Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρίσκο, δίλημμα ή μπλόφα ήταν η ιστορία που προέκυψε εντελώς ξαφνικά με την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα; Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει. Μόνο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει γιατί αιφνιδίασε τους πάντες, βάζοντας ένα τέτοιο θέμα στο τραπέζι, αφού ξέρει πολύ καλά ότι, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στη μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εξαιτίας των σκληρών θέσεων που έχει για τις μεταρρυθμίσεις, ενδέχεται να συμπαρασυρθεί το ζήτημα του χρέους, για το οποίο το ΔΝΤ έχει τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη θετικά.

Το εν λόγω θέμα εμφανιζόταν μέχρι σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση ως ζωτικής σημασίας για την οικονομία. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν, μάλιστα, για ελάφρυνση ύψους 100 δισ. ευρώ από το αρχικό ποσό που χρωστάει η χώρα προς τους δανειστές και τους εταίρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το ΔΝΤ στην τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ ξάφνιασε το ευρωπαϊκό κατεστημένο, το οποίο αντέδρασε αμέσως διά στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ειρωνεύθηκε και απείλησε ταυτόχρονα την κυβέρνηση. Η οργή του μπορεί σε κάποιους να φάνηκε περίεργη, ευρωπαϊκοί κύκλοι ωστόσο επισημαίνουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αντέδρασε έτσι γιατί ο κ. Τσίπρας έβαλε το θέμα της απομάκρυνσης του Ταμείου σε μια άκαιρη στιγμή και ενώ οι εταίροι τού έχουν διαμηνύσει «να περιμένει, γιατί όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

Ευρωπαϊκές πηγές, μάλιστα, λένε ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να μην αναφέρεται στο ζήτημα του χρέους και στον ρόλο που παίζει το ΔΝΤ σε αυτή τη διαδικασία, αφού το θέμα έχει πάρει τον δρόμο του. Υπάρχει, άλλωστε, και η δήλωση του επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος πριν από μερικές μέρες είπε ότι «αρχές Ιανουαρίου, εάν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Οχι αν θα γίνει, αλλά με ποιους όρους θα γίνει».

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι σε εσωτερική αλληλογραφία της Κομισιόν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι, όταν θα φτάσει η ώρα να συζητηθεί το χρέος, τότε το Ταμείο θα αποχωρήσει μόνο του από το πρόγραμμα, αφού η θέση του είναι να γίνει «κούρεμα», ενώ οι εταίροι κάνουν λόγο για απομείωση, λύση που δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στους Ευρωπαίους πολίτες.

Επιμένουν, δε, ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα που φτάνει στο τέλος της επόμενης άνοιξης και το οποίο ευελπιστούν να ακολουθήσουν όλες οι πλευρές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Προσθέτουν, δε, ότι η απομείωση μπορεί να μην είναι η προσδοκώμενη, η Κομισιόν ωστόσο θα ανάψει το «πράσινο φως» για να βγει η Ελλάδα στις αγορές, δεδομένου ότι πλέον και οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι η χώρα θα πρέπει να επανακτήσει την κυριαρχία της, λόγω και του πολύ σοβαρού προσφυγικού ζητήματος.

Ερμηνεύοντας, λοιπόν, τη σπουδή του πρωθυπουργού να ζητήσει από το ΔΝΤ να φύγει από το πρόγραμμα, οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι ο κ. Τσίπρας έκανε αυτή την κίνηση στοχεύοντας στη συσπείρωση της Κ.Ο. του και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη θα μπορεί μακροπρόθεσμα να καρπωθεί επικοινωνιακά τα οφέλη από μια ειλημμένη απόφαση.

Αλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει στην πραγματικότητα τη φασαρία για τα «ασημικά» της Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα για το ποιος θα πάρει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στο σύντομο ρεπορτάζ γερμανικής εφημερίδας από όπου ξεκίνησε το θέμα υπήρχε σαφής αναφορά στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία του Ταμείου.

Παράλληλα, στελέχη του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι ο κ. Σόιμπλε δεν εγκατέλειψε ποτέ τη λογική του Grexit και του αποδίδουν ακόμα και την ιστορία για την έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη του Σένγκεν. «Προφανώς, ο κ. Σόιμπλε θέλει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να δικαιωθεί για τις απόψεις που έχει εκφράσει όλο το διάστημα της κρίσης για τη χώρα μας», λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Από την ανάλυση που γίνεται στο Μαξίμου δεν διαφεύγει ούτε η κατάσταση που επικρατεί στη γερμανική κυβέρνηση, εξαιτίας του προσφυγικού, ενώ η επανεμφάνιση του κ. Σόιμπλε εντάσσεται στον εσωκομματικό πόλεμο που δέχεται αυτή τη στιγμή η Αγκελα Μέρκελ.

Ασφαλιστικό με «αντάρτικο»

Για το μεγάλο… αντάρτικο στο Ασφαλιστικό ετοιμάζεται το Μαξίμου, αφού πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα και σε μονομερείς ενέργειες, εάν δεν τα βρει με τους δανειστές. Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η εκ νέου περικοπή (η 12η στη σειρά) της κύριας σύνταξης, παρά τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για το αντίθετο. Στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι αναζητά τα… ισοδύναμα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι, από τη στιγμή που το Ασφαλιστικό δεν βρίσκεται στα προαπαιτούμενα, αλλά συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η κυβέρνηση είναι μεν υποχρεωμένη να περικόψει κατά 1,8 δισ. τις σχετικές δαπάνες, χωρίς να δεσμεύεται από πού θα βρει τα χρήματα. Ετσι, το Μαξίμου προσανατολίζεται στο να τραβήξει στα άκρα το θέμα, για να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στο υπόλοιπο «πακέτο», το οποίο δεν θα είναι διόλου ευχάριστο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό που θα πάει στη Βουλή θα είναι πολύ πιο ήπιο από αυτό που μέχρι τώρα έχει δημοσιοποιηθεί και άρα πολύ πιο εύκολα θα μπορεί να περάσει από τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση.