Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί να επιστρέφουν στην Αθήνα, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των δόσεων, ωστόσο οι επαφές αυτές θα κοστίσουν ακριβά στους πολίτες.

Ενδεικτικό είναι ότι μόλις για δύο μήνες, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, θα διατεθούν περί τα 13.000 ευρώ μόνο για την ενοικίαση των χώρων των συνεδριάσεων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε το ποσό των 12.845 ευρώ ως δαπάνη ενοικίασης αιθουσών συνεδριάσεων και λοιπά έξοδα που θα ανακύψουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το διάστημα από 8 Οκτωβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Hilton, όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και διότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει προς την πλευρά των δανειστών ήδη από τον Ιούλιο ότι οι επαφές των εκπροσώπων του κουαρτέτου με τα μέλη της κυβέρνησης δεν θα γίνονται στα υπουργεία, αλλά σε... ουδέτερο έδαφος. Η εξέλιξη, πάντως, αυτή δείχνει ότι τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν ταχύτατα τις διαδικασίες με τους δανειστές, μη φειδόμενοι δαπανών που επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το κουαρτέτο πιάνει δουλειά στην Αθήνα για τον έλεγχο της υλοποίησης των οροσήμων (milestones) που καθόρισε το τελευταίο Eurogroup και για την προετοιμασία της αξιολόγησης, που θα αρχίσει στο τέλος αυτού του μήνα. Συγκεκριμένα, αναμένονται τεχνικά κλιμάκια με ειδίκευση στους τομείς του συνταξιοδοτικού συστήματος, της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας, τα οποία θα εργαστούν για μία εβδομάδα. Επειτα, θα δώσουν τη σκυτάλη σε νέα κλιμάκια, τα οποία θα ασχοληθούν με τα δημοσιονομικά, τον προϋπολογισμό και το τραπεζικό σύστημα.

Ανάλογα με την πρόοδο των συνομιλιών, μέσα στον μήνα θα βρεθούν στην Αθήνα και οι εκπρόσωποι των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται στη χώρα μας στις 22 Οκτωβρίου και θα μείνουν έως τις 10 Νοεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο θα «ανακρίνουν» την κυβέρνηση για τις λίστες με τα προαπαιτούμενα και τις μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, Εργασιακό και φορολογία εισοδήματος.

Με βάση πληροφορίες, η άφιξη του κουαρτέτου επί ελληνικού εδάφους «κλείδωσε» στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη Λίμα του Περού ο υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα το πολύ τριών εβδομάδων, και όχι αργότερα από τις 10 Νοεμβρίου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει έγκαιρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση μετά την ψήφιση των πρώτων προαπαιτουμένων, προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να συμφωνήσει και την επόμενη δέσμη των μέτρων, ώστε να «ξεκλειδώσει» και η δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Π» τον Μάιο, τα έξοδα με τα οποία επιβαρύνθηκαν τα κρατικά ταμεία για τις άκαρπες διαπραγματεύσεις της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα με τους «θεσμούς» για ταξίδια κυρίως της ελληνικής αντιπροσωπίας στο Brussels Group ξεπέρασαν τα 40.000 ευρώ. Αυτά αφορούσαν ταξίδια σε Παρίσι και Βρυξέλλες από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Απριλίου και από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου, οπότε ενεργοποιήθηκε η νέα κεντρική ομάδα διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους κ. Παναγιώτη Παυλόπουλο, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, Κωνσταντίνα Κιντώνη, Δημήτρη Λιάκο, Ελένη Παπαδοπούλου και Μιχάλη Νικολακάκη, αλλά και τους Κωνσταντίνο Στρατή, Αγγελο Κούρο, Νίκο Μπρισκόλα, Γεράσιμο Ολυμπίτη και Θάνο Μισδανίτη, που υποστηρίζουν τις διαδικασίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Οι «διάδοχοι» του Ράιχενμπαχ

Σημαίνοντα ρόλο στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αναμένεται να παίξει ο διάδοχος του Χορστ Ράιχενμπαχ στην Ελλάδα, Μάρτιν Φερβέι. Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα παρέχει τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου, ήταν ένας από τους σχεδιαστές της νομισματικής ένωσης και είχε επίσης σημαντικό ρόλο στη «διάσωση» της Κύπρου και τη σχετική αναδιάρθρωση των τραπεζών της. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση (είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη) με αντικείμενο το πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας για το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Φερβέι, πάντως, αν και εγκατεστημένος τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, δεν έχει συγκροτήσει τη δική του ομάδα. Αντιθέτως, τα μέλη της (παλιάς) Task Force δεν τον πλαισιώνουν, καθώς έχουν λήξει τα συμβόλαιά τους. Ωστόσο, έχει αναλάβει καθήκοντα ως επικεφαλής της Ομάδας Βοήθειας στην Ελλάδα (εκπροσωπώντας τον κ. Φερβέι), η Μαίρη ΜακΚάρθι, σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν, αντικαθιστώντας την κυρία Ζωρζέτα Λάλη, που ήταν η άμεση συνεργάτιδα του κ. Ράιχενμπαχ τα προηγούμενα χρόνια. H κυρία ΜακΚάρθι ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής της ομάδας υποστήριξης της Κύπρου για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.