Γιαννακόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλει να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία
<p>Για ισραηλινά συμφέροντα μίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων </p>
"Το θέμα με το άνοιγμα των φαρμακείων το είχαν σχεδιάσει από το 2010 και τελικός στόχος κάποιων είναι να υπάρχουν αλυσίδες φαρμακείων που θα έχουν τα δικά τους γενόσημα" , είπε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
Τόνισε ότι πίσω αυτές τις ενέργειες κρύβονται συμφέροντα ισραηλινών σημειώνοντας ότι τα φάρμακα προέρχονται από εκείνη τη χώρα που απλά «βαπτίζονται» ευρωπαϊκά στη Γερμανία …
Σε ότι αφορά τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία, είπε πως κάποιες εταιρείες έκαναν χαμηλές προσφορές με αποτέλεσμα να κερδίζουν τους διαγωνισμούς αλλά στη συνέχεια δεν είχαν την δυνατότητα να παραδώσουν.
Πρόσθεσε πως αυτό έγινε για να μείνει πίσω η ελληνική βιομηχανία και κάποια στιγμή να πάψει να υπάρχει
Είπε πως είναι πρωτόγνωρο μια αριστερή κυβέρνηση να μην ακούει τίποτα και να θέλει να κλείσει τον κλάδο και να δώσει τα φάρμακα στους ξένους.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι έχει στόχο να βάλει την ταφόπλακα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν φάρμακα με 78 λεπτά τα οποία θα αντικατασταθούν με άλλα που κοστίζουν 84 ευρώ.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1:
Με αφορμή την ομιλία του στη Βουλή και το σχέδιο Καρόνε
Δ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κάποιος ψάξει σε διάφορες ιστοσελίδες θα δεί ότι έχει ήδη ανέβει μια συμφωνία η οποία είχε υπογραφεί το 2010 ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και στην πλευρά του Ισραήλ. Λέει μέσα «τα Super Farms σχεδιάζουν σε πρώτη φάση την ίδρυση καταστημάτων λιανικής πώλησης στην Αθήνα». Άρα ακόμα και το θέμα με το άνοιγμα του επαγγέλματος το είχαν σχεδιάσει από το 2010, αν δει κάποιος κοιτάξει όλη την πενταετία θα δει ότι έχουν γίνει όλα με χειρουργική λεπτομέρεια. Ο τελικός στόχος είναι να υπάρχουν αλυσίδες φαρμακείων στην Ελλάδα όπου θα έχουν δικά τους γενόσημα. Η εταιρεία Super Farm είναι Ισραηλινών συμφερόντων, αυτό το οποίο κάνουν είναι ότι έχουν εργοστάσια στις Ινδίες, στο Πακιστάν, στο Μπαγκλαντές φέρουν μέσα τα φάρμακα στην Γερμανία, τα βαφτίζουν ευρωπαϊκά και κατακλύζουν όλη την Ευρώπη.
Δεν είναι τυχαίο στην πρώτη επίσκεψη της κας Μερκελ στον κ. Σαμαρά τα δύο θέματα τα οποία είχε θίξει ήταν το φάρμακο και τα σκουπίδια.
Ερωτηθείς αν αυτά τα ξένα γενόσημα θα είναι φθηνότερα φάρμακα
Δ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ήταν γερμανικό θα συμφωνούσα γιατί η Γερμανία έχει μια παράδοση σε όλους τους κλάδους να έχει ποιότητα από εκεί και πέρα τα προϊόντα δεν φτιάχνονται στην Γερμανία, τα προϊόντα συσκευάζονται απλά στη Γερμανία. Βαφτίζονται made in Europe και μετά έρχονται στις χώρες σαν να είναι ένα γερμανικό προϊόν, δεν είναι έτσι όμως. Τα εργοστάσια τους δεν υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο.
Για το ότι πλήττεται το ελληνικό γενόσημο φάρμακο
Δ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν τα πρωτότυπα φάρμακα που έχουμε τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης από εκεί και πέρα το πρωτότυπο προϊόν όταν λήγει η πατέντα του έπεφτε 50% την ημέρα που έπεφτε η πατέντα, το όποιο γενόσημο έβγαινε έπαιρνε το 32,5% του πρωτοτύπου ή αλλιώς το 65% του off patent και αυτό έρχεται τώρα η Τρόικα και ζητάει να αλλάξει και να πάνε και τα off patent και τα γενόσημα στις τρεις φθηνότερες χώρες της ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που θα επιφέρει 70% μειώσεις τιμών, θα πάει κάτω από το κόστος. Στην Ελλάδα και γενικότερα το φάρμακο είναι κάτι που δεν έχει ελεύθερη τιμή, υπόκειται στην διατίμηση πως λοιπόν ένα προϊόν που θα κοστίζει για να παραχθεί 10 θα ζητάνε να το πουλάμε 3; Αυτό δεν είναι εμπόριο, αυτό δεν είναι επιχειρείν!
Για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία
Δ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ερχόντουσαν εταιρείες ρίχνανε τις τιμές στα τάρταρα, κερδίζανε τους διαγωνισμούς και μετά δεν είχαν τη δυνατότητα να παραδώσουν γιατί οι τιμές που είχαν δώσει στο διαγωνισμό ήταν ασύμφορες ακόμα και για τις ίδιες. Το κάνανε μόνο για να μείνει πίσω η ελληνική βιομηχανία να μην παράγει και να έρθουν μια μέρα οι ξένοι και να πουν «είχαμε δώσει 20 λεπτά για αυτό το φάρμακο σήμερα είναι 3€». Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ελληνική βιομηχανία να μπορέσει να δώσει και εκείνη την τιμή της αναγκαστικά θα ψωνίζουμε στις τιμές που θα μας επιβάλλουν
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους προβληματισμούς του κλάδου
Δ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς η τελευταία κυβέρνηση μετά τις εκλογές ούτε κάθεται να μας ακούσει, είναι πρωτόγνωρο Αριστερή κυβέρνηση να θέλει να κλείσει μια εγχώρια βιομηχανία σε οποιοδήποτε κλάδο για να δώσει στους ξένους. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι Αριστερή κυβέρνηση! Όπως επίσης έχουμε και τον κ. Καμμένο που είναι συγκυβερνήτης που υποτίθεται ότι είναι ο πιο πατριώτης πολιτικός, υποτίθεται ότι κοιτάζει το συμφέρον της χώρας και αυτή τη στιγμή δεν έχει κάνει τίποτα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος στις προεκλογικές εξαγγελίες είχαν πει ότι θα στηρίξουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία γιατί είχαν δει όλα τα στρεβλά που είχαν γίνει επί κυβερνήσεως ΝΔ και συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ –ΝΔ και όχι μόνο δεν τα διορθώσανε αλά έρχονται τώρα να μας δώσουν το τελικό χτύπημα, να βάλουν και την ταφόπλακα.
Δ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε στείλει τις θέσεις μας έχει υπάρξει διάλογος με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχάνων και με τον Σύλλογο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων αλλά δεν έχουμε βρει ανταπόκριση από κανέναν. Ρωτάμε και ζητάμε μια εξήγηση από τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη είναι κλειδωμένη 1,945 δις που δυστυχώς δεν είναι τόσο, είναι πλασματικό αυτό γιατί μέσα εντάσσονται εμβόλια, ΦΠΑ και ανασφάλιστοι κάτι που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Δηλαδή η πρόληψη, τα εμβόλια θεωρείται φαρμακευτική δαπάνη αυτό είναι ανήκουστο, δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο παρά μόνο στην Ελλάδα. Έχουμε λοιπόν 1,945 δις κλειστό προϋπολογισμό, έχουμε δύο μηχανισμούς που σε περίπτωση που ξεφύγει η δαπάνη έρχεται σαν χαράτσι με το rebate και το clawback και τα δίνουν πίσω οι επιχειρήσεις άρα είναι κάτι το οποίο δεν επ’ ωφελεί από πλευράς οικονομικού κινήτρου το κράτος. Θέλουν και το μικρό κομμάτι που έχει μείνει στις ελληνικές βιομηχανίες να το πάρουν και αυτό και να το δώσουν στις μεγάλες πολυεθνικές.
Δ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια διαφορά με το ΣΤΕ που είναι οι πολυεθνικές εταιρείες, υπάρχουν τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία κανονικά θα έπρεπε να έχουν έναν κλειστό δικό τους προϋπολογισμό δηλαδή η φαρμακευτική δαπάνη να έχει σπάσει στα δύο, να είναι τα φάρμακα υψηλού κόστους με δικό τους rebate και δικό τους clawback και όλα τα υπόλοιπα με το δικό τους rebate και το δικό τους clawback.Και το λέω αυτό γιατί όπως σωστά είπε και ο υπουργός από 400 εκατομμύρια που ήταν οι δαπάνη πριν από 3 χρόνια μέσα σε 3 χρόνια έχει εκτιναχθεί, στην περίοδο της κρίσης, και έχουνε πάει 793 εκατομμύρια. Και αυτό συμβαίνει γιατί φεύγουν από την αγορά τα παλιά δοκιμασμένα φάρμακα και έρχονται τα καινούργια τα πολύ ακριβά.
Για παράδειγμα υπάρχει φάρμακο της ΒΙΑΝΕΞ που έχει 0,78 λεπτά ζητάμε να υπάρξει μια αύξηση γιατί δεν βγαίνει ούτε το κόστος, έχουμε πάει με το κοστολόγιο μας και τους εξηγούμε ότι κοστίζει 1,14 η παραγωγή του. Θα αναγκαστούμε να το τραβήξουμε από την αγορά και όλη η αγορά θα πάει σε ένα προϊόν άλλο άλλης εταιρείας με 84 €. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα υπάρχουν πάρα πολλά.