Η κυβέρνηση καλεί την αντιπολίτευση σε συνεργασία για το προσφυγικό
<p>Στην Βουλή σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.</p> <p> </p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Συνεργασία και εγκατάλειψη της λαϊκιστικής ρητορείας στο θέμα των προσφύγων ζητούν από την ΝΔ κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι το δράμα των ανθρώπων που φτάνει στις ελληνικές ακτές έχει συγκλονίσει την διεθνή κοινή γνώμη.
Τα στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ακόμα, ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να ανακουφίσουν τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά παράλια την στιγμή που άλλες κυβερνήσεις χτίζουν τοίχοι ενισχύοντας έτσι την ξενοφοβία που καλλιεργούν ακροδεξιοί κύκλοι.
Το μήνυμα αυτό αναμένεται να στείλει σήμερα ο πρωθυπουργός από την Βουλή όπου θα απαντήσει σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.
Εν τω μεταξύ ξαφνικά όλοι στην Ευρώπη θυμήθηκαν την Ελλάδα. Μετά τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών ο οποίος ήρθε και συζήτησε με την κυβέρνηση το θέμα των προσφύγων στην Αθήνα φτάνει την ερχόμενη Τρίτη και ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισι του οποίου η επίσκεψη του είχε αναβληθεί πριν από λίγες μέρες εξ αιτίας του θανάτου της μητέρας του.
Όσο και να φαίνεται απίστευτο οι ευρωπαίοι οι οποίοι μπαινοβγαίνουν στην χώρα για πρώτη φορά δεν κόπτονται για την κατάσταση στην οικονομία, για την αξιολόγηση και για τα προαπαιτούμενα αλλά μόνο για το εάν αντέχει η χώρα τον μεγάλο όγκο των προσφύγων που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στην χώρα. Καλού κακού πάντως ο Πιέρ Μοσκοβισί υπενθύμισε χθες ότι μέχρι του τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν ληφθεί δύσκολες αποφάσεις αφού πρώτα όμως μίλησε για μια ιδανική συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος όσον φτάνουν στην Αθήνα είναι να δεχθεί η Ελλάδα να αναλάβει την εγκατάσταση των προσφύγων στα Ελληνικά εδάφη αφού οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν αρχίσει να φτιάχνουν ήδη τοίχοι στα σύνορα τους. Όλη αυτή η διαδικασία φυσικά με το …αζημίωτο αφού Κομισίον και Ευρωπαίοι ηγέτες στα λόγια τουλάχιστον εμφανίζονται να υπόσχονται πολλά σε οικονομικό επίπεδο.
Η Αθήνα από την άλλη προσπαθεί να τρέξει τα προαπαιτούμενα ευελπιστώντας γρήγορη εκταμίευση της δόσης που πρέπει να πάρει ως οικονομική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους ενώ παράλληλα προσπαθεί να αξιοποιήσει την αγωνία της Ευρώπης για το προσφυγικό κερδίζοντας κάποια οφέλη για την χαλάρωση του προγράμματος.
Η κατάθεση πάντως των δυο νομοσχεδίων πυροδοτεί και πάλι το κλίμα στην Βουλή ενώ ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται να παραμένει το μεγάλο αγκάθι. Τα σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να επιβάλει ΦΠΑ 23 % στα ιδιωτικά σχολεία και να εξαιρεί τα φροντιστήρια.
Εάν πάντως αναζητηθεί άλλη λύση , αυτή που θέλει να φορολογούνται τα ποτά , τα τσιγάρα και τα διόδια τότε δεν αποκλείεται να προστεθεί και η αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και η επιβολή ειδικού τέλους στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες έχουν φοροαπαλλαγή .