Η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το παράλληλο πρόγραμμα, ξεκίνησε με ένταση και σοβαρές ενστάσεις επί της διαδικασίας. Αποτέλεσμα των έντονων διαφωνιών ήταν να αποχωρήσουν από τη συζήτηση η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Παράλληλα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση του νομοσχεδίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν έχει εγκριθεί από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική  Επιτροπή, ενώ δεν έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έκανε γνωστό ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συζήτηση. «Εμείς αποχωρούμε! Πρέπει να διακόψουμε να έρθει η έκθεση και να συνεχίσουμε. Δεν νομιμοποιούμε παρανομία», τόνισε χαρακτηριστικά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως υποστήριξαν αυτή τη στάση τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το Ποτάμι.

Τα δύο κόμματα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί διαδικασία κατεπείγοντος σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί με την κανονική διαδικασία. « Για να γίνει σωστά η συζήτηση, πρέπει να πάρετε πρωτοβουλία, να αναβληθεί, γιατί εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε. Διαφορικά θα είναι ύποπτο και θολό όλο αυτό», είπε ο Βασίλης Οικονόμου από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι συγκαλύπτει σκάνδαλα με τρόπο  απαράδεκτο και παράνομο.

Τι απάντησε η κυβέρνηση

Εκ μέρους της κυβέρνησης απάντησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος με έμμεσο τρόπο, θέλησε να υπερασπιστεί το κατεπείγον, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν διατάξεις που αφορούν προθεσμίες μέχρι το τέλος του χρόνου που πρέπει να ρυθμιστούν. «Η συζήτηση είναι δηλωτική της πρόθεσης της αντιπολίτευσης να αφήσει σκιές για ένα νομοσχέδιο που έχει θετικά καταγραφεί στη κοινωνική συνείδηση», επεσήμανε ενώ συμπλήρωσε ότι η συζήτηση που άνοιξε είναι προσχηματική και πως υπάρχει επαρκής χρόνος να λυθούν όλα τα ζητήματα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει έντονος προβληματισμός στους "κόλπους" της αντιπολίτευσης, με αφορμή μια σειρά διατάξεων που αφορούν το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, έθεσαν το θέμα των ΣΔΙΤ στο τομέα των απορριμμάτων, που βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου, κινδυνεύουν όχι απλά να σταματήσουν τα έργα αλλά και να υποχρεωθεί η χώρα να πληρώσει πρόστιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση επί της αρχής συνεχίζεται στην επιτροπή, με την παρουσία των υπολοίπων κομμάτων.