Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Κατά την υποδοχή του Γάλλου Προέδρου και μπροστά στις ανοιχτές κάμερες οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην Ευρώπη των αξιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, αφού καλωσόρισε τον Γάλλο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι είναι ανάγκη η Ε.Ε. να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες και αρχές. «Οι δυνάμεις οι προοδευτικές που θέλουν την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και δημοκρατία πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα. Το μήνυμα της παρουσίας σας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο.

Όπως είπε, η επίσκεψη του κ. Ολάντ πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και η δημιουργική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας παίρνει ιδιαίτερο χαρακτήρα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι γι’ αυτό το λόγο και η Ελλάδα μπήκε στην ΕΕ, στην Ευρώπη των αξιών και πρέπει η Ευρώπη να επανασυνδεθεί με τις αρχές της. Συμπλήρωσε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος και στο θέμα τα προσφυγικό, ενώ με έμφαση υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη της Γαλλίας δεν είναι μόνο στα λόγια γι’ αυτό και στην επίσκεψή του στην Ελλάδα έφερε μαζί του τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υπογράψουν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διακήρυξη αυτή επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.

Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.

Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.

Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.