Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την περιορισμένη εκμετάλλευση κεφαλαίων για τους νέους
Ερώτηση κατέθεσε προς την Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τα προβλήματα που προέκυψαν στην εκμετάλλευση των κεφαλαίων της ΕΕ για την στήριξη των Νέων.
Συγκεκριμένα, επικαλούμενος σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποτυπώνει την αδυναμία υλοποίησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει την Κομισιόν σχετικά με τις "ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει ώστε να αποκτήσει εικόνα και πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων". Επιπλέον στην ερώτησή του ζητάει πληροφορίες για τον τρόπο που η Κομισιόν θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη θα δημιουργήσουν δικές τους διαδικασίες παρακολούθησης της υλοποίησης τέτοιων προγραμμάτων, κίνηση που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα εκμετάλλευσης των κονδυλίων αυτών.
Τέλος ο κ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του συμβουλευτικού ρόλου της Επιτροπής, ζητάει πληροφορίες για τις κινήσεις στις οποίες εκείνη θα προβεί ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
ΘΕΜΑ: Ομάδες Δράσης για τους Νέους
Σύμφωνα με την Iliana Ivanova, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδια για την έκθεση, καταγράφεται αδυναμία στην εκμετάλλευση των κεφαλαίων προς την στήριξη των νέων.
Συγκεκριμένα, οι Ομάδες Δράσης για τους Νέους παρόλο που κατάφεραν τον αναπροσανατολισμό κεφαλαίων ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους ελεγκτές αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές, κυρίως λόγω έλλειψης επαρκών προτάσεων υλοποίησης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση ο συμβουλευτικός ρόλος της Επιτροπής χρειάζεται να ενισχυθεί.
Η Iliana Ivanova, καταλήγει συμπερασματικά πως “τα κεφάλαια της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιούνται για την στήριξη αποτελεσματικών μέτρων, τα οποία μπορούν να επιφέρουν απτά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν”.
Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σε ποιές ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να αποκτήσει εικόνα και πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων;
2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή προκειμένου να αποκατασταθεί η εποπτεία της αναφορικά με την δραστηριότητα των προγραμμάτων και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί μελλοντικά ώστε να εξασφαλιστεί η “ευρύτερη, συστηματικότερη και περισσότερο μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία” όπως ζητάει και η έκθεση του ΕΕΣ;
3. Με ποιόν τρόπο θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη θα δημιουργήσουν δικές τους διαδικασίες παρακολούθησης της υλοποίησης τέτοιων προγραμμάτων;