Νέα δοκιμασία,σίγουρα όχι την τελευταία, αποτελεί η ψήφιση των προαπαιτουμένων αύριο βράδυ στην Βουλή.Με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση είναι δύσκολο έως απίθανο για πολλούς λόγους να βρει στήριξη από την αντιπολίτευση ήδη δειλά δειλά ξεκίνησαν οι υπολογισμοί για την κρίσιμη ψηφοφορία με ζητούμενο αν τα ΝΑΙ θα ειναι 155. Αυτός ήταν ο λόγος και για το "κοινοβουλευτικό μασάζ" στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου.

Ο κυβερνητικός πονοκέφαλος γύρω από τη φορολόγηση του κρασιού μεγαλώνει καθώς πριν από λίγα λεπτά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας ζήτησε την απόσυρση της διάταξης από το νομοσχέδιο. Ο κ. Μπγιάλας υποστήριξε ότι ναι μεν η επιβάρυνση δεν είναι μεγάλη και ότι ακόμα κι αν επιβληθεί δεν θα επέλθει η καταστροφή, ωστόσο για ψυχολογικούς λόγους η διάταξη δεν πρέπει να ψηφιστεί: "Τα ίδια χρήματα θα μπορέσουμε να τα πάρουμε αν βάλουμε 20 και 30 λεπτά επιβάρυνση στο ουίσκι , τη βότκα και το τζιν" είπε ο κ. Μπγιάλας. 

Απρόθυμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Σημάδια εγκατάλειψης της κυβέρνησης εμφανίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία σήμερα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή απέδειξε με απόλυτο τρόπο την απροθυμία των βουλευτών να στηρίξουν τα προαπαιτούμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στις τρεις επιτροπές που συνεδριάζουν κοινώς αυτή την ώρα μετέχουν πάνω από 70 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον κατάλογο ομιλητών γράφτηκαν μόλις τέσσερις βουλευτές και συγκεκριμένα οι κύριοι Μπγιάλας, Ουρσουζίδης, Θεοφύλακτος και η κα Νίνα Κασιμάτη. Η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς αλλά και η φορολόγηση του κρασιού έχουν "παγώσει" τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι βλέποντας ότι δεν έχουν επιχειρήματα επέλεξαν να μην εκτεθούν. 

Δείτε τον κατάλογο ομιλητών 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδρασή του στον ΦΠΑ στο κρασί, κατά την άτυπη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου.

Από την πλευρά του, τόνισε πως θα πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο και άλλους βουλευτές, κυρίως της επαρχίας. Διαφωνίες έχουν εκφράσει και κάποια άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν έκρυβαν την έκπληξή τους γι' αυτή την εξέλιξη της τελευταίας στιγμής.

Αντιδράσεις από τους ΑΝ.ΕΛ

Σκηνικό μπύρας θυμίζει το άρθρο 14 του πολυνομοσχεδίου με το οποίο επιβάλλεται τέλος 40 ευρώ ανά εκατόλιτρο κρασιού. Πριν από λίγο ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατά την τοποθέτησή του στις επιτροπές εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στο κόμμα για το συγκεκριμένο άρθρο τονίζοντας ότι η τελική απόφαση για το αν θα υπερψηφίσουν το άρθρο στην Επιτροπή θα ληφθεί το βράδυ μετά την ακρόαση των φορέων.

"Από τη στιγμή που το δυνητικό συνολικό όφελος θα είναι 48 εκατομμύρια ευρώ 48 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο μάλιστα δεν είναι ισοδύναμο για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και από τη στιγμή που υπάρχει πιθανότητα από κάποιους να φτιάξουν μπόμπα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη σκέψη μας.

Πρέπει να δούμε θέματα παραοικονομίας που μπορεί να φέρει το συγκεκριμένο άρθρο και τελικά η ζημία να είναι μεγαλύτερη από το δυνητικό έσοδο" είπε ο κ. Καμμένος χαρακτηριστικά.

Η στάση των ΑΝ.ΕΛ είναι κομβική καθώς με δεδομένη την αρνητική στάση όλων των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τυχόν αρνητική ψήφος των ΑΝ.ΕΛ στην επιτροπή θα σημαίνει ότι το άρθρο δεν θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια όπως είχε συμβεί και με το άρθρο για την επιβολή φόρου στην ελληνική ζυθοποιία.

Ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος τόνισε ότι "δεν αξίζει τον κόπο, ένα σύμβολο πολιτισμού για εμάς όπως το κρασί να το φορολογήσουμε επιπλέον. Υπάρχουν ποτά , τσιγάρα, βότκες. Όχι ρε παιδιά το κρασί. Δεν έχετε να κερδίσετε πολλά. Πιστεύω καλή πρόθεση έχετε. Εμείς δεν πρόκειται να ρίξουμε την κυβέρνηση γι’αυτό. Δείτε το όμως. Δεν αξίζει τον κόπο".