Το σχέδιο του Μαξίμου με την αλλαγή του εκλογικού νόμου
<p>Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις </p>
Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σε εργαλείο ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων και, κατ’ επέκταση, της διακυβέρνησης της χώρας σκοπεύει να μετατρέψει το Μέγαρο Μαξίμου τη διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου. Υπό τον ορατό πλέον κίνδυνο της αποδυνάμωσης της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο σχεδιασμός του πρωθυπουργικού επιτελείου κινείται με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων του κόμματος, στην περίπτωση που στις επόμενες κάλπες δεν κατακτήσει την πρώτη θέση.
Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, οπότε υπήρχε η βεβαιότητα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο κόμμα, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ήταν λογικό να μην υλοποιηθεί η πάγια θέση που πρεσβεύει η Κουμουνδούρου για καθιέρωση της απλής αναλογικής και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε χρήση του συγκεκριμένου προνομίου και δεν προχώρησε στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου στην πρώτη περίοδο της θητείας του στην εξουσία, επειδή μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα του στερούσε τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Δηλαδή, αν είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, αντί για 149 έδρες, τις οποίες εξασφάλισε με τη βοήθεια του μπόνους, θα είχε ως πρώτο κόμμα 99 έδρες. Ετσι, αναγκαστικά, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα έπρεπε να αναζητήσει συνεργασία στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ ή το «Ποτάμι», καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν έφτανε.
ΑΜΦΙΡΡΟΠΟ
Πλέον, επειδή στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι το αποτέλεσμα της επόμενης εθνικής αναμέτρησης θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο και σίγουρα δεν θα επιβεβαιώσει στο ίδιο ποσοστό τις αριθμητικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα, η αλλαγή του εκλογικού νόμου καθίσταται αναγκαία. Και, φυσικά, με την προβολή μιας αληθοφανούς επιχειρηματολογίας εκ μέρους της κυβέρνησης υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, που θα υποχρεώνει και τα υπόλοιπα κόμματα, ενδεχομένως πλην της Νέας Δημοκρατίας, να την ασπαστούν, στηρίζοντας την αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία.
Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και η καθιέρωση της απλής αναλογικής μπορεί να μην τύχουν της στήριξης των 75 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέσα από τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας ενδέχεται να αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα στην προτίμηση του εκλογικού σώματος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο από κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα αντιμετωπιστούν θετικά από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις – που, εάν αθροιστούν υπέρ της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, εξασφαλίζουν τον μαγικό αριθμό των 200 βουλευτών που απαιτείται για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος.
ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου έχει εκπονηθεί εδώ και καιρό από τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος επεξεργαζόταν την αλλαγή του εκλογικού νόμου την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών και, μάλιστα, φέρεται να είχε ζητήσει τη νομική συνδρομή του Προέδρου της Δημοκρατίας και έγκριτου συνταγματικού νομοθέτη, Προκόπη Παυλόπουλου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως την επεξεργάζονται στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, συνδέεται με δύο σενάρια, που αφορούν αφενός στην εξασφάλιση της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και αφετέρου, σε περίπτωση αποτυχίας του να είναι πάλι πρώτο κόμμα, στο να συμμετάσχει ενεργά στο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει.
Στην πρώτη περίπτωση, εάν ο Αλ. Τσίπρας κινδυνεύσει με απώλεια της δεδηλωμένης στη Βουλή, η αλλαγή του εκλογικού νόμου μπορεί να είναι το δώρο που θα αναγκαστεί να προσφέρει στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι», ώστε να του εγγυηθούν την παραμονή του στην κυβέρνηση μέχρι εξαντλήσεως της τετραετίας.
Ωστόσο, εάν καταφέρει να ξεπεράσει χωρίς απώλειες στη Βουλή τις κρίσιμες ψηφοφορίες, θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του 2016, για να διασφαλίσει την ηγεμονική παρουσία του και στα επόμενα πολιτικά επεισόδια της διακυβέρνησης της χώρας, διαμορφώνοντας εγκαίρως μη βιώσιμες συνθήκες για το πρώτο κόμμα, που μπορεί να είναι η Νέα Δημοκρατία.
Καταργείται και το όριο του 3%
Στο σχέδιο με κωδικό «Ηγεμονία ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ότι θα προωθηθεί η κατάργηση του 3%, που είναι ο πήχης για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του εκλογικού μέτρου του 3%, σε σημείο σκανδαλώδους ενίσχυσης δυνάμεων που έμειναν εκτός Βουλής στις τελευταίες εκλογές, όπως είναι το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, των Οικολόγων ή της ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το παιχνίδι της διακυβέρνησης θα απλώσει, με τη συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια να διεξάγεται με όρους προοδευτικής και αριστερής διακυβέρνησης. Επίσης, από μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοηθούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, η οποία «φλέρταρε» επί μακρόν με το Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα παραπάνω, το θέμα του εκλογικού νόμου θα αποτελέσει σημείο καθοριστικής σημασίας για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, έχει σημασία ποια στάση θα κρατήσει ο επόμενος αρχηγός της απέναντι στο σχέδιο που ήδη εκπονείται από το Μέγαρο Μαξίμου, διότι ανάμεσα στα πολλά τεχνάσματα που περιλαμβάνονται σε αυτό είναι και η ανακήρυξη της επόμενης Βουλής ως αναθεωρητικής, προκειμένου να θεσμοθετηθεί και η απευθείας εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, κάτι που θα ενδιέφερε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο με τη συγκεκριμένη ιδιότητα.