Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Βαρουφάκης έφυγε. Οι σύμβουλοί του όμως έμειναν και οι διάδοχοί του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, πήραν κι άλλους… ων ουκ έστιν αριθμός. Ουδείς εξ αυτών δηλώνεται επισήμως ως συνεργάτης τους, αφενός επειδή εργάζονται σε εταιρείες κερδοσκοπικών κεφαλαίων -άρα υπάρχει ασυμβίβαστο-, αφετέρου για να μπορούν χωρίς τον φόβο της Δικαιοσύνης να έχουν πρόσβαση σε άκρως απόρρητες, εμπιστευτικές πηγές. Με έκπληξη οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνουν τις τελευταίες εβδομάδες «στρατιές» ξένων ειδικών να πηγαινοέρχονται στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μάλιστα, ορισμένοι, όπως ο Αμερικανοκορεάτης Γκλεν Κιμ και ο ομοεθνής του Κιμ Μπράιαν Γιουγιάν (τελευταίες συναντήσεις τους με τον κ. Τσακαλώτο ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου), αναβαθμίστηκαν και συμμετέχουν πλέον σε συμβουλευτική επιτροπή για το «κούρεμα» του χρέους, επικεφαλής της οποίας ετέθη ο Αμερικανός John Geanakoplos (ελληνικής καταγωγής). Ο κ. Τσακαλώτος δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του για τον φίλο του, καθηγητή από το Υale, που παράλληλα είναι στέλεχος του fund Ellington Management Group.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Παραμένουν επίσης ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και ο Ιρανός Σόρος Σαμπαγιατί. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της «Διαύγειας», οι κ. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος υπέγραψαν 21 αποφάσεις αποζημιώσεων για 120 ημέρες απασχόλησης και 69 διανυκτερεύσεις των 6 συμβούλων τους (συμπεριλαμβανομένης της κ. Ελενας Παναρίτη), που μεταξύ άλλων ασχολήθηκαν με το ελεγχόμενο ποινικά «plan b» του πρώην υπουργού για την «προσομοίωση» υιοθέτησης νέου νομίσματος. Ουδέποτε διαψεύστηκε επίσημα η αποκάλυψη τον Αύγουστο ότι ο κ. Κιμ αξίωνε μηνιαίο μισθό 125.000 ευρώ, ενώ, παρά τον σάλο που προκλήθηκε και στο εξωτερικό (σ.σ.: δημοσιεύματα της «Die Welt»), ο Αμερικανοκορεάτης εξακολουθούσε να μετέχει στις ελληνικές αποστολές στα ευρωπαϊκά φόρα. Κι αυτό την ώρα που εξελίσσεται η εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες η «ομάδα Βαρουφάκη» είχε το… ελευθέρας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή στους 9,6 εκατομμύρια ΑΦΜ των πολιτών.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Πλέον όλων αυτών, στο υπουργείο Οικονομικών συνωθείται η πολυάριθμη ομάδα του διεθνούς χρηματοοικονομικού οίκου Lazard, στην οποία ανατέθηκε από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο ρόλος συμβούλου «σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης». Η σύμβαση είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα και προβλέπει ότι η εταιρεία συνεργάζεται με το υπουργείο «ατελώς και αμισθί». Απάντηση στο ερώτημα «Με ποιο αντάλλαγμα;» δεν έχει δοθεί ακόμη.

Αγνωστη παραμένει επίσης η νομική μορφή σχέσης συνεργασίας των ιδιωτών συνεργατών με το ελληνικό Δημόσιο. Αν δεν υπάρχει, τότε ποιος και βάσει ποιων κανονιστικών-εγκυκλίων διατάξεων επιτρέπει τη γνωστοποίηση απόρρητων στοιχείων σε πρόσωπα που δεν δεσμεύονται εγγράφως απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο; Από πού πληρώνονται, αφού, πέραν των εξόδων μετακίνησής τους, δεν έχει εντοπιστεί άλλο κονδύλιο κάλυψης των αμοιβών τους; «Τα Κέντρα Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν διαφέρουν σε τίποτα από το ΓΛΚ ή τον ΟΔΔΗΧ. Η διαβάθμιση είναι ίδια, γι’ αυτό οι εν λόγω υπηρεσίες διοικούνται από ανώτατους δημόσιους υπαλλήλους και εποπτεύονται από τους εκάστοτε υπουργούς», επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον ύποπτο» τον ρόλο των συνεργατών. Πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι σχετικά πρόσφατα, μετά την επιβολή των capital controls, υπήρξε άτυπη ενημέρωση υπηρεσιακών φορέων στον Αρειο Πάγο για τα όσα συμβαίνουν σε νευραλγικές διευθύνσεις του υπουργείου.

Μια κόντρα με νόημα μεταξύ Ν. Κοτζιά και Γ. Χουλιαράκη

Παραμονές των πρόσφατων εκλογών ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, αρπάχτηκε δημοσίως με τον Νίκο Κοτζιά (φωτ.), τον οποίο είχε διαδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο Π. Μολυβιάτης. Και τούτο διότι στις 13/9/2015 η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους! Οπως προκύπτει από το περιεχόμενο των σφοδρών ανακοινώσεων που αντάλλαξαν, ο κ. Χουλιαράκης ενήργησε ενάντια στη βασική πρωθυπουργική επιλογή για «κούρεμα» του χρέους, παρότι ο κ. Κοτζιάς τον είχε προειδοποιήσει με σχετική αλληλογραφία ότι θα ετίθετο τέτοιο ζήτημα στη συνεδρίαση του ΟΗΕ, στην οποία είχε παραστεί και ο κ. Αλέξης Τσίπρας! «Το κίνητρο της επίθεσης του κ. Κοτζιά εναντίον μου ελπίζω ότι θα εξεταστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές», έλεγε με νόημα ο κ. Χουλιαράκης.

Ουδέν όμως συνέβη. Ο κ. Κοτζιάς επανήλθε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και ο κ. Χουλιαράκης, ως αν. υπουργός Οικονομικών, έχει στην εποπτεία του τον ΟΔΔΗΧ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο ένας υπονοεί για τον άλλον ότι παίζει προσωπικά παιχνίδια εν αγνοία του πρωθυπουργού, αν και ορισμένοι σύμβουλοί τους εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών -ως λέγεται- από ειδικό λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος υφίσταται από την εποχή του Γ. Παπανδρέου.