) υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
5) υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ακόμη, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Επίσης, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται σε υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είχε συγχωνευθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανασυνιστάται και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στα νέα υπουργεία μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, των υπηρεσιών, των θέσεων και το προσωπικό των ανασυνιστόμενων υπουργείων.
Η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς της οποίας προΐσταται σήμερα ο Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με τους εποπτευομένους από αυτήν φορείς, μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όπου αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς νοείται πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Να επισημανθεί ότι από το κείμενο του σχετικού διατάγματος δημιουργείται μια ασάφεια, καθώς κάνει λόγο για «υπουργό» αρμόδιο για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Τέλος, η Γενική Γραμματείας Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και ανασυγκρότησης που είχε μεταφερθεί στο πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.Όπου δε αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, νοείται πλέον ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Το ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας (προεδρεύων ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και ο εισηγητής ο Πάρεδρος Δημήτρης Βασιλειάδης) με τις υπ΄ αριθμ. 127 και 128/2015 γνωμοδοτήσεις του έκρινε νόμιμα τα επίμαχα δυο διατάγματα, ενώ έκανε μια νομοτεχνικού περιεχομένου παρατήρηση.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι στα άρθρα εκείνα του Προεδρικού Διατάγματος που αναφέρονται στην ανασύσταση και μετονομασία των υπουργείων
1) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
2) Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,
3) Περιβάλλοντος και Ενέργειας και
4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, πρέπει να περιληφθεί διάταξη η οποία να κάνει σαφές ότι στα ανασυστόμενα υπουργεία μεταφέρονται και οι εποπτευόμενοι φορείς τους.
Το ΣτΕ λόγω της αναμενόμενης ορκωμοσίας των μελών της νέα Κυβέρνησης, επεξεργάστηκε αυθημερόν τα δύο Προεδρικά Διατάγματα.
Σ.Σ