Ακούγοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την νέο εκλεγείσα κυβέρνηση του, αποκομίζεις την αίσθηση ότι η επανάσταση δεν ακυρώθηκε, αλλά έχει πάρει αναβολή, αναφέρει σε άρθρο του για το Reuters ο Paul Taylor.

Αυτό σημειώνει το Reuters, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του πρωθυπουργού μετά από τις εκλογές. Αυτό όμως, προσθέτει, δυσκολεύει την απάντηση στο «ερώτημα των 64 εκατομμυρίων ευρώ», όπως το χαρακτηρίζει, στο μυαλό των επενδυτών και εκείνων που χαράζουν πολιτική στην Ευρώπη και όχι μόνο. «Εχει βγει επιτέλους η Ελλάδα από την εξαετή οικονομική και πολιτική κρίση ή αυτή είναι μία ακόμη ψεύτικη αυγή;».

«Για να σιγουρευτεί, ο Τσίπρας σε μεγάλο βαθμό αποχωρίστηκε την ρητορική κατά της λιτότητας, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο, φέρνοντας την Ελλάδα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και της εκδίωξης από το ευρώ μέσα σε έξι μήνες», αναφέρει το Reuters.

«Τώρα, ο 41χρονος πρωθυπουργός χωρίς γραβάτα λέει ότι η Ελλάδα πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να εφαρμόσει τις επώδυνες οικονομικές αλλαγές, περικοπές και αυξήσεις φορολογίας που περιλαμβάνει το πρόγραμμα στο οποίο τελικά συμφώνησε τον Αύγουστο, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει σε μία ριζοσπαστική κοινωνική ατζέντα στο δεύτερο μισό της τετραετούς θητείας του», τονίζει.

«Είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που εκλέγεται με την υπόσχεση ότι θα εφαρμόσει και όχι θα σκίσει ή θα επαναδιαπραγματευτεί από την αρχή μία συμφωνία», σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Διπλωμάτες και Ελληνες αναλυτές περιμένουν ένα «μήνα του μέλιτος» για το υπόλοιπο της χρονιάς, κατά τον οποίο η κυβέρνηση θα περάσει έναν ορθόδοξο προϋπολογισμό και θα θέσει σε εφαρμογή ένα γιγάντιο πακέτο μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλίσει τα επόμενα 3 δισ. ευρώ, τα χρήματα για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και τις συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους.

«Ομως, οι μπελάδες παραμονεύουν την επόμενη χρονιά, όταν οι επώδυνες αλλαγές σε συντάξεις, αγορά εργασίας και δημόσιο θα πρέπει να εφαρμοστούν από μία αδύναμη διοίκηση και οι φουσκωμένες ελπίδες για τις συζητήσεις επί του χρέους κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε απογοήτευση», προειδοποιεί το Reuters. «Δεδομένης της απροθυμίας της Γερμανίας και άλλων δανειστών της βόρειας Ευρώπης, η επίσημη αναδιάρθρωση χρέους αναμένεται να είναι περιορισμένη, σταδιακή και συνδεμένη με όροι οι οποίοι θα μπορούσαν να διαβρώσουν την υποστήριξη του κόσμου στο πρόσωπο του Τσίπρα».

Οι αμφιβολίες παραμένουν για την ικανότητα κάποιων υπουργών και την έλλειψη συνοδείας έμπειρων τεχνοκρατών ώστε η γραφειοκρατία να προχωρήσει στις ζητούμενες πολιτικές, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα. «Φοβάμαι ότι δεν έχουν την εμπιστοσύνη ή το προσωπικό για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, ακόμη κι αν οι ίδιοι το πίστευαν», δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, στο Reuters.

Το δημοσίευμα σχολιάζει αρνητικά και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, αναφερόμενο συγκεκριμένα στην εμφάνισή του στην εκδήλωση του ιδρύματος Κλίντον, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές. «Η προσπάθεια να αξιοποιήσει τη νεανική γοητεία του με τα μετ' εμποδίων αγγλικά για την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων απέτυχε όταν ο Τσίπρας υπέπεσε στις κοινοτοπίες για το ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά.