Η ρύθμιση Παππά "τίναξε" στον αέρα τη διαδικασία στη Βουλή
<p>Διορθώθηκε η τροπολογία από την κυβέρνηση</p>
Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στη Βουλή λόγω της ρύθμισης που έφερε ο Νίκος Παππάς.
Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για ωμή αντισυνταγματική παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές καθώς ετσι όπως ήταν διατυπωμένη η ρύθμιση επί της ουσίας έπαυε και τα νομίμως ορισθέντα μέλη ανεξαρτήτων αρχών ακόμα κι αν δεν είχε λήξει η θητεία τους.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελός Βενιζέλος τόνισε:
"Τροπολογία που τροποποιεί εκτελεστικό του συντάγματος νόμο δεν μπορεί να εισαχθεί χωρίς προδικασία με τη μορφή δήθεν νομοτεχνικής βελτίωσης. Προβλ’έπεται η πρόωρη λήξη θητείας μελών εκ του συντάγματος προβλεπομένων ανεξαρτήτων αρχών, Μείζονα θεσιμκή παρέμβαση που προσβάλλει το κράτος δικαίου και είναι καθεστωτικού χαρακτήρα. Παραβιάζετε το Σύνταγμα και καταλύετε τις ανεξάρτητες αρχές. Υπάρχουν φραγμοί οι οποίοι δεν είναι πολιτικοί αλλά θεσμικοί."
Θα αποχωρούν «τα υπηρετούντα μέλη των οποίων έχει λήξει η θητεία», εξήγησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έκανε λόγο για «παρεξήγηση».
«Θα μείνουν αριθμητικά κολοβές οι αρχές. Γατί συζητάμε;», είπε ο Ευ. Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας πως «δεν είναι η εμφάνιση αυτή που πρέπει να έχει η κυβέρνηση σε θέματα ανεξάρρτητων αρχών. Μία με τη γενική γραμματέα Εσόδων, μία με το ΕΣΡ, μία με την ΑΔΑΕ».
«Να βρούμε καλύτερο τρόπο, αλλά για να τερματιστεί αυτό το καθεστώς, όχι για να παραμείνει. Αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να παραταθεί ούτε μία ημέρα», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Σε αναδιατύπωση της διάταξης του άρθρου 55, παράγραφος 10 που αφορά το ΕΣΡ προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς, αποσαφηνίζοντας ότι θα αντικατασταθούν μόνο τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι αν δεν υπάρχει απαρτία η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα μπορεί να λειτουργεί.