Την παρέμβαση του Επιτρόπου Μετανάστευσης για δύο σημαντικούς παράγοντες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού από την Ελλάδα ζητούν δύο υπουργοί. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με επιστολή που έστειλαν σήμερα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο ζητούν τη βοήθειά του ώστε αφενός η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της συνθήκης Σένγκεν, αφετέρου η Frontex που εδώ και λίγες μέρες βοηθά στα ελληνικά σύνορα, να μην ξεπερνά σε εξουσία τις ελληνικές αρχές, αλλά να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην επιστολή τους ενόψει της μίνι Συνόδου Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου για το προσφυγικό επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «ήδη τον Οκτώβριο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν ότι η εντολή της Frontex πρέπει να ενισχυθεί, σύμφωνα με την κατανομή των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της Συνθήκης και με πλήρη σεβασμό της εθνικής αρμοδιότητας των κρατών μελών».

«Ο κανονισμός της Frontex», προσθέτουν, «προβλέπει την πρωτοβουλία και την συγκατάθεση του αιτούντος και του φορέα υποδοχής του κράτους-μέλους για μια πράξη που πρόκειται να αποφασισθεί, σχεδιαστεί και εκτελεστεί. Η αρχή αυτή αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά από άρθρα του κανονισμού και απηχεί τη λογική πίσω από τη ρήτρα αλληλεγγύης της Συνθήκης της Λισαβόνας (άρθρο 222). Είναι, ως εκ τούτου, αναγκαίο να διατηρηθούν οι αρχές της πρωτοβουλίας και της συναίνεσης, δεδομένου μάλιστα ότι οι αποφάσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού έχουν ληφθεί κατά πλειοψηφία».

Έτσι καθώς αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις από τον επίτροπο Μετανάστευσης, στον απόηχο και της επιστολής Γαλλίας- Γερμανίας, τονίζουν ότι πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Επιπλέον αναφέρουν ότι η προσφυγική κρίση έχει αποκαλύψει τις αδυναμίες της Συνθήκης του Δουβλίνου στην παρούσα της μορφή, προσθέτοντας ότι χώρες της πρώτης γραμμής στην ΕΕ έχουν θέσει το ζήτημα. 

Όπως τονίζουν «η συνθήκη πρέπει να αναθεωρηθεί σε βάθος προκειμένου η ΕΕ να δημιουργηθεί ένα πραγματικό σύστημα ίσης κατανομής των βαρών» και απ' αυτή τη σκοπιά το πρώτο κριτήριο εισόδου θα πρέπει να καταργηθεί  ή να υποβαθμιστεί, και να αναβαθμιστούν τα κριτήρια της επανένωσης των οικογενειών και της ελεύθερης βούλησης του αιτούντος ασύλου.

Ωστόσο υπογραμμίζουν πως μετά τις φοβερές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δεν θα πρέπει να υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στην τρομοκρατία και τη μετανάστευση και ότι πρέπει να διαφυλαχθούν οι αξίες και οι αρχές της ΕΕ.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της ζώνης Σένγκεν αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20 και 21, Συνθήκη της Λισαβόνας). Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, κατά την εξέταση τυχόν προτεινόμενων τροποποιήσεων του Κώδικα, να διαφυλαχθεί αυτή η θεμελιώδης αρχή που αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας ως Ένωση. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας κινήσεων», υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί.

Οι δύο υπουργοί κλείνουν την επιστολή τους λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση ανυπομονεί για τις σχετικές σας προτάσεις σε όλα τα προαναφερόμενα θέματα. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί με την Επιτροπή καθώς και τους υπόλοιπους εταίρους μας προκειμένου να απαντήσουμε στη μεταναστευτική κρίση με σύμπνοια και αποτελεσματικότητα».