«Επίσκεψη φιλίας και εμπιστοσύνης» χαρακτηρίζουν οι διπλωματικοί κύκλοι στο Παρίσι την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, που φθάνει σήμερα, με την πολυπληθή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει.

Η ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στη Βουλή, στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, θεωρείται ως η υψίστη πολιτική στιγμή.

Εκτιμάται ότι θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του για την αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης» όπως δήλωσε στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Φρανσουά Ολάντ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, το οποίο ερμηνεύει μάλιστα «ως μήνυμα του ελληνικού λαού για την άρρηκτη σχέση του με την Ένωση και την ευρωζώνη… και αυτό σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη κλυδωνίζεται και ενώ ακούγονται υπαινιγμοί, ακόμα και διάσπασής της» δηλώνει διπλωμάτης που κρατά την ανωνυμία.

Ερμηνεύοντας την ψήφο των Ελλήνων με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία στέλνει σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, για ενίσχυση «της εμπιστοσύνης» που οφείλει πλέον προς τον ελληνικό λαό.

Ένα δεύτερο μήνυμα που η Γαλλία επιδιώκει με αυτό το διήμερο ταξίδι στην Αθήνα, είναι ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, αλλά είναι ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και ικανό για επιτυχή συνεργασία», υπογράμμισε ο ίδιος διπλωμάτης. Εξ'ου και η θέληση του Γάλλου προέδρου να κινητοποιήσει τους Γάλλους επενδυτές, σημαντικός αριθμός των οποίων τον συνοδεύουν, «ώστε να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την έλξη επενδύσεων».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Γάλλοι επενδυτές έχουν σήμερα το πρωί, τις πρώτες επαφές τους με τους Έλληνες επιχειρηματίες και φορείς.

Ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Γάλλο πρόεδρο και στοχεύουν σε περαιτέρω συνεργασίες, είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, σε πρωτοποριακούς τομείς όπως : Η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC ( Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στη Grenoble, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα «Aerospace cluster» στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου είναι και η επίσκεψη στην ελληνική καινοτόμο πρωτοβουλία «Corallia».

O Φρανσουά Ολάντ συνοδεύεται από τρεις βασικούς υπουργούς, τον υπουργό οικονομικών Μισέλ Σαπέν, την υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και την υπουργό Πολιτισμού Φλερ Πελερέν.

Η Γαλλία προτίθεται να υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια σε τρεις τομείς: στο φορολογικό, (εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιοποίηση), στη διοίκηση και στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (για αξιοποίησή της).

Για τους τομείς αυτούς θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα συνεργασθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, για την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Θέληση του Φρανσουά Ολάντ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ενίσχυση των σχέσεων με τα πανεπιστήμια, με ανταλλαγές, αλλά και προσκλήσεις Ελλήνων σπουδαστών για τρίτο κύκλο και ντοκτορά στη Γαλλία.

Ο πολιτιστικός τομέας και η καλλιτεχνική δημιουργία, διατηρούν μια σημαντική θέση για τον Γάλλο πρόεδρο, εξ' ου και η επιθυμία του να συναντήσει σήμερα το βράδυ, σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους.