Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπαν αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία προανήγγειλε από τη Βουλή και την ομιλία του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Έχοντας ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές επί του νομοσχεδίου και ότι θα ακούσει τους βουλευτές ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και παρακάλεσε τους βουλευτές να μη γίνει συζήτηση για την αύξηση των συντελεστών στα ενοίκια καθώς μέχρι αύριο η διάταξη θα αποσυρθεί. Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη από 1/1/2015 οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητη περιουσία αυξάνονταν και συγκεκριμένα για εισόδημα έως και 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 15% (από 11%) και για το εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 35% (από 33%).

Ο κ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε ψέμα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για τη φορολόγηση διατηρητέων κτηρίων με ΕΝΦΙΑ, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα ανείσπρακτα ενοίκια υποστηρίζοντας ότι η διακοπή της δυνατότητας δωρεάν εκχώρησής τους στο Δημόσιο δεν σημαίνει ότι φορολογούνται ως εισόδημα. «Δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ψάχνουμε να δούμε πως θα είναι η τελική διάταξη» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε απόσυρση και δεύτερης διάταξης σύμφωνα με την οποία καταργείται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2015 και μετά

Η διάταξη που προβλέπει τη μη υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τις άτυπες ενώσεις ιδιοκτητών και ενοίκων πολυκατοικιών όταν δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φορολογία.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το ότι ο κ. Αλεξιάδης κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει ισοδύναμο για την απόσυρση της αύξησης των φορολογικών συντελεστών στην ακίνητη περιουσία υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη καθώς η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν είναι προαπαιτούμενο. «Τότε πως μπήκε η ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο αν δεν ήταν στα προαπαιτούμενα;»  ερωτήθηκε ξανά ο κ. Αλεξιάδης.

« Αυτό είναι μια πολύ καλή ερώτηση» ήταν η αφοπλιστική απάντηση του κ. Αλεξιάδη ο οποίος δήλωσε άγνοια για το ποιο χέρι ενέταξε τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε τον κίνδυνο παραγραφής της λίστας Λαγκάρντ στις 31/12/2015 λέγοντας μάλιστα ότι για να δοθεί παράταση θα πρέπει να συμφωνήσουν οι θεσμοί και πως με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αυτό δεν φαίνεται πιθανό. Εκτίμησε δε, ότι η αιτία της άρνησης των θεσμών είναι πως δεν πιστεύουν πως μπορούν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα ακόμα κι αν δοθεί παράταση.

Ο αναπληρωτής Υπουργός οικονομικών είπε ότι στη λίστα Λαγκάρντ περίπου 600 άτομα δεν είναι φορολογικά υπόχρεα στη χώρα, και επεσήμανε ότι υπάρχει φορολογικό ενδιαφέρον ακόμα και για μηδενικούς λογαριασμούς οι οποίοι όμως παρουσίασαν κίνηση στο παρελθόν.

Τέλος έκανε λόγο για κυρίως συμβολικό χαρακτήρα για τον έλεγχο της Λαγκάρντ και για τα σωστά μηνύματα που πρέπει να εκπέμψει το κράτος στην κοινωνία.