Του ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με τις ευλογίες και την ορατή σφραγίδα του Κώστα Καραμανλή, αλλά και έπειτα από έντονο παρασκήνιο και ουκ ολίγες παράλληλες διαδρομές Ηρώδου Αττικού και Παναγή Κυριακού, κατατέθηκε στη Βουλή το περιβόητο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και το πλαίσιο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» φέρνουν σήμερα στο φως όλες τις αθέατες πτυχές, καθώς και τους συνδέσμους συνεννόησης του περιβάλλοντος Τσίπρα και του αντίστοιχου του Κώστα Καραμανλή, που, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, εξακολουθούν να έχουν πολυεπίπεδους διαύλους επικοινωνίας, με τις σχετικές επαφές να κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το κοινό ενδιαφέρον για την αλλαγή του «χάρτη» της εγχώριας διαπλοκής, αν και τα κίνητρα των δύο πλευρών είναι διαφορετικά.

Από τη μία, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα της εξασφαλίσουν ευνοϊκό περιβάλλον, εν μέσω αυτής της δύσκολης για τη χώρα συγκυρίας. Από την άλλη, ο πρώην πρωθυπουργός και ο στενός πολιτικός πυρήνας του επιχειρούν να πάρουν τη ρεβάνς για το κάζο με τον «βασικό μέτοχο», ενώ στην εξίσωση υπάρχει φυσικά και η μόνιμη στόχευση της αποκατάστασης της υστεροφημίας του κ. Καραμανλή.

«Η πρωτοβουλία Τσίπρα να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε την κορωνίδα και την απόλυτη πρακτική εφαρμογή του αστικού μύθου περί τακτικών επαφών των δύο πλευρών, που φθάνει μερικές φορές στα όρια μιας άτυπης συγκυβέρνησης», σημειώνουν πρόσωπα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ζυμώσεις μεταξύ των δύο συστημάτων.

ΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ

 Χαρακτηριστική των συνεννοήσεων και των εκατέρωθεν ενεργειών των συνομιλητών των κ. Τσίπρα και Καραμανλή ήταν η απόλυτα διασταυρωμένη πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο τελευταίος από το πρωί της περασμένης Παρασκευής είχε στα χέρια του ένα αντίτυπο της αιτιολογικής έκθεσης και του σχεδίου νόμου που επεξεργάζεται ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Σύμφωνα, δε, με τις ίδιες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός μαζί με στενούς συνεργάτες του μελέτησαν καλά τα σχετικά κείμενα, μη κρύβοντας την ικανοποίησή του για τις κεντρικές προβλέψεις του νομοσχεδίου.

«Κινείται στη σωστή κατεύθυνση», ήταν το πρώτο συμπέρασμά του, με βάση τις μαρτυρίες τακτικών συνομιλητών του. «Δικαιώνεται ύστερα από 10 χρόνια μια προσωπική στρατηγική του, που, εξαιτίας των αντιδράσεων των ιδιοκτητών ΜΜΕ και του πολιτικού και οικονομικού κλίματος εκείνης της εποχής, δεν ευοδώθηκε. Για νταβατζήδες μιλούσε τότε ο Καραμανλής, για νταβατζήδες μιλάει τώρα και ο Τσίπρας», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που συνδέουν το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε γνώση του τελικού κειμένου του νέου νόμου, πριν ακόμη να περιέλθει σε γνώση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τη μυστική επίσκεψη που, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Π», πραγματοποίησε ο Νίκος Παππάς στο γραφείο του έμπιστου συνομιλητή του Κώστα Καραμανλή, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στην οδό Νηρηίδων, στο Παγκράτι.

Για την ιστορία και μόνο, επισημαίνεται πως η μακρόχρονη γνωριμία των δύο ανδρών συνιστούσε εδώ και καιρό άλλον έναν πόλο προσέγγισης των δύο συστημάτων και, ως εκ τούτου, η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ταυτόχρονα, όπως γίνεται αντιληπτό, βασικός πυλώνας όλης αυτής της διεργασίας είναι ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος είχε πάρει πάνω του αντίστοιχο εγχείρημα την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Μάλιστα, μιλώντας στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM, ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για θετικές παραμέτρους των προωθούμενων διατάξεων, ενώ σε όλες του τις τοποθετήσεις ταυτίζει εν πολλοίς το σχέδιο νόμου Παππά με αυτό που είχε συντάξει ο ίδιος μετά την απόσυρση του «βασικού μετόχου» (σ.σ.: πολιτικοί φίλοι του λένε πως το 70% είναι εμπνευσμένο από τον νόμο του). Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραπέμπουν στα δημοσιεύματα περί συναντήσεων του πρώην και του νυν υπουργού Επικρατείας προ και μετά των εκλογών του Ιανουαρίου. Μάλιστα, σε μία από αυτές, που πραγματοποιήθηκε σε γνωστή καφετέρια του Ψυχικού (στέκι του κ. Ρουσόπουλου) ήταν παρών και ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Ο ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ

 Αναλόγως θετικό αντίκτυπο δημιούργησε το νομοσχέδιο και στους κόλπους των συνεργατών του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ως υπουργός Εσωτερικών ήταν εκ των πρωτεργατών του «βασικού μετόχου», γεγονός που, όπως γίνεται αντιληπτό, λειτουργεί υπέρ του πολιτικού κλίματος που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση ενόψει της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αλλωστε, ο παλαιοκαραμανλικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των κοινών αναφορών Αλέξη Τσίπρα και Κώστα Καραμανλή.

Για τους γνωρίζοντες, ωστόσο, η παρέμβαση του κ. Παυλόπουλου δεν εξαντλήθηκε σε αυτό το επίπεδο, μια και τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση, μέσω ομάδας νομικών, τον προσέγγισε, ζητώντας τις απόψεις του, αφού, λόγω των ειδικών και αναγνωρισμένων γνώσεών του επί των διατάξεων του Συντάγματος, θα μπορούσε να συνεισφέρει. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανάφερε το ζήτημα του «βασικού μετόχου», που δεν υπήρχε στο αρχικό σχέδιο που είχε συνταχθεί από τον νομικό συνεργάτη του κ. Παππά, Μιχάλη Καλογήρου.

Γραμμές άμυνας των καναλαρχών

Στο μεταξύ, οι καναλάρχες μελετούν τον τρόπο και τα περιθώρια αντίδρασής τους. Το μεγαλύτερο ερώτημα σε αυτή τη φάση είναι το Mega. Ο Σταύρος Ψυχάρης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του management, είχε δηλώσει στους άλλους δύο μετόχους, Φώτη Μπόμπολα και Βαρδή Βαρδινογιάννη, πως θα κάλυπτε και το μερίδιο του «Πήγασου». Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, με τα προβλήματα ρευστότητας στο κανάλι να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.  Ο κ. Ψυχάρης με πρωτοσέλιδο άρθρο στο «Βήμα» κατέγραφε εμφανώς τις ενστάσεις του για το νομοσχέδιο Παππά, τονίζοντας πως «δεν είναι σαφές πού οδηγεί η αναφερόμενη κυβερνητική πρόθεση να επιβάλει ευταξία στον τηλεοπτικό χώρο, παίζοντας με τους αριθμούς εν μέσω φημών περί συγκροτήσεως τηλεοπτικών σταθμών, ιδιαίτερα φίλιων προς ορισμένους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες».

Τα ζητήματα που προκύπτουν πλέον για τον άλλοτε ςκραταιό τηλεοπτικό σταθμό είναι αν θα συνεχίσει να υπάρχει σε αυτή τη μορφή, αν βεβαίως θα καταθέσει αίτηση για άδεια ή αν θα προχωρήσει σε συγχώνευση με το Star, σενάριο που προωθεί η πλευρά Βαρδινογιάννη, αλλά απορρίπτουν οι Φ. Μπόμπολας και Στ. Ψυχάρης.

Η περίπτωση της μεγάλης κατασκευαστικής οικογένειας παρουσιάζει, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ουσιαστικά είχε βρεθεί στο στόχαστρο τόσο με τον «βασικό μέτοχο» όσο και επί κυβέρνησης Τσίπρα, στελέχη της οποίας την υποδείκνυαν ως το πλέον τρανταχτό παράδειγμα της εγχώριας διαπλοκής. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πίσω από την πιθανότητα αποχώρησής της από τα media τη συμβιβαστική λύση για την ομαλή ολοκλήρωση των εργολαβιών της πλευράς Μπόμπολα σε ό,τι αφορά το ελληνικό Δημόσιο.

Κατά τα άλλα, η οικογένεια Κυριακού θα καταθέσει αίτηση και για τον ΑΝΤ1 και για το Μακεδονία TV, ενώ στο παιχνίδι της αδειοδότησης θα συμμετάσχει και ο ΣΚΑΪ. Μάλιστα, ο Γιάννης Αλαφούζος, δεδομένων των «πονοκεφάλων» που του προκαλούν τα αρνητικά ίδια κεφάλαια του σταθμού, η συμμετοχή στο μετοχολόγιό του δύο υπόδικων, καθώς και το θολό τοπίο γύρω από την απόκτηση της συχνότητάς του (σ.σ.: όλα τα προηγούμενα εμπίπτουν στον πυρήνα του νομοσχεδίου), έχει αποταθεί σε γνωστό δικηγορικό γραφείο των Αθηνών, προετοιμάζοντας προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Υπενθυμίζεται πως ο ευρωπαϊκός παράγοντας είχε αποδειχθεί μεγάλο «αγκάθι» όσον αφορά την εφαρμογή των προβλέψεων του «βασικού μετόχου», για πολλές από τις οποίες είχε γίνει λόγος περί αντίθεσής τους προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κεντρικός πρωταγωνιστής θα είναι, βεβαίως, και ο Δημήτρης Κοντομηνάς, μια και ο Alpha είναι απαλλαγμένος από τα οικονομικά βάρη άλλων καναλιών.

Οι νέοι «παίκτες»

Ενα από τα ονόματα που αναμένεται να ακουστούν στο πεδίο των νέων «παικτών» που πιθανόν να εμπλακούν στη σκακιέρα της απόκτησης τηλεοπτικής συχνότητας είναι αυτό της οικογένειας Λάτση, η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται για τα τηλεοπτικά πράγματα από την εποχή που διαπραγματευόταν για το Ελληνικό. Δεδομένο θεωρούν οι γνωρίζοντες το ενδιαφέρον και της Γιάννας Αγγελοπούλου, παρά την πικρή της εμπειρία από τα ΜΜΕ, με τις εμφανίσεις της στον Alpha τον τελευταίο χρόνο να έχουν ερμηνευτεί ως προσέγγιση προς τον Δημήτρη Κοντομηνά. Ενδιαφέρον έχει επιδείξει και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος έχει αποκτήσει τα δικαιώματα του CNN για το Ιντερνετ, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να εξετάζει και το σενάριο να φέρει στη χώρα και το μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. 

Kαραμανλικό άρωμα και στο νέο ΕΣΡ

Οποιασδήποτε μορφής αναδιάταξη του τηλεοπτικού σκηνικού, ανεξαρτήτως των εξελίξεων, κάθε άλλο παρά σύντομη διαδικασία θα είναι, αφού πριν από όλα πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε ό,τι αφορά τον ορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Και σε αυτό το πεδίο υπάρχει έντονο καραμανλικό άρωμα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί για τις θέσεις των μελών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τους Λαοκράτη Βάσση (φωτ. πάνω), Αντώνη Μακρυδημήτρη (φωτ. μέση) και Ροδόλφο Μορώνη (φωτ. κάτω), με τους δύο τελευταίους να θεωρούνται εδώ και χρόνια προνομιακοί συνομιλητές του Κ. Καραμανλή. Το μεγάλο «αγκάθι» για το Μαξίμου δεν είναι άλλο από τη σημερινή επικεφαλής του Συμβουλίου, Λίνα Αλεξίου, με την οποία έχει συγκρουστεί κατ’ επανάληψη ο Νίκος Παππάς. Η πρώην διευθύντρια σύνταξης των «Νέων» αμφισβητεί, μέσω του ΕΣΡ, το δικαίωμα που αποκτά ο κ. Παππάς να ορίσει τον αριθμό των σταθμών εθνικής εμβέλειας και να προσδιορίσει μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το κόστος απόκτησης. Επίσης, θέτει θέμα για τον κατώτατο αριθμό των εργαζομένων που θα πρέπει να έχει έκαστος σταθμός, θέση με την οποία συμφωνεί ανοικτά η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, η οποία έχει βρει στο πρόσωπο της μητέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου έναν απροσδόκητο σύμμαχο. Οι γνωρίζοντες, μάλιστα, το παρασκήνιο συνδέουν αυτή την αντιπαράθεση με τις επιθέσεις της κ. Κωνσταντοπούλου κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου, ενώ υπενθυμίζουν με νόημα τις επανειλημμένες εμφανίσεις της στον ΣΚΑΪ, παρά το γεγονός ότι στη διάρκειά τους εξαπέλυε μύδρους για τη διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού.

Οι κρούσεις στον Μεϊμαράκη

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι η «γραμμή» που επιχείρησαν να περάσουν (με τη μορφή διερευνητικής κρούσης περισσότερο) καραμανλικοί βουλευτές στους κόλπους της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας περί ανάγκης υπερψήφισης του νομοσχεδίου – ή έστω συγκεκριμένων άρθρων του. Με βάση αξιόπιστες πηγές, το συγκεκριμένο θέμα είχε τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς στελέχη πέριξ του Κ. Καραμανλή είχαν βολιδοσκοπήσει σχετικά τον Β. Μεϊμαράκη. Στην κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, κινείτο και η σχετική αρθρογραφία του γνωστού για τις φιλικές σχέσεις του με τον Κ. Καραμανλή δημοσιογράφου Μ. Κοττάκη στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», όπου εμπεριέχονταν θετικές αναφορές για τους στόχους και τις διατάξεις του νομοσχεδίου Παππά. Ο μεταβατικός αρχηγός της Ν.Δ. απέφυγε να αναλάβει ρητή δέσμευση, με το κόμμα τελικά να καταψηφίζει επί της αρχής, και τον «γαλάζιο» εισηγητή, Λ. Αυγενάκη, και άλλους βουλευτές του κόμματος να διαμηνύουν πως θα περίμεναν μέχρι την ύστατη στιγμή τις νομοτεχνικές βελτιώσεις από την πλευρά του Νίκου Παππά, όσον αφορά κάθε άρθρο ξεχωριστά.