"Η διαμαρτυρία και η προσπάθεια των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες είναι για εμάς... υγεία" είπε στα "Παραπολιτικά 90,1" ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας. Πρόσθεσε δε, ότι η διαμαρτυρία βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η χώρα δεν μπορεί να λάβει νέα μέτρα ενώ είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη μείωση συντάξεων

Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, έκρινε ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα.

Αναφερόμενος στο παράλληλο πρόγραμμα είπε ότι αποτελεί την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά βελτιώσουν την κατάσταση των πολιτών…

Ειδικότερα:

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν κοινωνικές αντιστάσεις το επόμενο διάστημα λόγω του ασφαλιστικού, είπε: 
Π.ΡΗΓΑΣ: Η διαμαρτυρία και η προσπάθεια των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες είναι γι’ εμάς υγεία, γιατί βοηθάει και το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση να είναι με καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στους θεσμούς. Και το λέω αυτό γιατί είναι γνωστό και στην ελληνική κοινωνία ότι η προσπάθεια την οποία κάναμε ήταν μια προσπάθεια δύσκολη. Δεν ήταν το πρόγραμμα του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης αυτό το οποίο υλοποιούμε αυτή τη στιγμή αλλά είναι μια προσπάθεια η οποία γίνεται για να βγει η χώρα από την κρίση την οποία έχει περιέλθει και έχουνε ευθύνες αυτοί οι οποίοι την οδήγησαν και είναι γνωστό. 


Για τις δηλώσεις του κ. Νταϊσεμπλουμ και αν θα επιφέρουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση τόνισε:
Π.ΡΗΓΑΣ: Ο κος Νταϊσεμπλουμ ελπίζω ότι δεν εκφράζει το σύνολο της Ευρώπης και της επιτροπής. Και το λέω αυτό γιατί είναι κατανοητό πια σε όλους ότι η χώρα δεν μπορεί να λάβει αλλά μέτρα τα οποία επιδεινώνουν την κατάσταση κατηγοριών των ανθρώπων που έχουν υποστεί όλο αυτό το πλήγμα την προηγούμενη περίοδο. Εμείς την συμφωνία την υλοποιούμε με την υποχρέωση την οποία είχαμε αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε και μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και για την ανάκαμψη της. Είναι κόκκινη γραμμή γι’ εμάς, δεν το συζητάμε, άλλη μείωση συντάξεων δεν μπορεί να υπάρξει από αυτές τις οποίες έχουν γίνει, και μάλιστα είναι και οικονομικό το θέμα. Αυτό το μίγμα πολίτικης δεν ωφέλησε ούτε την ανάκαμψη της οικονομίας, ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε οτιδήποτε άλλο και νομίζω αυτό το κατανοούν όλοι. Βεβαίως έχουν υπάρξει αλλαγές αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και οι συμμαχίες τις οποίες θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα με τον υπουργό των οικονομικών, τον κ.Τσακαλώτο  αλλά και τον κ. Κατρούγκαλο που θα περιοδευόσουν στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την θέση μας αυτή. 
Από εδώ  και πέρα λοιπόν υπάρχει και αυτή η κόκκινη γραμμή η οποία δεν υπάρχει δυνατότητα, δεν είναι το μίγμα αυτό της πολιτικής που εφαρμόζουν δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Και είναι εμμονή αυτή την οποία έχουν αυτή τη στιγμή οι θεσμοί. Είναι εμμονή την οποία δεν την κατανοούμε. Λέω αν και εφόσον υπάρξει γιατί κι εσείς υποθετικά το λέτε.

Ερωτηθείς αν θα επιμείνει στο θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%:

Π.ΡΗΓΑΣ:  Αυτή είναι η πρόταση που έχει γίνει νομίζω ότι και από χθες από την συνάντηση η οποία έγινε με τους φορείς τους εργοδοτικούς υπήρξε συμφωνία σε αυτή την κατεύθυνση, και νομίζω ότι κατανόησαν και τους τιμά ότι κατανόησαν ότι σε αυτή την ώρα που υπάρχει κρίση πρέπει να βάλουν όλοι πλάτη για να μπορέσουμε να μπούμε σε περίοδο ανάκαμψης της οικονομίας. 

ΔΗΜ: Άρα εκτιμάτε ότι μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο;

Π.ΡΗΓΑΣ: Πρέπει να κλείσει και είναι υποχρέωση και της Ευρώπης να κλείσει. Και να σας πω και ένα ενδιαφέρον στοιχείο, στην Πορτογαλία όταν υπήρξε προσπάθεια για μείωση μισθών εκεί το συνταγματικό δικαστήριο Πορτογαλίας είχε πει «όχι μειώσεις» και βεβαίως όταν αυτό το είπαν τότε οι Πορτογάλοι στους θεσμούς το αποδέχτηκαν και είναι γνωστό αυτό στην ευρωπαϊκή επιτροπή.

Για το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

Π.ΡΗΓΑΣ: Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ήδη θα υπάρξει το νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα για την αλλαγή της δημόσιας διοίκησης, για την βελτίωση και τομές που θα γίνουν στην δημόσια διοίκηση. Υπάρχει το μισθολόγιο των δημοσίων υπάλληλων το οποίο κατατέθηκε. Έχουν παρθεί μέτρα ήδη όμως και για την ανθρωπιστική κρίση και για τα νοσοκομεία, για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα ασφάλισης, και  το επόμενο διάστημα θα επιταχύνουν και αλλά μέτρα τα οποία θα βελτιώνουν την κατάσταση μέσα στη χώρα. Είναι για τα ζητήματα υγείας και έχει ανοίξει και ο διάλογος ήδη για το θέμα της παιδείας. 

Ερωτηθείς αν όλα αυτά είναι ένας τρόπος «ισορροπίας» προς τη πλευρά των βουλευτών για να ψηφίσουν και το ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών, είπε: 

Π.ΡΗΓΑΣ: Εγώ νομίζω ότι αυτά είναι μέτρα απαραίτητα και είναι οι τομές που πρέπει να γίνουν σε μια παθογένεια του ελληνικού κράτους η οποία την ευθύνη την έχουν όλοι τα προηγούμενα χρόνια και αυτό περιμένει και ο ελληνικός λαός. Είναι οι τομές που πρέπει να γίνουν μέσα στο ελληνικό κράτος πέρα από την προσπάθεια που κάνουμε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι συνεχής μάχη δεν έχει τελειώσει, και αυτό κάνει η κυβέρνηση. Έχουμε αναλάβει ένα βάρος και αυτό μας τιμά με την έννοια ότι ο ελληνικός λαός μας έχει εναποθέσει τις ελπίδες να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα. Αυτή είναι η προσπάθεια μας που κάνουμε, και την κάνουμε με εντιμότητα.