Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων ορκιζόταν την ώρα που γεννιόταν ο γιος του
<p>Ο λόγος για τον 37χρονο βουλευτή Λάρισας με την Ένωση Κεντρώων Γιώργο Κατσιαντώνη</p>
Την ώρα που γεννιόταν ο γιος του, το περασμένο Σάββατο, εκείνος ορκιζόταν βουλευτής. Έτσι λίγο μετά την ορκωμοσία πήρε το πρώτο τρένο για να φτάσει στη θεσσαλική πρωτεύουσα, είδε το νεογέννητο μωρό του για δύο ώρες μετά, και επέστρεψε στην Αθήνα την εκλογή προέδρου της Βουλής.
Ο λόγος για τον 37χρονο βουλευτή Λάρισας με την Ένωση Κεντρώων Γιώργο Κατσιαντώνη ο οποίος μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής για αυτή του την εμπειρία λέει: «Από τη μέρα που εκλέχτηκα ζούσα με τον φόβο ότι ο μικρός θα μου τη σκάσει και θα βγει την ώρα που θα ορκίζομαι. Οταν αναβλήθηκε η ορκωμοσία της 1ης Οκτωβρίου λόγω του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, βεβαιώθηκα ότι θα γινόταν έτσι. Το σύμπαν συνωμότησε ώστε να μου τη φέρει ο πιτσιρικάς»
Ο ίδιος έμαθε τα ευχάριστα όταν μετά την ορκωμοσία βγήκε από το κοινοβούλιο για να πάει για καφέ με τον Βασίλη Λεβέντη και άλλα μέλη της Ένωσης Κεντρώων ώστε να συζητήσουν. «Η Χριστίνα έχει μπει μέσα και γεννάει», του είπε ο αδελφός της γυναίκας του. Μια ώρα μετά, και ενώ περίμενε στον σταθμό Λαρίσης δέχτηκε τις ευχές του ίδιου: «Να σου ζήσει ο γιος!».
Στις 8:30 το ίδιο βράδυ έφτανε με το τρένο στη Λάρισα και από εκεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου είδε για λίγο το μωρό και τη σύζυγο, πριν αναχωρήσει και πάλι στις 12:30 τη νύχτα, αυτή τη φορά με το λεωφορείο. «Θα έχω να του το λέω όταν μεγαλώσει πως μου την έφερε. Εχει χάρη που είναι ”φτυστός εγώ”, και του το συγχωρώ», λέει ως… χαζομπαμπάς.
Όσον αφορά στη ζωή του Γιώργου Κατσιαντώνη το Έθνος της Κυριακής αναφέρεται σε αυτή με λεπτομέρειες:
Το love story που τον έφερε πίσω
Εχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που ένας έρωτας οδήγησε τον Γιώργο Κατσιαντώνη στην απόφαση να αφήσει πίσω του μια πολλά υποσχόμενη πολιτική και επιχειρηματική καριέρα στις ΗΠΑ και να επιστρέψει μόνιμα στη γενέτειρά του, την Ελασσόνα της Λάρισας, για μια νέα αρχή.
Γόνος οικογένειας μεταναστών, είχε εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής των Δημοκρατικών στο Κοινοβούλιο του Νιου Χαμσάιρ, ενώ είχε αναπτύξει εκεί μια επιτυχημένη αλυσίδα τριών εστιατορίων μαζί με τον αδελφό του, εν ενεργεία βουλευτή μέχρι σήμερα. Μετά ήρθε το love story… «Το καλοκαίρι του 2013 ήρθα για διακοπές στην Ελλάδα και γνώρισα τη μέλλουσα γυναίκα μου, η οποία κατοικούσε μόλις πέντε τετράγωνα μακριά από το πατρικό μου σπίτι στην Ελασσόνα. Σχεδόν ξέχασα να γυρίσω πίσω κι όταν ήρθε η ώρα της κρίσης αποφασίσαμε από κοινού να κάνουμε εδώ τη δική μας οικογένεια. Επιλέξαμε τα παιδιά μας να γεννηθούν και να μεγαλώσουν στην Ελλάδα», λέει.
Τον Φεβρουάριο του 2014 πήγαν μαζί στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, για να γνωρίσει τη μέλλουσα γυναίκα του στους συγγενείς του, να παραδώσει την έδρα του στο Κοινοβούλιο του Νιου Χαμσάιρ, να μαζέψει τις αποσκευές του και να επιστρέψει μόνιμα στην Ελασσόνα. Στον τόπο καταγωγής του, ο Γιώργος Κατσιαντώνης ασχολήθηκε με την επιχείρηση (φυτώριο) της γεωπόνου συζύγου του, Χριστίνας Σαμολαδού, ενώ μέσω Διαδικτύου βοηθούσε στην τροφοδοσία των τριών εστιατορίων της οικογένειας στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Γιώργος Κατσιαντώνης βρέθηκε στην Αθήνα για το συνέδριο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ελληνισμού, στην οποία πρόεδρος είναι ο αδελφός του, βουλευτής στο Νιου Χαμσάιρ και δημοτικός σύμβουλος της πόλης Μάντσεστερ, Θωμάς Κατσιαντώνης.
Η γνωριμία με τον Λεβέντη
Στο περιθώριο της εκδήλωσης προσέγγισε τον Βασίλη Λεβέντη και συζήτησε για ώρα μαζί του.
«Είχα διαβάσει γι’ αυτόν στο Διαδίκτυο και θαύμαζα την επιμονή του να παίρνει μέρος επί 30 χρόνια σε εκλογές, χωρίς την παραμικρή οικονομική στήριξη, να χάνει συνεχώς και να μην το βάζει κάτω», λέει.
Επιτόπου, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων τού έκανε την πρόταση να είναι στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου του κόμματος στη Λάρισα.
«Μα, δεν έχουμε εκλογές. Ο πρωθυπουργός είναι στην Ευρώπη και διαπραγματεύεται», του είπε, για να πάρει την απάντηση: «Να μου το θυμηθείς, σε δύο μήνες από τώρα θα έχουμε εκλογές».
Ο Κατσιαντώνης απάντησε θετικά και οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια.
Το τρίμηνο που ακολούθησε, συνέβησαν τα τρία σημαντικότερα γεγονότα που σφράγισαν τη ζωή του: Τον Αύγουστο παντρεύτηκε, τον Σεπτέμβριο εκλέχτηκε βουλευτής και τον Οκτώβριο ήρθε στη ζωή ο γιος του.
«Ακόμη κι αν δεν συνέβαινε τίποτε από όλα αυτά, δεν θα μετανιώναμε για την απόφαση που πήραμε να μείνουμε στην Ελλάδα και να ζήσουμε εδώ», επισημαίνει.
Από το Νιου Χαμσάιρ στην Ελασσόνα…
Ο Γιώργος Κατσιαντώνης γεννήθηκε το 1978 στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, πέντε χρόνια μετά τον αδελφό του. Σε ηλικία δύο ετών επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ελασσόνα, φοίτησε στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, μέχρι που μια ασθένεια του πατέρα του οδήγησε την οικογένεια πίσω στις ΗΠΑ, γιατί εκεί υπήρχε το φάρμακο που επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου.
Ολοκλήρωσε το λύκειο στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το εστιατόριο που άνοιξε ο αδελφός του, δημιουργώντας μαζί του και δεύτερο. Ακολουθώντας πάλι τον αδελφό του, που πρώτος μπήκε στο Κοινοβούλιο της Πολιτείας, έθεσε και ο ίδιος υποψηφιότητα και εκλέχτηκε το 2007, με τη στήριξη των περίπου 3.500 ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρων, αλλά και της ισχυρής γαλλικής κοινότητας.
Στις τέσσερις φορές που έθεσε συνολικά υποψηφιότητα εξελέγη τις τρεις και θήτευσε για σχεδόν έξι χρόνια (σ.σ.: η θητεία του βουλευτή είναι διετής) μέχρι που οι… Σειρήνες από την Ελλάδα τον οδήγησαν στην απόφαση να τα εγκαταλείψει όλα και να επιστρέψει στη γενέτειρά του.
Το 2013, όταν ο ίδιος βρισκόταν στην Ελασσόνα, έχασε την ευκαιρία μιας συνάντησης με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος βρέθηκε στο Μάντσεστερ, στο πλαίσιο περιοδείας, και συνάντησε τους βουλευτές του Νιου Χαμσάιρ, μεταξύ αυτών και τον αδελφό του.
Οι πρώτες μέρες στη Βουλή
Βουλευτής λίγων ημερών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Γιώργος Κατσιαντώνης προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες με την εξάχρονη θητεία του στις ΗΠΑ.
«Εχω εντοπίσει πολλή πονηριά. Στις ΗΠΑ είσαι αυτό που δείχνεις, δεν είσαι διπρόσωπος», λέει, χωρίς να θέλει να επεκταθεί.
«Σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εκεί παίρνεις μια ”γραμμή” από το κόμμα για τις διάφορες ψηφοφορίες, αλλά δεν είσαι υποχρεωμένος να την τηρήσεις. Ψηφίζεις σύμφωνα με τη συνείδησή σου, και δεν υπάρχει ο φόβος της διαγραφής», επισημαίνει.