To Ποτάμι:«Ο κ. Τσίπρας μάλλον έχει αρχίσει να πιστεύει τα ψέματά του»
<p>Τι αναφέρει η ανακοίνωση</p>
Το Ποτάμι με ανακοίνωσή του αναφέρεται στα "ωμά ψέμματα" που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα τα καταγράφει, ενώ τον κατηγορεί ότι μάλλον έχει αρχίσει να τα πιστεύει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο κ. Τσίπρας μάλλον έχει αρχίσει να πιστεύει τα ψέματά του. Ειλικρινά δεν μπορούμε να βρούμε άλλη εξήγηση για τον τρόπο που παρουσιάζει στον ελληνικό λαό το ψέμα του», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση και παραθέτει «κάποια από τα ωμά ψέματα της «χθεσινής εσοδείας» (αφήνουμε κατά μέρος τις «μισές αλήθειες» γιατί τότε ο κατάλογος θα ήταν πολύ μακρύς)».
Ο κ. Τσίπρας μάλλον έχει αρχίσει να πιστεύει τα ψέματά του. Ειλικρινά δεν μπορούμε να βρούμε άλλη εξήγηση για τον τρόπο που παρουσιάζει στον ελληνικό λαό το ψέμα του. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά κάποια από τα ωμά ψέματα της «χθεσινής εσοδείας» (αφήνουμε κατά μέρος τις «μισές αλήθειες» γιατί τότε ο κατάλογος θα ήταν πολύ μακρύς).
Είπε ο κ. Τσίπρας: Δίναμε τη μάχη στη διαπραγμάτευση για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά των αγροτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και καταθέταμε δεκάδες προτάσεις με ισοδύναμα που απορρίπτονταν από τους δανειστές.
Θα μπορούσε να μας πει ποια είναι αυτά τα δεκάδες ισοδύναμα που πρότεινε; Γιατί δεν τα έχει παρουσιάσει στον ελληνικό λαό; Γιατί δεν περιλαμβάνονται σε κανένα από τα προγράμματα που έχει παρουσιάσει; Μπορεί να μας τα πει έστω και τώρα; Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας σπατάλησε τον χρόνο δίχως να διαπραγματευθεί με αποτέλεσμα να φθάσουμε την τελευταία στιγμή σε αυτό το επώδυνο μνημόνιο.
Είπε ο κ. Τσίπρας: 10 δισεκατομμύρια στο ΤΧΣ, στην αρχή της διαπραγμάτευσης τον Φλεβάρη πήγαν στον EFSF.
Πώς πήγαν; Έφυγαν από μόνα τους; Μήπως έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στο ΤΧΣ λόγω της ανικανότητας που έδειξε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση; Θυμάται ο κ. Τσίπρας ότι υποσχόταν ότι με αυτά τα χρήματα θα γινόταν και η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων; Η αλήθεια είναι ότι μας τα πήραν από την Ελλάδα και πήγαν στο ΤΧΣ λόγω της ανικανότητας που έδειξε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.
Είπε ο κ. Τσίπρας: Να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο για λόγους που έχουν να κάνουν με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, με την υπογεννητικότητα, με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, της μαύρης εργασίας -αυτά δεν έγιναν τους επτά μήνες που κυβερνήσαμε- είναι ένα σύστημα που έχει πρόβλημα βιωσιμότητας.
Μόνο σε αυτά οφείλονται τα προβλήματα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού; Για ειδικά προνόμια και ευνοημένες ομάδες σε βάρος άλλων ασφαλισμένων, δεν έχει ακούσει τίποτα ο Πρωθυπουργός ή αποφεύγει ξανά να συγκρουστεί μαζί τους; Η αλήθεια είναι ότι το ασφαλιστικό που αρνιόταν να συζητήσει ο Πρωθυπουργός μιλώντας για «κόκκινες γραμμές» ήταν γνωστό ότι δεν είναι βιώσιμο.
Είπε ο κ. Τσίπρας: Η δική μας κυβέρνηση που μέσα σε ένα τρομακτικά δυσμενές περιβάλλον κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει τους υπερβολικούς στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μα τα πρωτογενή πλεονάσματα βασίζονταν σε προβλέψεις για ανάπτυξη 3,1% για το 2016 και 4,2% για το 2017. Η αλήθεια είναι πως όταν ανατράπηκαν πλήρως αυτές οι προβλέψεις, ανατράπηκαν και οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα. Η ύφεση δεν είναι επιτυχία, αλλά τραγωδία για τους πολίτες.
Είπε ο κ. Τσίπρας: Στις τέσσερις αυτές κρίσιμες αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, εκλογές Ιανουαρίου 2015, δημοψήφισμα, εκλογές Σεπτεμβρίου) ούτε μία φορά δεν σήκωσα το τηλέφωνο να παραπονεθώ, δεν σήκωσα το τηλέφωνο να μιλήσω με κάποιον εκδότη, κάποιον ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης, μεγαλοπαράγοντα της πολιτικής ζωής ή με κάποιον απ’ αυτούς που κάνουν κουμάντο στις τράπεζες.
Δεν γνωρίζουμε αν το έκανε ο ίδιος. Το έκαναν όμως οι στενοί συνεργάτες και βεβαίως οι υπουργοί της «παρέας του Μαξίμου». Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν να διηγηθούν ιστορίες «παρεμβάσεων», νουθεσίες ποιους αντιπάλους να προβάλλουν και ποιους αντιπάλους να μην προβάλλουν. Και βεβαίως υπάρχει η σκανδαλώδης προβολή ορισμένων υπουργών του Μαξίμου σε ορισμένα ΜΜΕ. Όλα αυτά δεν προέκυψαν δια της επιφοιτήσεως αλλά μετά από παρεμβάσεις και πιέσεις.