Τσίπρας: Χρωστάμε στις επόμενες γενιές τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού
<p>Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου</p>
Έχουμε κοινωνική ευθύνη να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων στο πλαίσιο του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.
«Έχουμε ευθύνη και η κυβέρνηση και οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου να βρούμε τις βέλτιστες εκείνες επιλογές που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, στην κατεύθυνση προς την έξοδο από την κρίση.
Στο Euro Working Group η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό
Στο επίκεντρο του Euro Working Group που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί η πορεία της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος και τα επόμενα βήματα, περιλαμβανομένου και του ασφαλιστικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα και αύριο η συνάντηση των επιτρόπων της Κομισιόν θα βρίσκεται στο Άμστερνταμ και τη Χάγη για την καθιερωμένη κοινή συνεδρίαση με το υπουργικό συμβούλιο της προεδρεύουσας χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ασφαλιστικό δεν θα εξεταστεί με λεπτομέρειες στο επίπεδο των εκπροσώπων υπουργείων (EWG), αλλά θα αναφερθεί ως θέμα υπό συζήτηση με τις ελληνικές αρχές, κατά την παρουσίαση του λεγόμενου state of play του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.
Από την μεριά του, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Χουλιαράκης ενδέχεται να κληθεί να δώσει διευκρινίσεις από ορισμένα κράτη μέλη που έχουν αντιρρήσεις για το βάθος και το εύρος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, ως προς τη διατήρηση του εφάπαξ, των εξαιρέσεων από τα όρια συνταξιοδότησης, τη διατήρηση των υψηλών συντάξεων, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και γενικώς διαφόρων σημείων του «σχεδίου Κατρούγκαλου», που έχουν τύχει διεθνούς δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.
Στο Eurogroup ο συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικός για την Ελλάδα, καθώς Σλοβενία, Σλοβακία, Αυστρία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Ολλανδία διατυπώνουν ήδη φοβερές ενστάσεις για ποσά συντάξεων, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία εμφανίζονται να έχουν ουδέτερη στάση.
Σε ό,τι αφορά το γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού συστήματος φαίνεται να υπάρχει ταύτιση απόψεων ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ κανένας από τους θεσμούς, ούτε καν το ΔΝΤ δε ζητά μείωση των χαμηλών συντάξεων.