Σε Χίο και Λέρο σήμερα ο Πρωθυπουργός
<p>Ναι υπό όρους λέει η Ελλάδα στην δημιουργία Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.- Λύσεις για τον επαναπατρισμό των προσφύγων θα αναζητήσει η σύνοδος κορυφής<br /> </p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Μια μέρα πριν από την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες όπου αποκλειστικό θέμα είναι το προσφυγικό ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα την Χίο και την Λέρο προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος το πώς εξελίσσεται η κατασκευή των κέντρων υποδοχής των προσφύγων, θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα στους ευρωπαίους.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να είναι έτοιμος προκειμένου να απαντήσει στις επικρίσεις των εταίρων της χώρας ότι η Ελλάδα δεν προχωράει με γρήγορους ρυθμούς την κατασκευή την hot spot ενώ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Γαλλία θεωρείται επιβεβλημένο προκειμένου να ελέγχονται όσοι Σύριοι πρόσφυγες μπαίνουν στην Ελλάδα από την πλευρά της Τουρκίας. Το θέμα αυτό αναμένεται να κυριάρχηση άλλωστε και την προπαρασκευαστική συνάντηση που θα έχουν οκτώ μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα την Πέμπτη το πρωί.
Στην συνάντηση αυτή μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να το συμμετάσχει στην συζήτηση για το ζήτημα της επανεγκατάστασης στις πατρίδες τους των προσφύγων που ζουν στην Τουρκία .
Σε ότι αφορά τη δημιουργία μιας της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής, η οποία θα αντικαταστήσει τη Frontex, και τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τους Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, -όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- η κυβέρνηση αναμένεται να απατήσει ότι δεν είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αρκεί στην περίπτωση επέμβασης των κομάντος να ερωτηθεί πρώτα η χώρα στην οποία θα γίνεται η επιχείρηση.
Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει έγινε γνωστό ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή θα έχει εποπτικό ρόλο, παρακολουθώντας και αναλύοντας την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ θα προτείνει διορθωτικές δράσεις σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα έχει δικαίωμα άμεσης επέμβασης για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Ακόμα αν ένα κράτος-μέλος αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πίεση των μεταναστευτικών ροών, θέτοντας σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποφασίσει την άμεση επέμβαση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από το εν λόγω κράτος-μέλος.
O νέος οργανισμός θα μπορεί να συνεργάζεται με τρίτες χώρες και να πραγματοποιεί κοινές επιχειρήσεις με γειτονικές χώρες.