Νικήτας Κακλαμάνης: "Είμαι βέβαιος ότι ο Μεϊμαράκης θα κερδίσει την Κυριακή"
Τη βεβαιότητά του πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα αναδειχθεί αρχηγός της ΝΔ την Κυριακή εξέφρασε μέσα από τα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
Σημείωσε δε πως «οι πραγματικές ανανεώσεις δεν γίνονται από τους νέους αλλά από τους ώριμους και έμπειρους».
Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρακτήρισε ως "το Στέφανο Μάνο του σήμερα".
Επιβεβαίωσε επίσης ότι υπήρξε συνεννόησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 4/5, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Όπως είπε η πρόταση που κατατέθηκε αποτελεί καταρχήν βάση συζήτησης και «θα δούμε που θα φτάσουμε και που θα καταλήξουμε».
Ειδικότερα, ο κ. Κακλαμάνης είπε:
Ερωτηθεις ποιος πιστεύει ότι θα βγει πρόεδρος της ΝΔ την Κυριακή
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Και αριθμητικά και πολιτικά εκτιμώ, να μη σας πω ότι το πιστεύω απόλυτα, ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι ο νέος αρχηγός της ΝΔ. Εκτιμώ ότι δεν θα πάνε 400 χιλιάδες την Κυριακή θα πάνε λιγότεροι πάντως εκτιμώ ότι θα πάνε γύρω στις 300 χιλιάδες και επίσης θα είναι ένα μεγάλο νούμερο και πολύ θετικό για τη ΝΔ. Πάντοτε ευνοείται αυτός που προηγείται. Το πολιτικό DNA αυτής της παράταξης είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Σε εκπομπή σας είχε πει ότι εκτιμώ πολύ τον κ. Μάνο και μου είχατε πει «μα είναι δυνατόν εσείς να μου λέτε να ότι συμφωνείτε με τον κ. Μάνο;» Και σας είπα ότι «δεν είπα ότι συμφωνώ, είπα τον εκτιμώ». Εννοούσα ότι εκτιμούσα ότι ήταν ένας άνθρωπος που είχε τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του, δεν τις έκρυψε ποτέ, τις παρουσίαζε, τις υπερασπιζόταν αλλά εγώ ήμουν απέναντι.
ΔΗΜ.: Γιατί άλλοι τις κρύβουν, τις καμουφλάρουν;
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Βεβαίως ναι, δεν υπονοώ τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Στέφανος Μάνος του σήμερα. Δεν τις έκρυψε ποτέ τις απόψεις του ο Κυριάκος για αυτό και τον σέβομαι και τον εκτιμώ αλλά δεν είναι η κυρίαρχη ιδεολογική τάση της ΝΔ.
Η ΝΔ είναι ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός με κοινωνικό πρόσωπο, είναι ιη παράταξη με πατριωτικές αναφορές, είναι λαϊκό στην ουσία κόμμα.
Για την ηλικιακή διαφορά των δύο υποψηφίων:
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Οι μεγάλες τομές και οι μεγάλες ανανεώσεις και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα από ποιους έγιναν; Στην μεν Ευρώπη έγιναν από τον Αντενάουερ και τον Ντεγκόλ όταν ήταν 70 χρονών , στη δε Ελλάδα έγιναν από τον Ελ. Βενιζέλο όχι βεβαίως στα 47 του και από τον Κ. Καραμανλή όχι βεβαίως στα 47 του. Έκανε τομές και ο Κων/νος Μητσοτάκης το ’90-’93 τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και ο κ Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός περίπου στα 70. Ε! ο κ. Μεϊμαράκης είναι περίπου μια δεκαετία νεώτερος από αυτά.
Οι πραγματικές ανανεώσεις δεν γίνονται από τους νέους , γίνονται από τους ώριμους και έμπειρους οι οποίοι θέλουν να φροντίσουν και την υστεροφημία τους και όχι να φτιάξουν μια ανανεωτική δομή που θα εξυπηρετεί τους ίδιους.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο στην περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Μεϊμαράκης να γίνουν ιδεολογικές εκκαθαρίσεις στη ΝΔ:
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ο ρόλος ανθρώπων όπως εγώ που είμαστε παλιοί στην παράταξη και στο κόμμα και οι οποίοι δεν έχουμε φιλοδοξίες προσωπικές για αρχηγικές καρέκλες είναι ακριβώς να αποτρέψουμε τέτοια πράγματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα τα δείτε να βγαίνουν από το στόμα του κ. Μεϊμαράκη. Ο κ. Μεϊμαράκης όταν ήταν αρχηγός και μας πήγε στις εκλογές λειτούργησε κατά τρόπο απίστευτα συνθετικό και εσωκομματικά με μια δημοκρατία που είχαμε χρόνια να τη δούμε. Δεν πρόκειται να συμβεί τέτοιο πράγμα. Σας λέω ευθέως ότι ενώ εγώ στα 10 διαφωνώ με τον Άδωνη στα 8, σας λέω ότι αυτή η ιδεολογική απόχρωση του Άδωνη σε μια μεγάλη Κεντροδεξιά είναι χρήσιμη να υπάρχει μέσα στους κόλπους της διότι ένα κομμάτι της κοινωνίας που ψηφίζει ΝΔ βρίσκει ελκυστικές αυτές τις ιδέες. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα ιδεολογικών εκκαθαρίσεων εξάλλου η παρακαταθήκη του Κ. Καραμανλή είναι συγκεκριμένη, από τη δημοκρατική Δεξιά μέχρι τα όρια της Κεντροαριστεράς.
Από Δευτέρα κηρύσσεται η ανασύνταξη του παραταξιακού και ιδεολογικού μας στρατού για να φτάσουμε την άνοιξη, υπολογίζω ότι το Μάιο θα γίνει, σε ένα συνέδριο που πραγματικά θα είναι ένα συνέδριο τελείως διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα, βελτιωμένο σε πολλά πράγματα,και που θα δώσει το καινούργιο στίγμα της ΝΔ και την έναρξη της μάχης και της φυγής προς τα εμπρός. Δεν θα υπάρξουν τέτοια πράγματα, δεν χρειάζονται να υπάρξουν, δεν έχουμε την πολυτέλεια και ο τόπος δεν έχει την πολυτέλεια.
ΔΗΜ.: Θα έχετε «πορτιέρηδες» στη νέα ΝΔ από Δευτέρα;
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η λεκτική τοποθέτηση δεν ήταν η καλύτερη από εκεί και πέρα όμως όταν δηλώνεις ότι είσαι στρατιώτης είσαι στρατιώτης για όπου σε χρειαστεί το κόμμα σου. Εγώ ήμουνα ήδη βουλευτής και έκανα αφισοκολλήσεις, δεν θεώρησα ότι ήταν ντροπή μου. Ντροπή ήταν γιατί ρυπαίναμε το περιβάλλον αλλά δεν θεώρησα υποτιμητικό για τον εαυτό μου ότι έκανα και τον αφισοκολλητή γιατί με χρειαζόταν να το κάνω τότε το κόμμα μου και αυτό το πράγμα. Δεν χρειάζονται βεβαίως λεκτικές οξύτητες, όλοι θα έχουμε το ρόλο μας και τη θέση μας αλλά και κάποιοι να μην θεωρούν ότι οι καρέκλες που είχαν πάρει ότι πρέπει να τις κρατήσουν εσαεί.
Με αφορμή την ανακοίνωση του ΠΑΟΣΚ για τη συνάντηση των εργοδοτών με τον πρωθυπουργό:
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τι πράγματα είναι αυτά τα οποία λέγονται. Καταρχήν αν δεν κάνω λάθος ο κ. Κορκίδης έχει υπογράψει στον κ. Μητσοτάκη. Δεύτερον είχαν ένα σχέδιο, το πήγαν στον κ. Κατρούγκαλο, το πήγαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και πήγαν και στον πρωθυπουργό. Καλά έκανε ο Τσίπρας και τους δέχτηκε αλλά κακώς έκαναν στην ανακοίνωση που έβγαλαν απόφαση και πόση θα είναι η εισφορά στους εργαζόμενους, αυτό ήταν λάθος. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να δεχτεί και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και αν συμφωνήσει μαζί τους με γεια τους και χαρά τους.
Για το ρόλο του στη διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΡ:
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν θα το διαψεύσω. Δεν πήγα κρυφά, πήγα αφού είχα μιλήσει με αυτούς που έπρεπε να μιλήσω μέσα στο κόμμα μου αλλά ξεκίνησα να συζητώ αφού προηγουμένως είχα την πλήρη συμφωνία με τον κ. Βούτση σε δύο πράγματα ότι και ο ίδιος θα ήταν αντίθετος σε μια αλλαγή νόμου που θα παρεκάμπτε το το σύνταγμα ή σε αλλαγή του κανονισμού που θα άλλαζε η σύνθεση της διάσκεψης των προέδρων. Από τη στιγμή που μου είπε ότι σε αυτά τα δύο σημεία είναι σύμφωνος μαζί μου δεν είχα κανένα λόγο να μην κάνω συζήτηση. Υπάρχει επομένως μια καταρχήν βάση συζήτησης θα δούμε που μπορούμε να φτάσουμε και να καταλήξουμε.