Της Ελένης Καλογεροπούλου - εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ολο και πιο μαύρα είναι τα σύννεφα που σκιάζουν την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μόνο λίγες ημέρες μετά τον ενθουσιώδη εναγκαλισμό των δύο αρχηγών τους στην Πλατεία Συντάγματος.

Οι διαφοροποιήσεις των στελεχών του κόμματος του Πάνου Καμμένου έχουν αρχίσει να γίνονται θηλιά γύρω από τον λαιμό της κυβέρνησης, η οποία έχει μπροστά της πολλά και δύσκολα θέματα να περάσει από το Κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα κάποιες από τις πρωτοβουλίες του ίδιου του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. αιφνιδιάζουν το Μέγαρο Μαξίμου.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, κατά τη διαδικασία συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Aμυνας, Πάνος Καμμένος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της στράτευσης των γυναικών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη «θέσπιση εθελοντικής στράτευσής τους».

Oπως αποδείχθηκε σχετικά σύντομα, ο Πάνος Καμμένος, όταν μιλούσε εκ μέρους της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα αναφερόταν μόνο στον… εαυτό του, αφού λίγες ώρες αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με ανάρτησή της στο twitter, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η πρόταση για εθελοντική στράτευση των γυναικών, που εκφράστηκε σήμερα από τον κ. Καμμένο, βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Σβίγκου. Ομως, παρά την άμεση αντίδραση του γραφείου Τύπου της Κουμουνδούρου για το εάν θα ντυθούν οι γυναίκες στο χακί, αυτό μοιάζει να είναι το μικρότερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο πλευρών, αφού ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και η φορολόγηση των αγροτών αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Πάνο Καμμένο να αντιδρά έντονα σε αυτά τα δύο θέματα, καθώς από αυτούς τους χώρους αντλεί μεγάλο μέρος της εκλογικής του πελατείας. Ετσι, όταν αυτή την εβδομάδα υπήρξαν σενάρια για κατάργηση του ΦΠΑ μόνο στα φροντιστήρια και στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, η αντίδραση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. ήταν έντονη και ιδιαίτερα πιεστική. Τόσο που οδήγησε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις σκέψεις που είχε για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και να δεσμευθεί ότι θα βρει ισοδύναμα.

Ο Πάνος Καμμένος γνωρίζει πολύ καλά ότι τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι όσοι πηγαίνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία έχουν χρήματα και άρα δεν πειράζει εάν επιβαρυνθούν με τον ΦΠΑ. Την άποψη αυτή άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας την είχε εκφράσει και στην προεκλογική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προέχουν άλλα θέματα προς διευθέτηση.

ΑΓΡΟΤΕΣ

 Αλλά και στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνει εξορθολογισμός του κλάδου, με εκκαθαρίσεις των μητρώων των αγροτικών συνεταιρισμών, προκειμένου να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αφήνει ακόμα να εννοηθεί ότι ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να είναι αμέτοχος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κρίσης, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι πολίτες.

Η πλευρά Καμμένου θεωρεί, από την άλλη, ότι η φορολόγηση του αγροτικού κόσμου με 23% είναι δυσβάστακτη, ενώ για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση παρουσιάζεται ανένδοτος, αφού πιέζεται από πολλούς συλλόγους γονέων να μην εφαρμοστεί το μέτρο.

Για αυτά τα θέματα, ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται να είναι… στριμωγμένος και από αρκετούς βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα σε τοπικό ή κοινωνικό επίπεδο και δεν είναι διατεθειμένοι να… θυσιαστούν πολιτικά για το καλό της πατρίδας. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι, εάν ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. διαπιστώσει ότι τα πράγματα μετά την εφαρμογή των μέτρων είναι ιδιαίτερα δύσκολα για την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να… αυτομολήσει, προκειμένου να διασώσει το πολιτικό του μέλλον.

Ψάχνοντας «κάλυψη» σε Φώφη – Λεβέντη

Με βάση τα όσα συμβαίνουν στους ΑΝ.ΕΛ., στην πλευρά ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία προσέγγισης άλλων κομμάτων, προκειμένου η κυβέρνηση να μην αιφνιδιαστεί από τυχόν διαφοροποιήσεις στις ψηφοφορίες. Ομως, η προσέγγιση της Φώφης Γεννηματά και του ΠΑΣΟΚ έχει και μια άλλη διάσταση, ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα, αφού τυχόν συνεργασία με το Πανελλήνιο Κίνημα θα έδινε στον Αλέξη Τσίπρα και τον μανδύα της σοσιαλδημοκρατίας, τον οποίο αναζητά με κάθε τρόπο για να μην αισθάνεται μόνος μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα. Ετσι, η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού ο Γάλλος πρόεδρος εκπροσωπεί στην πραγματικότητα τον πολιτικό ευρωπαϊκό σχηματισμό στον οποίο θέλει να ενταχθεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Το σενάριο της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να προχωρά τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς, όπως λένε κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν «βαρίδια», που είναι ιδιαίτερα αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική -δείχνοντας στην πραγματικότητα τους κυρίους Ευ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο-, αλλά και νεότερα στελέχη που αντιδρούν, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος φοβάται ότι μια τέτοια κίνηση θα τον έθετε για χρόνια εκτός της ηγετικής κούρσας…

Για την ώρα, αυτή που εμφανίζεται ως η ήρεμη και σταθερή δύναμη, η οποία θα στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να μην πάει η χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση, είναι η Ενωση Κεντρώων. Μετά δε τη φιλική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Βασ. Λεβέντη, όλα δείχνουν ότι απέκτησε ακόμα έναν φίλο και ίσως να μη χρειαστεί να μάθει να γράφει με το δεξί…