O Aλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του ένα μήνα μετά την επανεκλογή τους καλούνται να περάσουν τον πρώτο «σκόπελο» που ακούει στο όνομα 48 προαπαιτούμενα. 

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές που θα βάλουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Παρ όλα αυτά οι 155 κυβερνητικοί βουλευτές θεωρούνται εύθραυστος αριθμός, καθώς είναι πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η νέα κυβέρνηση. 

Έτσι εάν αρχίσουν από τώρα οι διαρροές ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης θα είναι μικρότερος από της προηγούμενης.

Από την πλευρά του Μαξίμου, ωστόσο, θέλουν να αποφύγουν τα «ατυχήματα» περιμένοντας να δουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές οι οποίοι την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχαν ψηφίσει παρών στο Μνημόνιο 3(Αννέτα Καββαδία, Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης).

Πάντως τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι οι εν λόγω βουλευτές θα ακολουθήσουν την κυβερνητική γραμμή. 

Ποια η στάση του Αλέξη Τσίπρα

"Η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί», έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη. Και έληξε τόσο γιατί η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε - και μάλιστα με άδοξο τρόπο" ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά μηνύματα του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα λόγια του κ. Τσίπρα είχαν αποδέκτες κατά κύριο λόγο την κίνηση των "53" η οποία πλέον είναι η κυριότερη εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας έτσι ότι δεν θα αφήσει να παρατηρηθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπου κάθε τάση είχε και τη δική της πολιτική γραμμή.  

Με το βλέμμα στο…μέλλον

Το επόμενο διάστημα και ειδικότερα στην περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία έχει απώλειες καθώς εάν χαθούν 5 βουλευτές τότε αυτόματα θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αναζητήσει συμμάχους, είτε στο Ποτάμι, είτε στο ΠΑΣΟΚ.    

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πλέον ο κ. Τσίπρας βλέπει με διαφορετικό μάτι το ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία η Φώφη Γεννηματα, απ ότι το έβλεπε όταν ήταν πρόεδρος ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
Όπως και να έχει το ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα θα είναι στα ύψη, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Γ.Π