Δημοσιονομική ελάφρυνση λόγω προσφυγικού θέτει η Αθήνα στους εταίρους
<p>ΟΙ Ευρωπαίοι δίνουν όλα στην Τουρκία για να κρατήσει στο εσωτερικό της τους πρόσφυγες</p> <p> </p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Για δημοσιονομική χαλάρωση εξ αιτίας των προβλημάτων που προκύπτουν από το μεταναστευτικό πρόβλημα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βάζοντας για πρώτη φορά στο τραπέζι της συζήτησης της συνόδου κορυφής τις οικονομικές επιπτώσεις του ζητήματος αυτού. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε συγκεκριμένα ότι «βαρύνουσας σημασίας η θέση του προέδρου του ΕΚ πως οι χώρες υποδοχής που παίρνουν το μεγάλο βάρος, γι αυτές τις χώρες πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση, ενίσχυση οικονομική για να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν και να μπορέσουμε να δώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη».
Ο πρωθυπουργός μίλησε πάντως και για ατολμία των κοινοτικών οργάνων λέγοντας «Δυστυχώς η ΕΕ κινείται με ρυθμούς χελώνας όταν οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίες ταχύτητες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη των εργασιών. Και πρόσθεσε με νόημα: «Αντιμετωπίζουμε ίσως ένα υπαρξιακό πρόβλημα, ως ΕΕ. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μέσα από την αρχή της αλληλεγγύης και της συνεργασίας και του διαμερισμού της ευθύνης. Οι αποφάσεις σήμερα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες υποδοχής και με υλικοτεχνική υποδομή αλλά και οικονομική βοήθεια προκειμένου να στηθούν κέντρα υποδοχής και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ωστόσο για την Ελλάδα κρίσιμο θέμα είναι η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να αντιμετωπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς την τουρκική πλευρά, τις ακτές της Τουρκίας όπου εκεί πρέπει να δημιουργηθούν τα χοτσποτς και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το τεράστιο κόστος που αφορά την πιθανότητα απωλειών ζωών στο Αιγαίο από πρόσφυγες που μπαίνουν στις βάρκες των διακινητών και διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Αυτό προϋποθέτει ειλικρινή συμφωνία με Τουρκία. Ευελπιστούμε σε αυτό. Καταθέσαμε τη σταθερή μας θέση ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης και βοήθειας από την πλευρά της ΕΕ αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Η ενταξιακή διαδικασία έχει κάποιες αρχές. Αυτές οι αρχές και οι όροι πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. «
ΟΙ Ευρωπαίοι πάντως εμφανίστηκαν να θέλουν να δώσουν γη και ύδωρ στην Τουρκία προκειμένου να κρατήσει εντός συνόρων της τα 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η σύνοδος κορυφής ενέκρινε ένα προσχέδιο δράσης, που εκπονεί η Κομισιόν και το οποία συζητά με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Οι Βρυξέλλες φέρονται διατεθειμένες να ενισχύσουν οικονομικά την Τουρκία με 1 δισεκατομμύριο ευρώ αλλά και να ανανεώσουν τη συμφωνία για την παροχή βίζας στους τούρκους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα έχει επιδείξει στο μεταξύ σημαντικά αποτελέσματα στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και τη συγκράτησή τους στο δικό της έδαφος.
Σε ότι αφορά το θέμα των τελευταίων ημερών για κοινές περιπολίες Ελλάδας Τουρκίας ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το σημαντικό είναι να ενισχυθεί η προσπάθεια αναχαίτισης μέσα στο έδαφος της Τουρκίας, με τις κατάλληλες δράσεις, τις υποδομές και τα οικονομικά μέσα.
Με τον τρόπο αυτό απέρριψε την ιδέα για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. «Κάθε χώρα να φυλάει τα σύνορά της» ήταν η κατηγορηματική θέση της ελληνικής πλευράς.
Ο πρωθυπουργός πήρε ακόμα την διαβεβαίωση από τους ευρωπαίους ηγέτες ότι θα ενισχυθεί η Fronted, προκειμένου να γίνει αποτελεσματική η επιτήρηση, ο εντοπισμός, αλλά και ο συντονισμός δράσεων στο Αιγαίο. Όσο για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που θα έχει ρόλο στη φύλαξη των συνόρων, τα όποια σχέδια θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το Δεκέμβριο, καθώς δεν υπάρχει ακόμα καμία προχωρημένη προετοιμασία.