Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση, για να νομιμοποιήσει το "φιάσκο"που αφορά τον ορισμό των νέων διοικήσεων στους οργανισμούς, αστικών συγκοινωνιών, ενώ κατέθεσε σχετική τροπολογία που προβλέπει διαρχία!

Σημειώνεται πως με την εν λόγω διάταξη,  στους οργανισμούς ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ και ΟΑΣΑ θα διορίζονται δύο στελέχη -ένας πρόεδρος και ένας διευθύνων σύμβουλος-, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε ένα άτομο που κάλυπτε και τις δύο θέσεις. 

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σπίρτζης είχε ζητήσει από τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής να προχωρήσουν σε έγκριση του διορισμού των έξι προτεινόμενων στελεχών. 

Παρ όλα αυτά, η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν οδήγησε κάπου καθώς τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι ΑΝΕΛ (!) του υπενθύμισαν τόσο τον συγκεκριμένο νόμο, όσο και την αύξηση του δημοσιονομικού κόστους από τον διορισμό των έξι αντί τριών στελεχών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συνεδρίαση να αναβληθεί.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Υποδομών δε συμμορφώθηκε με τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, καταθέτοντας σήμερα τροπολογία με σκοπό να "βολευτούν" περισσότερα πρόσωπα σε κρατικούς οργανισμούς.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

Η κατάθεση της τροπολογίας σκόρπισε πολλές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Ο τομεάρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης από την πλευρά του υποστήριξε ότι «μετά το πρωτοφανές ατόπημα του Υπουργού Υποδομών κ. Χ. Σπίρτζη την περασμένη Παρασκευή να διορίσει 6 άτομα σε 3 θέσεις προέδρων συγκοινωνιακών οργανισμών, "σπάζοντας" τις θέσεις σε Προέδρους και Διευθύνοντες Συμβούλους, παρά το γεγονός ότι αυτό απαγόρευε πρόσφατος νόμος, έρχεται σήμερα με εκπρόθεσμη τροπολογία στο σ/ν "Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις", να νομιμοποιήσει τον αυταρχισμό του και την πρόθεσή του να "βολέψει" σε θέσεις ημετέρους. Η απόφαση του κ. Σπίρτζη είναι ένα σοβαρό πολιτικό θέμα με διοικητικές και οικονομικές συνέπειες, σε φορείς που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετά την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες». 

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ηρακλείου «πέραν του γεγονότος ότι διπλασιάζεται το οικονομικό κόστος σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις, σε ήδη επιβαρυμένους οικονομικά φορείς, δημιουργείται μια κατάσταση δυαρχίας, διάσπαση στη συνοχή της διοίκησης, γραφειοκρατία, αύξηση των υπογραφών και εν τέλει κακοδιοίκηση. Εκφράζουμε δε, τις επιφυλάξεις με ποια κριτήρια το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Έκθεσή του, αναφέρει ότι δεν προκύπτει επιβάρυνση.

Η κατάργηση θέσεων υψηλά αμειβόμενων και η συγκέντρωση σε ένα πρόσωπο των αρμοδιοτήτων μεγάλων οργανισμών που προσφέρουν δημόσια αγαθά, μείωσαν το κόστος και επέφεραν συνοχή στη λήψη αποφάσεων, συγκέντρωση των ευθυνών, συνοχή στη διοίκηση, και μείωση των διοικητικών βαρών. Αυτό το σύστημα λειτούργησε αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια σε όλους τους φορείς οπού το ίδιο πρόσωπο ασκούσε τις αρμοδιότητες του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου. Ο κ. Σπίρτζης ως "παλαιόν ΠΑΣΟΚ" και "νεοΣΥΡΙΖΑίος" δείχνει τις πραγματικές προθέσεις του. Μοναδικός σκοπός τους την ώρα που η χώρα βρίσκεται στη δυσμενέστερη οικονομική και πολιτική φάση της νεότερης ιστορίας της, είναι η «άλωση» του Κράτους και οι διορισμοί ημετέρων».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης σχολιασε ότι η απόφαση του υπουργού θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους 350.000 ευρώ το χρόνο.

Τέλος το Ποτάμι με ανακοίνωσή που εξέδωσε υπογραμμίζει ότι «ο κ. Σπίρτζης δεν πτοήθηκε καθόλου από τη δημόσια κατακραυγή και το "στραπάτσο" που έπαθε στην επιτροπή ΔΕΚΟ και με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ζητάει να τοποθετήσει και Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο στις τρεις εταιρίες ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ και ΟΑΣΑ. Έτσι πάει στα σκουπίδια ο νόμος (4337/2015) που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα που προέβλεπε ότι θα υπάρχει μόνο μία θέση Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου στο Δ.Σ κάθε εταιρείας. Η τροπολογία διπλασιάζει τις θέσεις και ο νέος εκλεκτός της παρέας του Μαξίμου υλοποιεί το αρχικό του σχέδιο. Τακτοποιεί "τα δικά του παιδιά" με τον κάθε οργανισμό να σπαταλά άλλα 100.000 ευρώ ετησίως (σύμφωνα με τους μετριότατους υπολογισμούς). Την ίδια στιγμή οι φορολογούμενοι καλούνται να κάνουν την μια περικοπή μετά την άλλη. Αλλά για τους εκπροσώπους του παλαιοκομματισμού αυτά είναι ψιλά γράμματα. Συνεχίζουν να διορίζουν τους κολλητούς τους και στέλνουν το λογαριασμό στους πολίτες. Όπως ακριβώς γινόταν εδώ και δεκαετίες».