Σε νέα αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης φαρμάκων προχωρά το υπουργείο Υγείας. Και αυτό διότι το υπάρχον σύστημα προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της Τρόικας.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το υπουργείο Υγείας πρόσθεσε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων εκτός προστασίας πατέντας. Σύμφωνα με αυτήν, η τιμή ενός πρωτότυπου φαρμάκου, μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων, μειώνεται είτε στο 50% είτε στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ε.Ε., ανάλογα με το ποια είναι η χαμηλότερη.

Προς το παρόν αυτό ισχύει μόνο για τα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους από το 2012 και μετά. Οι δανειστές ζήτησαν να αρθεί η «προστασία» για τα πιο παλιά φάρμακα, και έτσι τον Σεπτέμβριο του 2015 εκδόθηκε υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε μείωση της τάξης του 50% στις τιμές των εκτός προστασίας πατέντας φαρμάκων, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τιμές των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό προκάλεσε νέα αντίδραση από την πλευρά των δανειστών, η οποία οδήγησε στο να συμπεριληφθεί η νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο.

Την αντίθεσή της στη διάταξη έχει εκφράσει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, αφού ο νέος τρόπος τιμολόγησης των εκτός πατέντας φαρμάκων θα συμπαρασύρει τις τιμές και των γενόσημων που κατά κύριο λόγο παράγει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οπως υποστηρίζει η ΠΕΦ, πλέον οι τιμές των γενόσημων θα είναι τόσο χαμηλές, ώστε θα είναι ασύμφορο να παραχθούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά αλλά και σε συρρίκνωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η ΠΕΦ, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή, έχει ξεκινήσει επαφές με τα πολιτικά κόμματα της χώρας, ασκώντας πιέσεις για την απόρριψη της διάταξης, με το επιχείρημα ότι, εφόσον η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή, το πώς θα φτάσουμε σε αυτήν πρέπει να ρυθμίζεται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση.