Δείχνουν τον Δραγασάκη για το ναυάγιο του «παράλληλου προγράμματος»
<p>Το παρασκήνιο με τις κινήσεις Τσακαλώτου-Χουλιαράκη, η… παραπομπή στον Ξανθό και οι πρωτοβουλίες του Νίκου Βούτση</p>
Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου να προωθήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» και στη συνέχεια να το αποσύρει, υπό την πίεση των δανειστών, ναι μεν εξελίχθηκε σε πολιτικό και επικοινωνιακό φιάσκο, ωστόσο στο παρασκήνιο πυροδότησε και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις.
Οι διαβεβαιώσεις που είχε λάβει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τους εμπλεκόμενους στην εκπόνηση του νομοσχεδίου υπουργούς και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είχε εξ αρχής την κεντρική ευθύνη για τον συντονισμό του «παράλληλου προγράμματος», ήταν καθησυχαστικές, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές κιόλας της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου τις επιφυλάξεις των θεσμών και τον κίνδυνο εκδήλωσης αντιδράσεων εκ μέρους τους.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο αναπληρωτής του, Γιώργος Χουλιαράκης, είχαν αντιληφθεί εγκαίρως ότι θα υπήρχε εμπλοκή, ωστόσο οι προειδοποιήσεις τους δεν εισακούστηκαν πρώτιστα για εσωκομματικούς λόγους, δεδομένου ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να χρησιμοποιήσει την κατάθεση του «παράλληλου προγράμματος» ως... αντίδωρο προς τους βουλευτές του κόμματος, για να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ
Ο κ. Δραγασάκης, στον οποίο εκ των υστέρων «χρεώνεται» σε μεγάλο βαθμό η έλλειψη δημοσιονομικής τεκμηρίωσης του «προγράμματος», έδειχνε απόλυτα πεπεισμένος για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας στη Βουλή, σε τέτοιο βαθμό που την Τρίτη το βράδυ στην έδρα της αντιπροεδρίας συγκάλεσε και την τελευταία σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς, εκδίδοντας στη συνέχεια ανακοίνωση για να αναδείξει τα πλεονεκτήματά του.
«Το νομοσχέδιο για την “Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου” αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Μεταξύ άλλων, η νομοθέτηση της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και η συνέχιση του Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης αποτελούν πολιτικές που απαντούν με ουσιαστικό τρόπο σε υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.
Την Τετάρτη το πρωί, λίγες ώρες δηλαδή πριν γνωστοποιηθεί η αντίδραση των θεσμών προς τον κ. Χουλιαράκη, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Euroworking Group, ο κ. Δραγασάκης με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» διαβεβαίωνε ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» μέσα στο 2016 θα αποτελεί κατά 80% το πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα θα υλοποιείται κατά 20% το Μνημόνιο.
ΑΠΟΣΥΡΣΗ
Ο κ. Χουλιαράκης ήταν ο άνθρωπος που μετέφερε την αρνητική αντίδραση των θεσμών στην κυβέρνηση και το αίτημά τους για απόσυρση του νομοσχεδίου, με την απειλή ότι, εάν αυτό δεν συνέβαινε, τότε θα κινδύνευε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. Ο κ. Χουλιαράκης από τις Βρυξέλλες τηλεφώνησε πρώτα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος εκείνη τη στιγμή έτυχε να βρίσκεται σε σύσκεψη στην Αθήνα με τον κ. Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη. Από εκεί και μετά, ακολούθησε ένα ενδοκυβερνητικό αλαλούμ, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να αναζητά εναγωνίως στο τηλέφωνο τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος την ίδια στιγμή βρισκόταν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ουδείς εκ των αρμόδιων υπουργών αναλάμβανε την ευθύνη να εμφανιστεί στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις, κυρίως όμως κανένας δεν απαντούσε στο ερώτημα «ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την απόσυρση του νομοσχεδίου;». Από το υπουργείο Οικονομικών παρέπεμπαν στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, που υποτίθεται ότι είχε πρωτεύοντα ρόλο, αφού πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν τον τομέα ευθύνης του.
Τελικώς, εκείνος που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για λογαριασμό όλων ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη διάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου, προκειμένου να δρομολογηθεί διά αυτής της οδού το «πάγωμα» της σχετικής συζήτησης, η οποία ήδη είχε ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή. Ουσιαστικά, διευκόλυνε την κυβέρνηση, καθώς, με αυτή την κίνησή του, την πρωτοβουλία για «προσωρινή απόσυρση» του νομοσχεδίου φάνηκε να την έχει η Βουλή και όχι οι αρμόδιοι υπουργοί.
Στα… όπλα Γεροβασίλη και Μαντάς
Η όλη εξέλιξη με το «παράλληλο πρόγραμμα» και η επικοινωνιακή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι βασική ευθύνη για την «εμπλοκή» που παρουσιάστηκε φέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την αρνητική τους στάση, δεν κατέστη δυνατόν να αποτρέψουν τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεκάδες μέλη της τηλεφωνούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας εξηγήσεις για το τι είχε μεσολαβήσει και το νομοσχέδιο «πάγωσε». Οι περισσότερες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από τους βουλευτές που μετέχουν στις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης και Μορφωτικών Υποθέσεων, στις οποίες είχε ξεκινήσει η συζήτηση του «προγράμματος» πριν αποσυρθεί. Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, το Μέγαρο Μαξίμου επιστράτευσε την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Χρήστο Μαντά, οι οποίοι την Πέμπτη το απόγευμα συγκάλεσαν σύσκεψη με τους βουλευτές, προκειμένου να τους καθησυχάσουν ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται, αλλά θα κατατεθεί εκ νέου το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.