Των Θανάση Φουσκίδη, Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο... ύπαιθρο κινδυνεύει να διεξαγάγει τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου η Ν.Δ., καθώς την επόμενη εβδομάδα τίθεται σε εφαρμογή η δικαστική απόφαση έξωσης από το «μαντρί» της Συγγρού. Η διαχειρίστρια εταιρεία του ακινήτου προσέφυγε με αγωγή εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, την οποία και κέρδισε τον Ιούνιο. Τότε όμως, λόγω των capital controls, δεν μπορούσε να εκτελεστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, οι δικαστικοί επιμελητές -με βάση τα τωρινά δεδομένα- θα εκτελέσουν την απόφαση και θα θέσουν εκτός κτιρίου προσωπικό και εξοπλισμό. Οι συνέπειες των «αποκαλυπτηρίων» αναμένονται επώδυνες, καθώς οι ευθύνες για την εξέλιξη έχουν ονοματεπώνυμο και ο Β. Μεϊμαράκης δεν προτίθεται να σιωπήσει πάλι, όπως τον Ιούλιο, όταν παρέλαβε 170 εκατ. ευρώ χρέη και απλήρωτα ενοίκια 4 ετών, άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Hellenic Capital, διάδοχος της ΑΤΕ Leasing, στην οποία είχε υποθηκευτεί το κτίριο, δεν χαρίστηκε στην ομάδα Σαμαρά, η οποία κώφευε στις συνεχείς εξώδικες προσκλήσεις της. Αναλόγως έχουν προειδοποιήσει ότι θα κινηθούν και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε να λάβει πλήρη εικόνα για την κακοδιαχείριση των προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει τόσο οικονομική όσο και πολιτική διάσταση.

«Αφενός, ο Βαγγέλης θέλει να είναι έτοιμος σε περίπτωση εκλογής του για παν ενδεχόμενο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να “σκάσει” το κόμμα στα χέρια του, οπότε είναι λογικό να μην έχει τη διάθεση να πληρώσει τις αμαρτίες άλλων. Αφετέρου, επιθυμεί να αποσυνδέσει εαυτόν από τυχόν μη αναμενόμενες εξελίξεις στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές, εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης της Ν.Δ.», τονίζουν οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ. Επιπρόσθετα, υπάρχει το νομικό κομμάτι της όλης υπόθεσης, που καθιστά τον πρόεδρο της Ν.Δ. προσωπικά υπεύθυνο για όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, γεγονός που προβληματίζει έντονα τον κ. Μεϊμαράκη.

Oπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην περίοδο του Αντώνη Σαμαρά, όταν η αδυναμία της Ν.Δ. να καλύψει τη μισθοδοσία των κομματικών υπαλλήλων αποτελούσε διαρκές πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν εμφανείς δυσχέρειες και σε ουκ ολίγα ακόμη μέτωπα, που είχαν να κάνουν με τον οικονομικό παράγοντα. Αυτή ακριβώς η πρόθεση του κ. Μεϊμαράκη, να φέρει στο φως τα στοιχεία της πενταετίας 2010-2015, συνιστά και τη βασική αιτία του σιωπηρού «πολέμου» που διεξάγεται αυτό τον καιρό μεταξύ των δύο συστημάτων.

ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

 Κάποιοι στο περιβάλλον του μεταβατικού αρχηγού επιμένουν να γίνουν αντίστοιχες ενέργειες και για την εποχή του Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να βγει προς τα έξω η εικόνα της απόλυτης διαφάνειας. Ωστόσο, το σενάριο απομακρύνουν, αφενός, η κομβική για τον Β. Μεϊμαράκη στήριξη του μακροβιότερου προέδρου στην ιστορία της Ν.Δ. (που για μεγάλο κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού θεωρείται κομματικό τοτέμ), αφετέρου το ότι γενικός διευθυντής επί ημερών Καραμανλή στη Ρηγίλλης ήταν ο Μενέλαος Δασκαλάκης, που συγκαταλέγεται στους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βουλής μεταξύ των «γαλάζιων» παραγόντων. Επιπλέον, υφίστανται και θέματα πρακτικής φύσεως, σύμφωνα με κύκλους πέριξ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αφού η εξεύρεση στοιχείων μετά από τόσα χρόνια συνιστά ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Ως εκ τούτου, η όλη συζήτηση διεξάγεται με φόντο τα οικονομικά τεκταινόμενα της εποχής Σαμαρά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί άλλη μία εστία έντασης στις εδώ και καιρό προβληματικές σχέσεις μεταξύ των πυρήνων του τέως και του νυν αρχηγού του κόμματος.

Το κλίμα χάλασε από τη στιγμή που ο κ. Μεϊμαράκης ξόρκισε δημοσίως τη στρατηγική περί δεξιάς στροφής, αλλά και ορισμένες από τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης του Μεσσήνιου.

Κορύφωση της κόντρας με το βλέμμα στις κάλπες

Η κόντρα Μεϊμαράκη-Σαμαρά κορυφώθηκε λόγω της στάσης που κρατούν, ενόψει των εσωκομματικών καλπών, στελέχη που βγήκαν στο προσκήνιο την εποχή της κυριαρχίας του πρώην πρωθυπουργού και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας βρέθηκαν απέναντι από την πλευρά Μεϊμαράκη. Ενδεικτικότερη είναι η περίπτωση του διευθυντή της Ν.Δ., Κώστα Τσιμάρα, και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, αυτή του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου. Σε αυτούς αποδόθηκε εχθρική διάθεση έναντι της υποψηφιότητας του νυν προέδρου (κατόπιν συνεννοήσεων με το περιβάλλον Σαμαρά, όπως υποστηρίζουν συνομιλητές του κ. Μεϊμαράκη), καθώς και ευνοϊκή μεταχείριση της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα. Ο κ. Τσιμάρας, λόγω της θέσης του, θα είναι ανάμεσα σε αυτούς η δραστηριότητα των οποίων αναμένεται να βρεθεί στο μικροσκόπιο των συνεργατών του Β. Μεϊμαράκη, αν ο τελευταίος κερδίσει την κούρσα και επιλέξει τελικά να ανοίξει το ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης.

Περίοπτη θέση στη σχετική λίστα θα έχει, όπως γίνεται αντιληπτό, και ο διευθυντής του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά όσο εκείνος ήταν στη Συγγρού, Κώστας Μπούρας, ο οποίος είχε την απόλυτη ευθύνη όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι: από τη διανομή των εσόδων μέχρι την καταβολή της μισθοδοσίας (σ.σ.: Οφείλονταν και οφείλονται ολόκληροι μήνες στους εργαζομένους) και την εξεύρεση πόρων για παντός είδους τρέχοντα ζητήματα, όπως η αποπληρωμή των ενοικίων των ευρύχωρων γραφείων του «γαλάζιου» στρατηγείου, για την οποία είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία στο πρόσφατο παρελθόν. Μεταξύ άλλων, στο παρασκήνιο γινόταν λόγος για έναν επιχειρηματία φίλα προσκείμενο στην προηγούμενη ηγεσία της Ν.Δ., που, ενώ αρχικά είχε προθυμοποιηθεί να καλύψει το σχετικό ποσό, μετά έκανε πίσω, με αποτέλεσμα να ανοίξει «μαύρη τρύπα» και σε αυτό το μέτωπο.