Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, αποτελούν προάγγελους των ευρύτερων αλλαγών του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο θα πάψει να είναι ένα επιδοματικό ιδρυματικό σύστημα και θα κινηθεί προς άλλη κατεύθυνση, ανέφερε μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές Βουλής κατά τη συζήτηση για το "παράλληλο πρόγραμμα" της κυβέρνησης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Η κ. Φωτίου πρόσθεσε ότι, το επόμενο βήμα το 2016 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα είναι ο συνδυασμός των πυλώνων του επιδόματος αλληλεγγύης και της εργασίας,

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία Κέντρων Κοινότητας, που θα προσφέρουν βοήθεια στους πολίτες για προώθηση στην απασχόληση και πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές.

Η αναπληρώτρια υπουργός, χαρακτήρισε τα κέντρα αυτά "ΚΕΠ κοινωνικής προστασίας και αισθητήρες της κοινωνίας όχι απλά της φτώχειας άλλα ολόκληρης της κοινωνίας" και πρόσθεσε ότι μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ο πολίτης θα συνδέεται να πληροφορείται προγράμματα και δράσεις που τον ενδιαφέρουν και να αναζητά εργασία, ψυχολογική στήριξη οικογενειακή στήριξη .

Καταλήγοντας η κ. Φωτίου τόνισε τη σημασία του προγράμματος γιατί εκτός από την πληροφόρηση σε όλους τους ενδιαφερόμενους θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την αξιολόγηση της πραγματικής κατάστασης στην κοινωνία.