Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε να μην υποχωρεί από τις θέσεις που παρουσίασε στον Γιώργο Σταθάκη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η Επιτροπή θα χορηγήσει στην Ελλάδα 5,9 εκ. ευρώ για την επίλυσή του.

Ακόμη ο κ. Ντομπρόβσκις, επεσήμανε πως όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί και ένα θετικό σήμα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους επενδυτές - δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Ντομπρόφσκις χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική. Ανέφερε ότι με τον Α. Τσίπρα συζήτησε την χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την τεχνική βοήθεια προς την χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος.
 
Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους. Υπογράμμισε ότι έλαβε την ξεκάθαρη δέσμευση του Πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.
 
Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον κ. Ντομπρόβσκις στο Μέγαρο Μαξίμου του είπε πως «έχετε κατανοήσει την κατάσταση στην Ελλάδα», με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν να υποστηρίζει ότι είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την κατάσταση. Ακόμη ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι στιγμές είναι σημαντικές και αυτή τη φορά θα έχετε όλα τα δεδομένα».

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός έθεσε για άλλη μια φορά, το ζήτημα της προστασίας της α' κατοικίας, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει «αρένα πλειστηριασμών» και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών.

Πως σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι τη συνάντηση Τσίπρα-Ντομπρόβσκις 

Το θετικό και φιλικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας, ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο πρωθυπουργός επισήμανε καταρχήν ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ βάρος σε σχέση με το προσφυγικό και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την ΕΕ και από τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας για την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέτρα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ντομπρόφσκις από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δογματισμοί και εξέφρασε την πεποίθησή του για την δυνατότητα εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.