Μέγαρο Μαξίμου: "Η διαπλοκή θέλει οικουμενική κυβέρνηση"
<p>"ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούν το παλιό πολιτικό κατεστημένο"</p>
Μόλις ένα 24ωρο μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, όπου είχαμε "μηδέν εις το πηλίκον" και βομβαρδισμό δηλώσεων αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό, τις κύριες συντάξεις, το προσφυγικό και τον εκλογικό νόμο, το Μαξίμου επανέρχεται επί του θέματος, θέλοντας να παρουσιάσει... μια άλλη εκδοχή.
Κάνοντας νέα επίθεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έπειτα και το "άκομψο" διάγγελμα Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου, εκτοξεύει μύδρους σχετικά με την αρνητική απάντηση που έλαβε από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι στο σύνολο των προτάσεων της κυβέρνησης πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που μονοπώλησαν τη συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για συντεταγμένη προσπάθεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για μικροπολιτικούς λόγους πίσω από το "όχι", η οποία έχει στόχο να ρίξει την κυβέρνηση και όχι να δώσει συναίνεση, υποστηρίζοντας παράλληλα πως "αυτή η αντίδραση ήταν αναμενόμενη από κάποιους που εκπροσωπούν το παλιό πολιτικό κατεστημένο", ενώ πέτυχε τον σκοπό της με το να εκθέσει τους υπόλοιπους στον ελληνικό λαό, διότι "η διαπλοκή θέλει οικουμενική κυβέρνηση".
Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης προετοίμαζαν από καιρό αυτή τη στάση, προκειμένου να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και καταγγέλλουν ότι "η ιδέα της οικουμενικής καλλιεργείται ανάμεσα σε εξωθεσμικούς κύκλους, που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία, εξαιτίας του γεγονότος ότι η δικαιοσύνη αρχίζει να διερευνά σοβαρές οικονομικές υποθέσεις, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις. Τα κέντρα αυτά, επιθυμούν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, καθώς αισθάνονται να απειλείται το σύστημα της διαπλοκής, που τα προηγούμενα χρόνια προωθούσε ανεμπόδιστα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του. Τελευταία ελπίδα των κέντρων αυτών, είναι η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης, καθώς κι η δυσμενέστερη δυνατή για την χώρα εξέλιξη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς".
Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως "έχει φτάσει σε σημείο να κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση με τους Σοσιαλιστές της Ευρώπης, οι οποίοι αναζητούν προοπτικές συνεργασίας με την Αριστερά, ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Πορτογαλία".
Κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρουν ότι "ορισμένα κόμματα έφτασαν στο σημείο να εξαρτούν τη παρουσία τους στη σύσκεψη, από την προοπτική να κληθούν να συμμετάσχουν σε οικουμενική κυβέρνηση, ενώ δε δίστασαν να καταγγείλουν ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή να του στείλουν επιστολές υποδεικνύοντάς του ποια θέματα μπορεί να έχει η ατζέντα της σύσκεψης και ποια όχι".
"Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τον διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα σε κοινωνικό επίπεδο και εν συνεχεία στη Βουλή. Ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που έχει μπροστά της, να χαράξει και να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή με τη στήριξη της κοινωνίας", αναφέρουν οι ίδιες πηγές εμφανίζοντας την πεποίθηση ότι "η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει με την στήριξη της κοινωνίας".
Πιο αναλυτικά, υποστηρίζουν πως "η Ελλάδα βλέπει για πρώτη φορά μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή και να απαλλάξει τον τόπο από την διαπλοκή", ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που αποτελεί ορόσημο για την απομείωση του χρέους.
Επίθεση και στα ΜΜΕ
Από την πλευρά των κυβερνώντων δεν "γλίτωσαν" και τα ΜΜΕ, κατακρίνοντας ευθέως τη στάση που τήρησαν, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα αυτών των πηγών, "προσπάθησαν να εμφανίσουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την επιδίωξή του για συνεννόηση, μέσα από την σύγκληση της σύσκεψης, ως αδυναμία της κυβέρνησης να συνεχίσει και ως προεργασία για την συγκρότηση οικουμενικού κυβερνητικού σχήματος".
Η σκληρή κριτική συνεχίστηκε με μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, λέγοντας: "είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου που μια κυβέρνηση, εκλεγμένη μόλις πριν από δύο μήνες, αμφισβητείται ως προς την σταθερότητά της. Είναι επίσης η πρώτη φορά που πρωθυπουργός καλεί σε συνεννόηση για κρίσιμα εθνικά θέματα και η αντιπολίτευση υπονομεύει τόσο την συνεννόηση, όσο και την ίδια την σύσκεψη, πριν αυτή διεξαχθεί".