Γαλλική πρόταση βάζει τέλος στις κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας
<p>Έμπρακτη συμπαράσταση του Φρανσουά Ολαντ στον Αλέξη Τσίπρα. Απορρίπτει το κείμενο της Κομισιόν και καταθέτει νέα πρόταση για δημιουργία πολυεθνικής –Ευρωπαϊκής δύναμης .</p> <p> </p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Ένας νέος άξονας αυτός της Ελλάδας και της Γαλλίας φαίνεται ότι δημιουργείται στην Ευρώπη και ο Φρανσουά Ολαντ αποδεικνύεται τελικά ο πιο πιστός φίλος του Αλέξη Τσίπρα. Μετά την παρέμβαση του για το θέμα των κόκκινων δανείων χθες στην σύνοδο κορυφής της Μάλτας έκανε μια κίνηση που ξάφνιασε τους πάντες σε ότι αφορά τις περιπολίες στο Αιγαίο.
Όπως είναι γνωστό Γερμανία και Κομισίον προωθούσαν την πρόταση για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα ακόμα και χθες αμέσως μετά το τέλος της συνόδου ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι η Κομισόν θα καταθέσει σχετική πρόταση για τις περιπολίες αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπήρχε διάθεση διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση.
Είπε μάλιστα στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε το θέμα αυτό και με τον Αλέξη Τσίπρα στα όρθια χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε και πως κατέληξε αυτή η συνάντηση.
Λήγει ώρα αργότερα όμως η Γαλλική πλευρά παρουσίαζε δικό της κείμενο με συγκεκριμένη πρόταση γι αυτό το θέμα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολαντ θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πολυεθνική – Ευρωπαϊκή δύναμη που θα περιπολεί στο Αιγαίο και στην οποία δεν θα πρέπει να μετέχει η Τουρκική πλευρά. Αυτή η δύναμη θα αποτελείται από κομάντος που θα επεμβαίνουν όταν υπάρχει θέμα.
Το σκεπτικό της πρότασης βασιζόταν στο ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει απεμπλοκή του θέματος από την στιγμή που η Ελλάδα διαφωνεί για κοινές περιπολίες με τους Τούρκους ενώ και οι γείτονες μας θα έχουν αποκομίσει τα οποία οφέλη από την Ε.Ε. δεν θα έχουν βάλει ωστόσο μεγαλύτερο ποδάρι στο Αιγαίο και στα σύνορα της Ευρώπης.
Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας, χτες, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στη Μάλτα
Την αναγκαιότητα συνεννόησης μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκία υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός
«Ο μόνος τρόπος μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών διέρχεται μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία» σημείωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η γειτονική χώρα είναι από τους πρώτους σταθμούς των προσφύγων.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «είναι σαφές ότι η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί – πόσω μάλλον η Ελλάδα – συνίσταται στην αμοιβαία συνεννόηση με την Τουρκία».
Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι από την Ελλάδα.
Οι αποφάσεις της Συνόδου
Οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη διοργάνωση κοινής συνόδου κορυφής μέσα στις επόμενες εβδομάδες προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, στην προσπάθειά της να «δέσει» την Άγκυρα σε ένα κοινό σχέδιο δράσεων που θα περιορίσει την μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
Η βοήθεια των 3 δισεκ. ευρώ, που θα διατεθεί για ανάγκες των 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, θα εκταμιευθεί σε βάθος διετίας. Το μεγαλύτερο μέρος, τα 2,5 δισε. ευρώ, σχεδιάζεται να προέλθει από συνδρομές των κρατών-μελών, οι οποίες όμως δεν θα γίνουν σε εθελοντική βάση, αλλά με γνώμονα το οικονομικό και πληθυσμιακό μέγεθος της κάθε χώρας. Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ευρώ θα δεσμευθούν από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.