Μεϊμαράκης: "Τιμή μου που με στηρίζει ο Καραμανλής"
<p>Ωατόσο "λέγομαι Μειμαράκης και κατεβαίνω αυτόνομος" δηλώνει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. </p>
"Λέγομαι Μεϊμαράκης και κατεβαίνω αυτόνομος, αυτός που είμαι, με τη στήριξη κάποιων εκ των οποίων είναι και ο Κώστας Καραμανλής και είναι τιμή μου που με στηρίζει, γιατί κάποιον θα στήριζε ο πρώην πρωθυπουργός. Όποιον και να στήριζε, θα κάναμε τέτοιες ερμηνείες και θα λέγαμε τέτοια πράγματα;" αναρωτιέται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παραχωρώντας σήμερα συνέντευξη στον Βήμα Fm. Προσθέτει δε, ότι θεωρεί "τουλάχιστον αστεία και ανούσια και θα έλεγα, όπως είπα και χθες, γιατί να μην κατέβει και μόνος του; Ποιο θα ήταν το πρόβλημα; Λέω ποιος είμαι, λέω τις προτάσεις μου και διεκδικώ την ψήφο των ψηφοφόρων της Ν.Δ. για να γίνω πρόεδρος και να οδηγήσω την παράταξη με μια άλλη οργανωτική δομή και επικαιροποίηση της πολιτικής μας πρότασης στο να γίνει πρώτο κόμμα και να την κάνω κυβέρνηση. Δεν νιώθω ούτε φαβορί ούτε αουτσάιντερ και νιώθω ότι βρίσκομαι σε μία ευγενή άμιλλα, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε ακόμα περισσότερο τις απόψεις μας. Νέα Δημοκρατία είμαστε όλοι και αυτοί που θα ψηφίσουν και θα είναι η Ν.Δ. ο νικητής των εκλογών. Δεν θα υπάρχει την Κυριακή το βράδυ ούτε νικητής ούτε χαμένος, όλοι μαζί θα προχωρήσουμε για να υλοποιήσουμε τις αρχές και τις αξίες μας. Όποιος δεν θέλει, μπορεί να μην είναι, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα είμαστε (μαζί τη Δευτέρα). Και εγώ προσωπικά θα είμαι".
Για το αν υπήρξαν λάθη από τη Ν.Δ. ή από τον ίδιο προσωπικά, είπε:
Ο Μεϊμαράκης; Δεν νομίζω ότι υπάρχει (κάτι λάθος). Ίσως ότι άφησα και πολιτικοποιήθηκε ένα τεχνικό γεγονός, το οποίο δεν κατάλαβαν όλοι ότι ήταν τεχνικό και προσπάθησαν να επωφεληθούν πολιτικοποιώντας το. Νομίζω ότι αυτό μας καθυστέρησε και χάλασε και την εικόνα του κόμματος και δημιούργησε ένταση, αλλά θεωρώ ότι ξεπεράστηκε και με την παραίτησή μου, η οποία επίσης θεωρώ ότι ορθώς έγινε. Δεν έχω μετανιώσει γι’ αυτό το τρίμηνο, για τίποτα τέτοιο. Πρέπει να κάνουμε μια αυτοκριτική και για τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου του ’15 και των ευρωεκλογών του ’14, για να δούμε πώς φτάσαμε στο αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου. Να σας πω ότι ξεκινάω από το 28%, ενώ η αφετηρία του κ. Μητσοτάκη δεν είναι γνωστή ακόμα. Δοκιμάστηκα πράγματι και πήγαμε με όλες αυτές τις συνθήκες, οι οποίες επιβεβαίωναν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και μια προσπάθεια από πλευράς μας για καλή παρουσία του κόμματος. Άλλωστε, όταν ο κ. Σαμαράς αποχώρησε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δημοσκοπικά η Ν.Δ. ήταν στο 14-15% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 45%. Και θεωρώ ότι ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα να ηγηθώ αυτού του αγώνα τη στιγμή που όλοι κιότεψαν. Κανείς δεν ήθελε και θα σας θυμίσω ότι όταν ο κ. Σαμαράς είπε ότι με ορίζει μεταβατικό πρόεδρο για να εκλέξουμε νέο αρχηγό, είπα ότι σε μία εβδομάδα να πάμε στις διαδικασίες 30 Αυγούστου και δεν θα έβαζα και υποψηφιότητα. Δεν ήθελε, όμως, κανείς, διότι όλοι βλέπαμε τις εθνικές εκλογές. Βλέπαμε ότι ήδη είχε βρεθεί εκείνος – δηλαδή εγώ – να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.
Για την επόμενη μέρα στη Ν.Δ. και τη στάση της απέναντι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:
Η Ν.Δ. θα είναι Ν.Δ. όποιος και αν εκλεγεί. Έχει συγκεκριμένες αρχές και απόψεις, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρειάζεται επικαιροποίησή του. Αλλά θα ακολουθήσει την πολιτική που ήδη έχουμε χαράξει ομοφώνως στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ό,τι θετικό πιστεύουμε ότι στηρίζει τον τόπο και την οικονομία θα το στηρίζουμε και ό,τι είναι αρνητικό και υφεσιακό, αντιαναπτυξιακό και είναι φόροι και περικοπές, σύμφωνα με την ήδη ληφθείσα ομόφωνα απόφαση στην κοινοβουλευτική ομάδα, δεν θα το στηρίζουμε.
Δεν το ψηφίσαμε (το τρίτο Μνημόνιο). Αν το είχαμε ψηφίσει, δεν θα υπήρχε λόγος να φέρει τώρα αυτές τις αλλαγές. Θα το είχαμε ψηφίσει. Άλλο «να το αναμορφώσει» (το ασφαλιστικό) και αν είχε προσελκύσει επενδύσεις και είχε μειωθεί η ανεργία και καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία, αυτή η αναμόρφωση θα ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που φέρνει σήμερα. Όπως θυμάστε, είχα ζητήσει είτε ήμασταν πρώτοι είτε δεύτεροι, να έχουμε μια εθνική ομάδα συνεννόησης και διαπραγμάτευσης για τα μείζονα ζητήματα. Και είχα θέσει και προεκλογικά και του έλεγα να μην πάμε για εκλογές, αλλά αφού πήγαμε του το έλεγα και μετεκλογικά, να γίνει μια εθνική ομάδα για το ασφαλιστικό και να συζητηθούν αυτές οι προτάσεις. Αντ’ αυτών, ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε το Συμβούλιο Αρχηγών χωρίς να φέρει καμία πρόταση και τώρα μας φέρνει μία πρόταση που χρειάζεται ένα μήνα για να τη διαβάσουμε. Μην νομίζετε ότι είναι πάρα πολύ απλή και δεν ξέρουμε τι κρύβει.
Για το αν θα ζητήσει συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, εάν εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ.:
Όχι, γιατί να ζητήσω; Ποιος σας είπε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (πρέπει να ζητάει συνάντηση); Μπορούμε να συναντηθούμε στη Βουλή που είναι το πεδίο συζήτησης και συνεννόησης και έχουμε τόσους θεσμικούς τρόπους. Πρέπει να συναντηθούμε στο Μαξίμου ή σε κάποιο άλλο γραφείο οι δυο μας; Εδώ σκεφτείτε, ότι έχει τη μεγαλύτερη τύχη ο κ. Τσίπρας να είναι Ευρωπαίος πρωθυπουργός και να του οργάνωσε την καλύτερη συνέντευξη ο κ. Κλίντον, με το μεγαλύτερο επενδυτικό κοινό στον κόσμο και δεν αξιοποίησε ούτε αυτήν την ευκαιρία. Αντιθέτως, με τα μέτρα που πήρε, μας πάει σε μεγαλύτερη ύφεση και το κατανοεί και ο ίδιος εν τω μεταξύ, αλλά αυτά τα μέτρα που παίρνει δεν μας βγάζουν από την κρίση. Σε τι να συναινέσουμε λοιπόν; Σε μια πολιτική που δεν την πιστεύουμε;
Για την αποστολή των αποτελεσμάτων με e-mail:
Ήταν η πρόοδος του κ. Μητσοτάκη να πάμε με φαξ και η δική μου να πάμε με e-mail. Όπως γνωρίζετε, η απόφαση της ΚΕΦΕ ήταν ομόφωνη και επειδή ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να προσυπογράψουμε τα φαξ, πήγαμε με φαξ. Εγώ είχα αποχωρήσει ήδη και τους είπα ό,τι θέλουν…