Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το ενδεχόμενο του σαρωτικού ανασχηματισμού, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Ασφαλιστικό, εξετάζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να σηματοδοτήσει τη λήξη των δυσκολιών και των προκλήσεων της προηγούμενης περιόδου και την έναρξη ενός νέου κυβερνητικού κύκλου, σε συνθήκες που θα εγγυώνται τη σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενδυνάμωση της εθνικής επιχειρηματολογίας αναφορικά με τη συζήτηση περί απομείωσης του χρέους.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα του χρέους, στο οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη καλέσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν με ιδέες και προτάσεις, θεωρώντας ότι η αντιμετώπισή του συνιστά εθνική υπόθεση, ενδέχεται να αποτελέσει και τον μπούσουλα των επιλογών του πρωθυπουργού για αλλαγές στην κυβέρνηση. Δηλαδή, το νέο σχήμα που θα συγκροτηθεί μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικότητες και με μη κοινοβουλευτικά και κομματικά χαρακτηριστικά, που θα έχουν τεχνοκρατική εμπειρία και διοικητικές ικανότητες.

Το ζήτημα του ανασχηματισμού ετέθη εμμέσως πλην σαφώς και στον πρώτο κύκλο των επαφών του πρωθυπουργού με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να δείχνει έτοιμος να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε σε πρώτη φάση με τους βουλευτές της επαρχίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας έδειξε να συμμερίζεται την κριτική που ασκήθηκε αναφορικά με την αποτελεσματικότητα αρκετών υπουργών της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τον ερχομό του νέου έτους θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Μάλιστα, υπενθύμισε προς τους συνομιλητές του παλαιότερη δήλωσή του για «αξιολόγηση όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου της θητείας της σημερινής κυβέρνησης».

Σε επίπεδο γενικής κριτικής, τα παράπονα που εκδηλώθηκαν από τους βουλευτές για τη στάση των υπουργών της κυβέρνησης εστιάστηκαν στα εξής σημεία:

¢ Δεν απαντάνε σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.

¢ Δεν ενημερώνουν τους βουλευτές για τις δράσεις στον τομέα ευθύνης τους.

¢ Αποφεύγουν να κλείνουν ραντεβού με φορείς από τις εκλογικές περιφέρειές τους.

¢ Δεν γνωστοποιούν τις επισκέψεις τους όταν πραγματοποιούν περιοδείες στους νομούς τους.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Κριτική των βουλευτών έγινε και σε επιμέρους ζητήματα, που σχετίζονται με τη μη αντιμετώπιση προβλημάτων τοπικού ενδιαφέροντος, δίχως δημοσιονομικό κόστος, αλλά ζωτικής σημασίας για τον κόσμο της περιφέρειας που εκπροσωπούν. Για αυτές τις περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα φροντίσει προσωπικά, αναθέτοντας στον στενό του συνεργάτη, Θεόδωρο Μιχόπουλο, που ήταν παρών στις συναντήσεις και κατέγραφε τα αιτήματα, να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους υπουργούς. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που του εξέθεσαν οι βουλευτές του Νομού Μαγνησίας, ότι στη Σκιάθο βρίσκεται σε ακινησία το ασθενοφόρο επειδή δεν υπάρχει οδηγός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γκρίνια υπήρξε και για τη στάση πολλών γενικών γραμματέων ή άλλων αξιωματούχων, που «κληρονόμησε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., οι οποίοι δεν είναι συνεργάσιμοι με τους βουλευτές και πολλές φορές συμπεριφέρονται πιο αλαζονικά και από κάποιους υπουργούς. Ως προς αυτό, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στο κράτος υπάρχουν ακόμη θύλακοι από το παλαιό καθεστώς, που μπορεί να λειτουργούν και υπονομευτικά απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει εμπειρία διοίκησης και συνεπώς η συνεργασία με ανθρώπους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι «αναγκαίο κακό».

Οι επικρίσεις, οι παρεμβάσεις και το κάστινγκ

Τα περισσότερα παράπονα που διατύπωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό επικεντρώθηκαν στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να συμφωνήσει σε κρίσεις και χαρακτηρισμούς που έγιναν εναντίον των υπουργών, ωστόσο έδειξε να κατανοεί πως στους συγκεκριμένους τομείς θα υπάρξουν παρεμβάσεις. Βέβαια, οι επαφές αυτές έγιναν ενόψει της ψηφοφορίας για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και σε έναν βαθμό είχαν το στοιχείο του πολιτικού μασάζ, για να θωρακιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία εντός της Βουλής. Στο ίδιο πλαίσιο εμπίπτει και η υποσχετική που έδωσε ο πρωθυπουργός για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε βουλευτής που «σέβεται τον εαυτό του» τρέφει πολιτικές φιλοδοξίες και θα ήθελε να διακριθεί από άλλο αξίωμα στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας. Δηλαδή, αυτό του υπουργού ή του υφυπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε την ευκαιρία να αξιολογήσει αρκετούς από τους βουλευτές που συνάντησε ως προσωπικότητες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς δεν είχε εμπλακεί ο ίδιος στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε όλη την Ελλάδα, παρά μονάχα στη σειρά εκλογιμότητας του ψηφοδελτίου Επικρατείας και αυτού της Αττικής. Ετσι, η πρώτη ουσιαστικά γνωριμία μαζί τους είχε και χαρακτήρα πολιτικού κάστινγκ, με σκοπό την αξιοποίησή τους.