Να μην υπολογίζονται στα κριτήρια του σύμφωνου σταθερότητας οι δαπάνες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, επεσήμανε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν κονδύλια από τη Συνοχή και τα Διαρθρωτικά Ταμεία από χώρες, όπως η Ελλάδα, που υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων.
 
Η κα. Σπυράκη χαρακτήρισε θετική μια τέτοια δυνατότητα βασιζομένη στην αναφορά που έκανε ενώπιων της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
 
Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

«Σε αυτό τον προϋπολογισμό του 2016 έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις σημαντικές προκλήσεις από την πλευρά της επιτροπής REGI. Η πρώτη είναι η αποκλιμάκωση των εκκρεμουσών πληρωμών. 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που μας έκανε η Κομισιόν, οι ανεξόφλητες πληρωμές το Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά υπάρχουν αιτήματα για 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Παραμένει λοιπόν ένα κενό.

Η δεύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η παρακολούθηση της απορροφητικότητας αλλά και της απόδοσης σε δουλειές και ανάπτυξη των χρημάτων που επενδύουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι έχουμε ορίσει ειδικό ευρωβουλευτή raporter για την Ελλάδα, πιστεύω όμως ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι η εξαίρεση, αλλά η παρακολούθηση της πορείας της εφαρμογής του Κοινοτικού Πλαισίου πρέπει να γίνει κανόνας για το Ευρωκοινοβούλιο.

Το τρίτο θέμα αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Εκεί είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι χώρες όπως η Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία και τη συνοχή για να αντιμετωπίσουν την κρίση, καθώς και το ανοιχτό παράθυρο που άφησε ο πρόεδρος Γιούνκερ για την εξαίρεση αυτών των δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας.»