Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με άξονα την παλαιότερη μελέτη του Εθνικού Μετσόβου Πολυτεχνείου.

Πιο συγκεκριμένα, τάχθηκε κατά του σχεδίου της Lamda Development, που έχει ήδη υπογράψει την πρώτη σύμβαση. «Μία από τις προτεραιότητες είναι να καταφέρουμε να λύσουμε το θέμα του Ελληνικού, να προχωρήσουμε σε αξιοποίηση της έκτασης με βάση την πρόταση του Πολυτεχνείου, που είναι η μόνη πραγματικά καλή λύση, που εδώ και δεκαετίες παραγνωρίζεται»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επιτέθηκε εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης,κατηγορώντας την, για στρατηγική που στηρίζεται στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που δεν αγγίζει μόνο τους μισθωτούς αλλά και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Είναι ο θάνατος του εμποράκου», τόνισε, ενώ πρόσθεσε: «Για τη δική σας λογική ένα μεγάλο Mall στο Ελληνικό είναι επένδυση ανάπτυξης. Για τη δική μας λογική, είναι το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων και η μετατροπή εμπόρων σε κακοπληρωμένους υπαλλήλους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το τέλος της ομιλία του, είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον Γιώργο Αμυρά.

Η αφορμή δόθηκε όταν ο αναπληρωτής υπουργός κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού να ξεκαθαρίσουν πέρα από το αν εμπιστεύονται ή όχι την κυβέρνηση και «σε ποιο στρατόπεδο ανήκουν: του κ. Σόιμπλε ή το στρατόπεδο που βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη». Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του Ποταμιού ο οποίος είπε πως είναι «απαράδεκτο υπονοούμενο», ενώ απάντησε στον κ. Τσιρώνη ότι «στο στρατόπεδο του Σόιμπλε είναι εκείνοι που υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσιρώνης έκανε τις ακόλουθες εξαγγελίες:

Την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η οποία και θα κοστίσει στην χώρα 700 δισ. μέχρι το 2100,
Εντατικοποίηση ανάρτησης των δασικών χαρτών και βαθμιαία επίλυση των χρόνιων προβλημάτων με οικισμούς εντός δασικών εκτάσεων,
Συνεργασία όλων των φορέων, που ασχολούνται με το κλίμα, ώστε να σταματήσει η κατασπατάληση πόρων,
Εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου ώστε να τερματιστεί οριστικά η αυθαίρετη δόμηση,
Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτιρίων,
Ξεμπλοκάρισμα πολεοδομικών και χωροταξικών παρεμβάσεων (πχ ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, ΠΔ),
Προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου,
Οριστική οριοθέτηση ρεμάτων,
Ολοκλήρωση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, ΠΔ και διαχειριστικών σχεδίων για όλη την Ελλάδα,
Εκπόνηση δασολογίου.