Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Ένταση με το "καλημέρα" για λόγους διαδικασίας και με την αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται σύσσωμη για το ασφυκτικό πλαίσιο συζήτησης ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Με την έναρξη της συζήτησης η Νέα Δημοκρατία δια του εισηγητή της Λευτέρη Αυγενάκη διαμαρτυρήθηκε εντονότατα για την κυβερνητική πρόθεση ψήφισης του νομοσχεδίου μέσα σε πέντε ημέρες και ζήτησε εκτεταμένο διάλογο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και ότι πολλοί βουλευτές δεν έχουν προλάβει καν να το διαβάσουν και περιμένουν τις ομιλίες των εισηγητών για να ενημερωθούν. Αν κάτι πάντως προκάλεσε αίσθηση είναι ότι με την τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη δεν συμφώνησαν μόνο βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και ο Στάθης Παναγούλης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποχώρησε από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη -όπως τη χαρακτήρισε- διαδικασία. Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση τον λόγο ζήτησε αρχικά ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να πάει την επόμενη εβδομάδα λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για κατεπείγουσα διαδικασία και έλλειψη χρόνου ενημέρωσης λέγοντας ότι το νομοσχέδιο είναι στη διαβούλευση εδώ και τρεις μήνες : "Αδικούμε τους εαυτούς μας. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει αναλυτικό διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις.Τα τμήματα του νομοσχεδίου είναι στη διαβούλευση εδώ και τρεις μήνες. Υπήρχε χρόνος. Οι συναντήσεις μας με τους ενδιαφερόμενους φορείς δεν γίνονται εν κρυπτώ. Η κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο. Θέλω να δω αν το διαδικαστικό θα σταθεί αφορμή για την καταψήφιση του νομοσχεδίου" είπε χωρίς να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με τον κ. Τζαβάρα να ακούγεται να φωνάζει πως αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια.
Αποτέλεσμα της έντασης ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη να διακόψει τη συνεδρίαση σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί λύση.

Τελικά έπειτα από δι' εγέρσεως ψηφοφορία η οποία διεξήχθη εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων επικράτησε με 37 ΝΑΙ έναντι 29 ΟΧΙ η άποψη της κυβέρνησης για ψήφιση του νομοσχεδίου το Σάββατο