Διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης θεωρεί η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. "Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις στο μνημόνιο που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010" αναφέρει χαρακτηριστικά με άρθρο της στην ιστοσελίδα pronews.

Και συνεχίζει: "Το βασικό λάθος-παράλειψη σχετίζεται με τη (μη) αναδιάρθρωση του χρέους, που ενώ το ΔΝΤ τη θεωρούσε απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν έγινε. Και ο λόγος που δεν έγινε, ήταν γιατί δεν ζητήθηκε από την τότε ελληνική κυβέρνηση του μοιραίου Γ. Παπανδρέου μετά από απαίτηση των Γερμανών και των δορυφόρων τους, που μοναδικό κίνητρο είχαν να σώσουν τις δικές τους τράπεζές τους οι οποίες ήταν εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα. 

Στην ίδια έκθεση ομολογείται πως το ΔΝΤ παραβίασε το καταστατικό του, αφού συμμετείχε στο πρόγραμμα «διάσωσης» χώρας της οποίας το χρέος δεν ήταν βιώσιμο!

Το ΔΝΤ ουσιαστικά αδειάζει όσους εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και θέλησαν να υλοποιήσουν τα ανθρωποβόρα μνημόνια για την Ελλάδα, χωρίς να προβούν τότε στην αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους. 

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τήρησε αιδήμονα σιωπή για το θέμα της αναδιάρθρωσης. Ο κ. Βενιζέλος δε, έχοντας εκτελέσει νωρίτερα την εντολή για το εγκληματικό PSI, που έδωσε τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία εκτοξεύοντας ακόμη περισσότερο το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, όχι μόνο επέμενε ότι «το χρέος είναι βιώσιμο», αλλά με το γνωστό αμετροεπές ύφος του κατηγορούσε την τότε αντιπολίτευση, επειδή έθετε ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους. 

Η έκθεση του ΔΝΤ αποτελεί ομολογία αποτυχίας των μνημονιακών πολιτικών, με την Ελλάδα σε ρόλο πειραματόζωου. Συνιστά ταυτόχρονα και ένα σημαντικό «χαρτί» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το χρέος, ένα διαπραγματευτικό «όπλο» ώστε το υπέρογκο χρέος να καταστεί οριστικά βιώσιμο και η οικονομία να βγει επιτέλους από το τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια και να υπάρξουν προοπτικές για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας".