«Nα λογοδοτούν οι πάντες, και το Eurogroup, στο Ευρωκοινοβούλιο» πρότεινε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε παρέμβαση του στην "Κοινή συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για το 2015 και τη Δήλωση που θα πραγματοποιήσει η Κομισιόν για τις πρωτοβουλίες ολοκλήρωσης της ΟΝΕ", ενώπιον του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Εκπροσώπου του Συμβουλίου Νίκολας Σμιτ,  ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε:

«Κύριε Ντομπρόβσκις, πολύ φοβάμαι ότι η αισιοδοξία και ο εξωραϊσμός που χαρακτήρισε την ομιλία σας και την ομιλία του κυρίου Σμιτ, απέχει πολύ από την πραγματικότητα: αύξηση της ανεργίας, αύξηση της φτώχειας, αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, μείωση των επενδύσεων, αναιμική και σαθρή ανάκαμψη της οικονομίας. Και αυτό οφείλεται στην αποτυχία μιας δογματικά μονομερούς λιτότητας -που θα έφερνε δήθεν επενδύσεις και έφερε απο-επένδυση, και σε μια στρεβλή, ελλειμματική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης -που αρνείστε να τη δείτε για να διορθώσετε αυτά τα ελλείμματα.

Σας ρωτώ: Που λογοδοτεί το Eurogroup; Το Eurogroup είναι το "αφεντικό" της Ευρωζώνης, η Κομισιόν είναι ο κομπάρσος και το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται στο περιθώριο. Κύριε Ντομπρόβσκις, στις 16 Σεπτεμβρίου ήσασταν μαζί με τον κ. Μοσκοβισί στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (ECON). Είπε τότε ο κ. Μοσκοβισί ότι είναι ένθερμος οπαδός της κοινοτικής μεθόδου και ότι δεν πιστεύει στην διακυβερνητική μέθοδο. Στις 21 Οκτωβρίου, όμως, παρουσιάσατε προτάσεις αγνοώντας το Ευρωκοινοβούλιο για το πώς θα προχωρήσει η πρόταση των Πέντε Προέδρων! Αν θέλουμε να προχωρήσει η Ευρωζώνη υπέρ των πολιτών, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψετε την διακυβερνητική μέθοδο και να λογοδοτούν οι πάντες, και το Eurogroup, στο Ευρωκοινοβούλιο».

Στη συνέχεια, ο κ.  Παπαδημούλης δέχτηκε ερώτηση από τον Ολλανδό Ευρωβουλευτή των Ευρωπαίων Συντηρητικών (ECR) και θιασώτη των απόψεων Σόιμπλε, Πίτερ Βαν Ντάλεν:

«Ο Έλληνας συνάδελφος σωστά ασκεί κριτική στην Ευρωζώνη και σε όσα συμβαίνουν αλλά δεν ακούω κάποια πρόταση για λύση. Γιατί δεν βγαίνετε από την ευρωζώνη να διαπραγματευτείτε μετά μια μεγάλη διαγραφή χρέους; Μπορείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε λεφτά από τα ευρωπαϊκά ταμεία κι έτσι να ανακάμψει η οικονομία σας, εκτός της Ευρωζώνης, πράγμα το οποίο ξέρετε ότι είναι το καλύτερο για τη χώρα σας. Γιατί δεν ζητάτε αυτό;»

«Σας ευχαριστούμε για την υπόδειξη, αλλά δεν πρωτοτυπείτε» απάντησε ο κ. Παπαδημούλης προσθέτοντας οτι «επαναλαμβάνετε την πρόταση του κ. Σόιμπλε, την οποία απορρίπτει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Την απέρριψε και η Κομισιόν, την απέρριψε και η κ. Μέρκελ και η Σύνοδος Κορυφής. Όσο για τους Βρετανούς που σας χειροκρότησαν, τους συνιστώ, αν θέλουν σώνει και καλά κάποιο "exit", να δουλέψουν για το "Brexit" στο Δημοψήφισμα που έχουν το 2017. Εμείς οι Έλληνες θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, όχι να δραπετεύσουμε από αυτήν».