Αρνείται η Αθήνα κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο
<p>«Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ</p>
Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση»
Η απάντηση της κυβέρνησης για τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο
Εμπεριστατωμένη και δεικτική απάντηση έδωσε πριν από λίγη ώρα η Αθήνα στις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Γερμανικής Καγκελαρίας για την ανάγκη υπάρξεως «συντεταγμένης» καταστάσεως στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, που αναφέρονταν στη κοινή συνεργία Ελλάδος και Τουρκίας για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.
Πρόκειται για την πρώτη και άμεση αντίδραση της Ελλάδος, η οποία δόθηκε δια του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα, ευθύς μόλις διατυπώθηκε επισήμως – από τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας – παρόμοια άποψη. Σε αυτήν την απόφαση με διπλωματικό τρόπο τονίζεται ότι το θέμα που τώρα «αντιλήφθηκε» η Γερμανία η Ελλάδα το επισήμαινε χρόνια πριν χωρίς όμως να εισακούονταν από τις άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και το ότι συνεργασία με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών κ.λπ., αλλά όχι σε στρατιωτική «συνεργασία» για φύλαξη των κοινών συνόρων, καθώς η Ελλάδα δεν στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις κατά προσφύγων πολέμου.
«Παρέλκει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων.» τόνισε χαρακτηριστικώς ο κ.Κούτρας, ο οποίος κατέληξε στη δήλωσή του ως εξής: «Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση».
Λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος της απαντήσεως του Ελληνικού ΥΠΕΞ, παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση του κ.Κ.Κούτρα.
«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας «συντεταγμένης» ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Μιας δράσης που θα συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της FRONTEX, στην αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, στην ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, στην εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Εξυπακούεται ότι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς σε αυτή την απαιτητική αποστολή είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και αναγκαία.
Η κρίση αυτή είναι προφανώς ένα φλέγον ευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο, πρόβλημα και σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα συνίσταται στη διαμόρφωση μιας «συντεταγμένης» κατάστασης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και, βεβαίως, στην Ευρώπη, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της οποίας επιβάλλουν την υποδοχή των προσφύγων πολέμου. Θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να εξετασθούν τα αίτια του προβλήματος και σύσσωμη η ΕΕ να εργαστεί εντατικά και εποικοδομητικά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής λύσης όχι μόνο στο συριακό πρόβλημα αλλά και στο ζήτημα της Λιβύης. Η ΕΕ πρέπει, παράλληλα, να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική για τη στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου - χώρες που επίσης δέχονται τεράστιες προσφυγικές ροές - αλλά και της σταθερότητας στην Αίγυπτο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης. Αυτό, όμως, εξυπακούεται ότι μπορεί να γίνει μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή.
Παρέλκει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων.
Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση».
Λ.Σ.Μ.