Τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στην όλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το Πατριαρχείο και ιδίως για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Επικεφαλής της Ορθοδοξίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν είναι μόνο σύμβολο, το οποίο αφορά το Έθνος μας και την Ορθοδοξία, αλλά πρόσθεσε ότι γνωρίζει πολύ καλά και τους δεσμούς του Πατριάρχη με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αφού υπήρξε το λίκνο, από το οποίο ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του και τον ενέπνευσε για να φθάσει εδώ που έφθασε.
Ως «βοηθοί εκπληρώσεως» αυτού του μεγάλου καθήκοντος που αφορά την Ορθοδοξία, είμαστε εδώ και θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα και χαρά που Σας υποδέχομαι και Εσάς και την ακολουθία σας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε λόγο για ένα «θέμα που μας καίει» και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο και απαράδεκτο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να έχει ιδρυθεί μια τέτοια Σχολή και επί Τουρκικής Δημοκρατίας να παραμένει κλειστή για 44 χρόνια. Δεν συμβιβάζεται με το γεγονός της αναγκαστικής σιωπής της Σχολής με τα δημοκρατικά δεδομένα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τις θρησκευτικές ελευθερίες, ανέφερε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ιστορική αυτή Σχολή δεν είναι ένα θέμα πολυτέλειας για εμάς, ούτε ένα θέμα προσωπικού γοήτρου να θέλω να την ανοίξω, αλλά είναι ένα θέμα ουσιαστικής ανάγκης για το Πατριαρχείο, να μπορεί να εκπαιδεύει σαν η Πρωτόθρονος Εκκλησία τα στελέχη της, τους Κληρικούς, τους Θεολόγους και όχι μόνο από το κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και από το κλίμα άλλων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν, όταν η Σχολή Λειτουργούσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον κ.Βαρθολομαίο, τόνισε ότι τον υποδέχεται ως τον Επικεφαλής της Ορθοδοξίας σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την ανθρωπότητα και εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η Ορθοδοξία μπορεί να αποτρέψει το δράμα που ζούμε ιδίως στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο στον 21 αιώνα ιδίως η Δύση να δέχεται τις εστίες πολέμου που υπάρχουν στις μέρες μας, το φαινόμενο της προσφυγιάς, και των αθώων ψυχών των παιδιών εκείνων που πνίγονται στη Μεσόγειο, τη θάλασσα του φωτός και της ειρήνης. Εσείς μέσα από τον ρόλο σας μπορείτε να αναδείξετε ότι η Ορθοδοξία μπορεί να εγγυηθεί για να εξασφαλίσει την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου και της περιοχής μας, ενώ παράλληλα εξήρε τις προσπάθειές του Πατριάρχη για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίους ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή και αφού εξήρε την μόρφωση και την ευρυμάθειά του, του ευχήθηκε να αποτελεί πάντα τον εκφραστή της ενότητας του ελληνικού λαού.