Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Die Welt, τόνισε ότι "η η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η πρεσβεία, διαψεύδει πλήρως το δημοσίευμα της Die Welt.

Υπάρχει το δημοσίευμα, κάτι θέλει να πει. Κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλλουν εναντίον της Ελλάδας. Ίσως και να αντικατοπτρίζει ενδοκυβερνητικές διαμάχες". "Τα δημοσιεύματα όπως αυτά της Die Welt δεν μας αγγίζουν", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάποιοι θέλουν να φέρουν το Grexit από το παράθυρο

Αναφερόμενος στις μνημονιακές υποχρεώσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι "όχι μόνο υλοποιούμε τις δεσμεύσεις, αλλά έχουμε προσπεράσει και δύσκολους κάβους. Τελείωσε η ανακεφαλαιοποίηση, δεν υπάρχει το ενδεχόμενο κουρέματος στις καταθέσεις", ενώ συνέχισε λέγοντας ότι "κάποιοι θέλουν να φέρουν το Grexit από το παράθυρο, αφού δεν μπόρεσαν να το βάλουν στο τραπέζι".

Πρέπει να υπάρξει κουλτούρα διαλόγου που δεν έχουμε

Αναφερόμενος στο διάλογο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να υπάρξει κουλτούρα διαλόγου που δεν έχουμε". Όπως είπε ο πρωθυπουργός, "στη χώρα μας διεξάγεται μία συζήτηση που δεν αντιστοιχεί στο μέγεθος της ευθύνης που μας αναλογεί όλους. Πρέπει να υπάρξει κουλτούρα διαλόγου που δεν έχουμε. Βιώνουμε μία τεράστια προσφυγική κρίση. Είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να συζητήσουν για αυτό το ζήτημα".

Αν δεν έκανα το Συμβούλιο θα με κατηγορούσαν ότι δεν παρέχω ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς

Όσον αφορά, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στο οποίο δεν επιτεύχθει η συναίνεση είπε πως "εάν δεν έκανα το συμβούλιο θα με κατηγορούσαν ότι δεν ενημερώνω τους πολιτικούς αρχηγούς. Εγώ έκρινα πως έπρεπε να τους ενημερώσω τόσο για αυτό, όσο και για το ασφαλιστικό". 

Άλλο πράγμα η συνεννόηση, άλλο η συναίνεση και άλλο η συγκυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι "είναι άλλο πράγμα η συνεννόηση, άλλο η συναίνεση και άλλο η συγκυβέρνηση. Εγώ είπα ότι έχουμε τρία μεγάλα ζητήματα και είπα στους αρχηγούς: Ελάτε να συζητήσουμε εάν μπορέσουμε να σχηματίσουμε μία εθνική γραμμή πάνω σε αυτά τα θέματα. Πρέπει να αποκατασταθεί ένα στοιχειώδες κλίμα διαλόγου και συνεννόησης και σε αυτό δεν βοηθάνε οι ατέρμονες διαδικασίες στην Αξιωματική Αντιπολίτευση".

 Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας

Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών και δεν είχε στόχο η πρωτοβουλία μου τη διεύρυνση της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός για το συμβούλιο αρχηγών και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του πριν από μόλις δύο μήνες. «Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας και αυτό καλό είναι το έχουμε όλοι στο μυαλό μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Εκτιμώ τον κ. Λεβέντη

Αναφορικά με τις φήμες γύρω από τη στήριξη της κυβέρνησης από την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "δεν είναι ο κ. Λεβέντης ο εκπρόσωπος της διαπλοκής. Τον εκτιμώ τον κ. Λεβέντη. Αλλά δεν πάει πολύς καιρός που το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα το ίδιο σύστημα τον ανάγει σε ρυθμιστη της πολιτικής ζωής. Τον εκτιμώ, έχει μακρύ πολιτικό βίο, κατάφερε να μπει στη Βουλή, μου έφερε και κάποιες προτάσεις όταν επανεξελέγειν τον Σεπτέμβρη, πολλές από τις οποίες είναι εύηχες αλλά ανεφάρμοστες". Ακόμη πρόσθεσε πως "εγώ δεν σνομπάρω κανέναν. Εγώ θα συναντήσω όσους θέλουν να συναντήσω. Θα επιδιώξω να συναντηθώ και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Θα συζητήσω, θα ακούσω τις θέσεις τους". 

Πολιτικοί κρύβονται πίσω από μιντιακά συμφέροντα

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο φαινόμενο της διαπλοκής είπε "ότι το τρίγωνο της αμαρτίας- το πολιτικό, το τραπεζικό και το μιντιακό σύστημα- θα σταματήσει στον τόπο".

«Σήμερα φτάσαμε στο σημείο πολιτικοί να στηρίζονται πίσω από μιντιακά συμφέροντα», είπε ο κ.Τσίπρας και υπογράμμισε ότι θα μπουν κανόνες που θα ισχύσουν για όλους.

Η διαπραγμάτευση δεν τέλειωσε τον Ιούλιο 

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι "η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε τον Ιούλιο. Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε στο ασφαλιστικό, στα κόκκινα δάνεια. Εγώ περιμένω τις προτάσεις των κομμάτων", ενώ τόνισε ότι "περίμενα δέσμευση από τα κόμματα ότι δεν συναινούν στις νέες περικοπές συντάξεων". 

Η κριτική είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας 

«Πέρασα και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δια πυρός και σιδήρου», είπε ο πρωθυπουργός για τις επιθέσεις που έχει δεχθεί από το μιντιακό σύστημα και υπογράμμισε ότι «σε αυτόν τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες», προσθέτοντας ότι τα κόμματα έχουν ευθύνη αυτούς τους κανόνες να τους τηρήσουν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον έχει ξαφνιάσει αρνητικά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει προτάσεις για τη συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών όπως το ΕΣΡ.

Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει και υπογράμμισε πως αν δεν ανταποκριθεί στη διαβούλευση για τις ανεξάρτητες αρχές η αντιπολίτευση με προτάσεις στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, τότε η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θα διορθώσει δηλαδή το νόμο ώστε να σταματήσει η αντιπολίτευση να μπλοκάρει τη διαδικασία.

«Δεν θα δώσω σε κανένα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη»

«Δεν θα δώσω σε κανένα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε για τα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή: «Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης». Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η αστάθεια δεν βρίσκεται στην κυβερνητική πτέρυγα, βρίσκεται στην άλλη πλευρά.

Εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις θα είναι ύποπτες

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πιθανών διαφοροποιήσεων σε επερχόμενα νομοσχέδια που θα θέσουν εν αμφιβόλω την κυβερνητική πλειοψηφία ο κ. Τσίπρας είπε πως "εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις από βουλευτές θα είναι ύποπτες". Μάλιστα τόνισε ότι "εκλεχθήκαμε για δεύτερη φορά, με το πρόγραμμα να είναι γνωστό. Δεν μπορεί κάποιοι να κρύβονται πίσω από τις λίστες για να εκλεγούν".

O ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι ο μόνος πυλώνας σταθερότητας

Ο κ. Τσίπρας, απέκλεισε κατηγορηματικά τη νέα προσφυγή στις κάλπες: "Ποιες εκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι ο μόνος πυλώνας σταθερότητας, σε ένα πολιτικό σκηνικό αποσταθεροποιημένο. Η αστάθεια δεν βρίσκεται στα κυβερνητικά έδρανα, αλλά απέναντι. Η δεδηλωμένη δεν χάνεται ακόμα και εάν συμβεί σε ένα νομοσχέδιο. Εμείς έχουμε πάρει δύο ψήφους εμπιστοσύνης, στις προγραμματικές δηλώσεις και τον προϋπολογισμό".

Όσον αφορά τη διάσπαση που επήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου ο πρωθυπουργός είπε ότι το "το καλοκαίρι έγινε μία διάσπαση που είχε βαθύτερες ιδεολογικές αιτίες. Έφυγαν αρκετοί βουλευτές, έκαναν κόμμα και πήραν το ποσοστό που είδαμε. Εμείς κερδίσαμε τις εκλογές με το ίδιο σχεδόν ποσοστό με τον Ιανουάριο". Μάλιστα απαντώντας σχετικά με την αποχώρηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο πρωθυπουργός είπε ότι  "κράτησε μία στάση αρχής που εγώ την τιμώ ιδιαίτερα. Για τους λόγους της αποχώρησής του, πρέπει να ρωτήσουμε τον ίδιο". 

Σημείο αρνητικής αναφοράς στην Ευρώπη το ΠΑΣΟΚ

"Είναι σημείο αρνητικής αναφοράς στην Ευρώπη, ως ένα κόμμα που από το 44% έφθασε στο 4%, σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αριστερά και οι σοσιαλδημοκράτες θα συνεργαστούν για την αλλαγή στην Ευρώπη. Αλλά στην Ελλάδα, συνέχισε, το ΠΑΣΟΚ είναι ουρά της ΝΔ", είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ. 

 

Αξιοπρεπείς δουλειές για τους ανέργους - Να μην λεηλατήσουμε τους συνταξιούχους

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "πρέπει να βρούμε αξιοπρεπείς δουλειές για τους άνεργους και ταυτόχρονα να μην λεηλατήσουμε τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το Ασφαλιστικό που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή.

Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ".

O προϋπολογισμός ήταν ο δυσκολότερος της τελευταίας τετραετίας

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην ψήφιση του προϋπολογισμού είπε ότι "φέραμε προχτές τον δυσκολότερο προϋπολογισμό της τριετίας, με προσαρμογή 5 δισ. ευρώ. Ο τελευταίος προϋπολογισμός του Σαμαρά είχε προσαρμογή 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3 δισ. φόροι. Βρείτε τη διαφορά. Και για εμάς ακούμε για φορολαίλαπα και φοροκαταιγίδες. Πρέπει να μπει τέλος στην καταστροφολογία, διαλύεται η ψυχολογία του κόσμου". 

Εάν δεν συμμετείχαν ιδιώτες στην ανακεφαλαιοποίηση ο λαός θα χρεωνόταν 25 δισ και οι τράπεζες θα έμπαιναν σε καθεστώς εκκαθάρισης

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "εάν δεν είχαμε συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση, όχι μόνο ο λαός θα χρεωνόταν με 25 δισ. ευρώ, αλλά οι τράπεζες θα πηγαίνανε σε εκκαθάριση. Υπάρχει μείωση της συμμετοχής του δημοσίου, όντως. Αλλά το 40% συμμετοχή σε μία τράπεζα υπό εκκαθάρισης, έχει μικρότερη σημασία από ένα ποσοστό 15% σε μία επαρκώς κεφαλαιοποιημένη τράπεζα".

Η αντιπολίτευση και ειδικά η Νέα Δημοκρατία έχει πάθει παράκρουση

Ακόμη ο κ. Τσίπρα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στην Νέα Δημοκρατία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει πάθει "παράκρουση". Παράλληλα πρόσθεσε πως "εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον διάλογο. Αλλά διάλογο δεν μπορούν να κάνουν στο ίδιο τους το κόμμα. Τόσους μήνες προεκλογική εκστρατεία, ένα ντιμπέιτ δεν έκαναν".

Δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ο πρωθυπουργός είπε ότι "δεν έχει ανοίξει ακόμη η συζήτηση", ενώ συνέχισε λέγοντας πως "είμαστε με την κοινωνία, πρέπει η κοινωνία να επιβιώσει. Οι αποδοχές των συνταξιούχων μειώθηκαν κατά 40%, την ώρα που οι δαπάνες του προϋπολογισμού για το ασφαλιστικό επί του ΑΕΠ παραμένουν στο ίδιο ποσοστό. Γιατί συνέβη αυτό, γιατί είχαμε την ύφεση, σε συνδυασμό με το PSI". 

Έχουμε συγκροτημένο σχέδιο για το ασφαλιστικό

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, "το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταστρώσει ένα συγκροτημένο σχέδιο για το ασφαλιστικό που απαντά σε όλα τα ζητήματα. Μειώσαμε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ήδη. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία μεταρρύθμιση, που θα παρέχει σε όλους όσους έχουν συμπληρώσει 15 έτη εργασίας να λάβουν μία βασική σύνταξη, η οποία θα συμπληρώνεται από μία αναλογική σύνταξη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καλύψουμε το 0,6% του ΑΕΠ που υπολείπεται όπως μία μικρή αύξηση των εισφορών. Το πώς θα βρούμε 600 εκατ ευρώ, υπάρχουν πολλοί τρόποι, αρκεί να τους συζητήσουμε. Αρκεί όμως να γίνει διάλογος". 

Δεσμευθήκαμε ότι θα καταργήσουμε τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τον καταργήσαμε

"Δεσμευτήκαμε ότι θα τον καταργήσουμε και το κάναμε. Όμως μας έλεγαν πως δεν υπάρχουν ισοδύναμα. Και η αντιπολίτευση, δεν κατέθεσε μία ούτε μία πρόταση" είπε αναφορικά με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σκληρές συγκρούσεις κυβέρνησης - δανειστών

Σχολιάζοντας τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "με τους δανειστές έχουμε σκληρές συγκρούσεις. Για τα κόκκινα δάνεια η πρότασή τους ξεκίνησε από το 16%, και πήγε στο 60% μετά από μεγάλη προσπάθεια. Ήρθε μέχρι και ο πρόεδρος Ολάντ και μίλησε στη Βουλή όπου πήρε θέση για αυτό, κάτι πρωτοφανές για αρχηγό κράτους".

Σε βάθος χρόνου η κατάργηση του ΕΚΑΣ

Όπως αποκαλύψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός "σε βάθος χρόνου θα υπάρξει κατάργησή του ΕΚΑΣ και αντικατάστασή του με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Δεν θα το χάσουν όσοι το λαμβάνουν, θα το λαμβάνουν με άλλον τρόπο. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρραγής, ακόμα και στα δύσκολα. Το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή όταν κρίνουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί η κοινωνία και όταν θα έχει την έγκριση σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το κρίσιμο δεν είναι πόσους βουλευτές έχεις, αλλά εάν έχεις τη στήριξη της κοινωνίας". 

Είμαι υπέρ του πολιτικού διαλόγου και της αντιπαράθεσης

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είπε ότι "πιστεύω στον πολιτικό διάλογο, στην αντιπαράθεση. Αλλά πρέπει να αλλάξει η πολιτική κουλτούρα. Όταν έχουμε τόσα θέματα γύρω μας, δεν γίνεται να μην συζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί μεταξύ τους", ενώ υποστήριξε ότι "πρέπει να αποκτήσουμε μία πολιτική κουλτούρα από δω και πέρα".

Κεφάλαιο προσφυγικό: Η Ελλάδα δεν είναι "ξέφραγο αμπέλι"

ο θέμα της χαλάρωσης των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων με αιτία το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, το είχε θέσει πρώτος ο Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
 
Μίλησε για αμέτρητο κόστος για την καθημερινή 24ωρη διαχείριση των προσφυγικών ροών και είπε ότι "έχουμε καταθέσει ήδη ένα σχέδιο αναγκών" και πως προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά μια αυξημένη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.
 
Για τη FRONTEX είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αιτήματα στα οποία δεν έχει ανταποκριθεί, και για προσωπικό και για σκάφη και για μηχανήματα ταυτοποίησης. Απαντώντας σε όσους προβάλλουν σχετικές αιτιάσεις, είπε ότι "εμείς εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας, δεν είναι η Ελλάδα 'ξέφραγο αμπέλι' ", και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας.
 
Δεν θα υπάρξει επιχείρηση στα βόρεια σύνορά μας, τόνισε.

H Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στο προσφυγικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η "Ελλάδα δεν μπορεί αν γίνει αποθήκη ψυχών. Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες ώστε να επιστρέψουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες τους. Διεκδικήσαμε ώστε οι χώρες καταγωγής να δέχονται αυτούς τους ανθρώπους. Ζητήσαμε οι επιστροφές αυτές να είναι με έξοδα της ΕΕ. Βάλαμε 50 μετανάστες στο αεροπλάνο και τους γυρίσαμε στο Πακιστάν. Από αυτούς, το Πακιστάν μας γύρισε τους 30 πίσω". 

Στο τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν καθίσταται αναγκαία η χρηματοδότηση του ΔΝΤ. Το τί θα κάνει το ΔΝΤ είναι θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Όταν δύο μέρη διαπραγματεύονται, θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Το Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα μείνει στο πρόγραμμα".