Σε κοινές δηλώσεις και συνέντευξη Τύπου προχώρησαν οι δύο ηγέτες Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ μετά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου και το σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν.

 «Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ο Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα σε μια στιγμή που η χώρα μας πρέπει να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, μετά την συνάντησή τους που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου και την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα πρέπει να αναδειχθεί ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατήγγειλε ότι στην Ευρώπη κάποιοι δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια του grexit της Ελλάδος «Κάποιοι ενδεχομένως να τα επαναφέρουν στο τραπέζι. Η Γαλλία είναι σύμμαχός μας, προκειμένου να μην επιστρέψουν αυτά τα σενάρια στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει χρειάζονται όμως προϋποθέσεις. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιούνη, αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν την διαίρεση της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν υπέγραψε σύμφωνα παράδοσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν αυτό νομίζουν κάποιοι να γνωρίζουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα μόνο, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι εταίρος στον αγώνα για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της προσφοράς».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η Γαλλία μπορεί να συνεισφέρει και στον αγώνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, ενώ έκανε σχετικές αναφορές στις νέες συνεργασίες που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση το προσφυγικό θέμα και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας προσφυγικών κέντρων. «Συμφωνήσαμε τον κ. Ολάντ ότι πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα και η συνεργασία της Ελλάδος τόσο με την Ευρώπη, όσο και με την Τουρκία. Συμφωνήσαμε επίσης, στην προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αλλά συντεταγμένα και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Παράλληλα, τονίσαμε την επιτακτική ανάγκη να εντείνει η ΕΕ την προσπάθειά της για τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία».

Κυπριακό

Για το «μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό» θέμα του κυπριακού ο κ. Τσίπρας ανέφερε «πρέπει να βρεθεί λύση που θα περνά μέσα από τον τερματισμό της πολυετούς κατοχής στο βόρειο τμήμα της νήσου και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Έτσι μόνο ο κυπριακός λαός θα ξαναγίνει υπεύθυνος για την μοίρα του. Γι’ αυτό τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Ολάντ στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη».

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκλεισε την τοποθέτησή του σημειώνοντας την ανάγκη να ενώσουν Ελλάδα και Γαλλία τις δυνάμεις τους , προκειμένου να: «πετύχουμε  την αναγκαία αλλαγή των συσχετισμών της Ευρώπης για να επιστρέψει στις αρχές της και στην αξίες της δημοκρατίας». 

Ολάντ: Η Ευρώπη πρέπει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα

«Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδος πάντα και κατά την διάρκεια αυτής της μακράς συζήτησης των διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Γνωρίζω πολύ καλά τι έχει περάσει ο ελληνικός λαός. Γνωρίζω πολύ καλά επίσης και τον αγώνα του Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Θεωρώ ότι πραγματικά η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Οι τύχες μας είναι αλληλένδετες. Όλοι οι προκάτοχοί μας άλλωστε στην ηγεσία των δύο κρατών έχουν στηρίξει και προστατέψει τους στενούς δεσμούς μας».

Μεταρρυθμίσεις

«Πρέπει να αξιολογηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αυτές που έγιναν κι αυτές που ακόμη δεν έχουν ψηφισθεί. Πρέπει να επανέλθει η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στη χώρα για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα» επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων.

«Όλη η Ευρώπη από κοινού θα πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα σ’ αυτή την διαδικασία. Ωστόσο όλη η Ευρώπη έτσι και η Γαλλία θέλει να εξασφαλίσει ότι οι επενδύσεις αυτές θα έχουν να κάνουν και με τις μεταρρυθμίσεις και την καλύτερη διαχείριση, τηρώντας πιστά η χώρα τις δεσμεύσεις της. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης». 

Μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστών ο κ. Ολάντ ανέφερε: Η Ελλάδα είναι τα πρώτα σύνορα της Ευρώπης για τους μετανάστες. Συγχαρητήρια σε όλους τους Έλληνες που υποδέχθηκαν με αξιοπρέπεια όλους αυτούς τους πρόσφυγες, παρ’ ότι  η χώρα δεν είχε την δυνατότητα. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τεχνικά και οικονομικά την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της υποδοχής, καταγραφής και προώθησης των προσφύγων». 

Κυπριακό

«Η Κύπρος στηρίζει το διάλογο. Ο κ. Αναστιάδης έχει κάνει πολύ σημαντικές προτάσεις, όλοι πρέπει να τις στηρίξουμε και να βρεθεί μια πολιτική λύση, άμεσα».

Συρία

«Πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση και να σταματήσει ο πόλεμος. Να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία. Θα χρειαστεί ωστόσο η συνεισφορά όλων των περιοχών της περιοχής».

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Ολάντ λέγοντας πως «Η Γαλλία είναι σημαντική για τους Έλληνες και η Ελλάδα σημαντική για την Γαλλία. Είμαστε δύο λαοί που πολεμήσαμε για την δημοκρατία στη χώρα μας. Το ελληνικό έθνος μπορεί να έχασε πολλά, όχι όμως την ελληνική ψυχή»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Έμφαση στην Ευρώπη των αξιών και στην επανασύνδεση της Ευρώπης με τις αρχές  της έδωσαν οι δύο ηγέτες, Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού καλωσόρισε τον Γάλλο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι είναι ανάγκη η Ε.Ε. να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες και αρχές. «Οι δυνάμεις οι προοδευτικές που θέλουν την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και δημοκρατία πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα. Το μήνυμα της παρουσίας σας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο.

Όπως είπε, η επίσκεψη του κ. Ολάντ πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και η δημιουργική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας παίρνει ιδιαίτερο χαρακτήρα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι γι’ αυτό το λόγο και η Ελλάδα μπήκε στην ΕΕ, στην Ευρώπη των αξιών και πρέπει η Ευρώπη να επανασυνδεθεί με τις αρχές της. Συμπλήρωσε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος και στο θέμα τα προσφυγικό, ενώ με έμφαση υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη της Γαλλίας δεν είναι μόνο στα λόγια γι’ αυτό και στην επίσκεψή του στην Ελλάδα έφερε μαζί του τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις. 

Ελληνογαλλική διακήρυξη συνεργασίας υπέγραψαν Τσίπρας και Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψαν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διακήρυξη αυτή επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.

Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.

Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.

Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.